Pereiti į pagrindinį turinį

L. da Vinci paveikslas pagerins visus rekordus?

2011-07-04 14:39
L. da Vinci paveikslas pagerins visus rekordus?
L. da Vinci paveikslas pagerins visus rekordus? / Ričardo Grigo (BFL) nuotr.

Manoma, kad paveikslas, kurį, kaip neseniai nustatyta, nutapė Leonardo da Vinci, aukcione gali būti parduotas už rekordinius 200 mln. dolerių (476 mln. litų).

Aliejiniais dažais tapytas paveikslas, vaizduojantis Kristų, kurio viena ranka pakelta laiminimui, o kita atsargiai laiko gaublį, pavadintas „Salvator Mundi“ arba „Pasaulio gelbėtojas“, rašo telegraph.co.uk.

Jo atradimą mokslininkai vadina vienu svarbiausių pastarojo šimtmečio meno radinių. Amžius buvo manoma, kad paveikslą sukūrė L. da Vinci mokinys. Tačiau po neseniai atliktos restauracijos žymiausių mokslininkų iš Britanijos, Italijos ir JAV komisija įsitikino, kad jį sukūrė pats Renesanso meistras.

Pranešama, kad lapkritį kūrinys pirmą kartą bus eksponuojamas Londono Nacionalinėje galerijoje. Tikimasi, kad maždaug prieš 6 metus per turto išpardavimą paveikslą įsigijęs Amerikos prekeivių konsorciumas vėliau jį parduos aukcione.

Aliejiniais dažais ant medžio nutapytas paveikslas kažkada priklausė karaliui Charlesui I, o po jo egzekucijos perleistas sūnui Charlesui II. Tuomet ilgą laiką paveikslo likimas buvo nežinomas, kol galiausiai jis atsidūrė pas XIX amžiaus britų kolekcininką Fracis Cooką. 1958 metais jis parduotas vos už 45 svarus (170 litų), mat manyta kad paveikslą nutapė vienas L. da Vinci mokinių Giovanni Antonio Boltraffio.

Kuomet kūrinį įsigijo Amerikos konsorciumas, jis paprašė restauratorių pagalbos, mat reikėjo nuo paveikslo pašalinti per šimtmečius susikaupusį purvą, nuimti laką ir atitaisyti ankstesnių, prastai darbą atlikusių restauratorių klaidas.

Tačiau restauratoriams atkūrus originalią paveikslo išvaizdą, jie ėmė manyti, kad tai – paties L. da Vici kūrinys.

Oksfordo universiteto meno istorijos garbės profesorius Martinas Kempas buvo vienas iš keturių žymiausių pasaulyje L. da Vinci ekspertų, pakviestų apžiūrėti paveikslo Nacionalinėje galerijoje. Tačiau „The Daily Telegraph“ jis teigė negalįs nieko komentuoti, kol paveikslo savininkas neišplatino oficialaus pareiškimo, kurio laukiama rugsėjį.

Italijos meno istorikas Pietro Marani, vadovavęs L. da Vinci paveikslo „Paskutinė vakarienė“ restauracijos darbams, „Pasaulio gelbėtoją“ praėjusiais metais matė Londone.

„Prieš restauraciją jis buvo blogos būklės, padengtas senais dažų sluoksniais. Tačiau restauruojant pasimatė paveikslo kokybė – nuostabios spalvos, Kristaus dėvimo drabužio raudoni ir mėlyni atspalviai, kurie primena „Paskutinę vakarienę“. Palyginimas su kitu L. da Vinci darbu, „Madona tarp uolų“, taip pat patvirtina, kad tai jo paveikslas“, – teigė P. Marani.

Nacionalinė galerija atsisakė patvirtinti arba paneigti, kad paveikslas bus eksponuojamas būsimoje parodoje „Leonardo da Vinci: Milano rūmų tapytojas“, kuri prasidės lapkričio 9 dieną, tačiau jo pasirodymas būtų didžiulis įvykis.

60 paveikslų ir piešinių paroda jau dabar vadinama „sensacinga“, nes ji į vieną vietą sutelks L. da Vinci kūrinius, niekuomet neeksponuotus Jungtinėje Karalystėje.

Žurnalas „ARTnews“, pirmasis šią savaitę paskelbęs apie paveikslo atradimą, teigia, kad kai jis bus parduodamas aukcione, jis gali kainuoti ir 200 mln. dolerių (476 mln. litų) bei pagerinti visus ankstesnius rekordus.

Iki šiol brangiausiai – už 140 mln. dolerių (333 mln. litų) – paduotas paveikslas yra Jacksono Pollocko „Nr. 5“, sukurtas 1948 metais. Jis „Sotheby`s“ aukcione parduotas 2006 metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų