Pereiti į pagrindinį turinį

Lankstinukų burtai atnešė sėkmę

2024-06-19 17:00 diena.lt inf.

Prestižinėje Tojamos tarptautinėje stiklo trienalėje (Japonija) menininkė Dalia Truskaitė už kūrinį „Neprisimenu“ pelnė aukso premiją.

Dalia Truskaitė. Neprisimenu. Dalia Truskaitė. Neprisimenu.

Konceptualūs, minimalistinės raiškos, įvietinto meno D. Truskaitės kūriniai priskirtini postminimalizmo krypčiai. Japonijoje apdovanotas 2023 m. iš matinio stiklo ir popieriaus sukurtas objektas susideda iš dviejų dalių. „Popierinių lankstinių (laivelio, lėktuvėlio, vėduoklės, „diena–naktis“ ir pakelio saldumynams – paprastų šiaurietiškų origami), kuriuos vaikystėje lankstydavome savo vaikiškiems žaidimams, ir stiklo lakštų – savotiškų tų popierinių lankstinių išklotinių“, – pasakojo D. Truskaitė. Tai darbas apie vaikystę, apie paprastą realybę ir dideles svajones. „Tai – tarsi grįžimas atgal, į laiką, kai viskas dar tik turėjo įvykti, kai ateitis atrodė šviesi ir viliojanti“, – pasakoja menininkė.

Nuo 2018 m. rengiamoje Tojamos tarptautinėje stiklo trienalėje pristatomi atviru konkursu atrinkti išskirtiniai šiuolaikinio stiklo meno kūriniai iš viso pasaulio. Trienalė siekia atverti naujas stiklo, kaip neribotos meninės raiškos formos, perspektyvas ir įtvirtinti Tojamos miestą kaip pasaulinį stiklo meno centrą.

Organizatorių nuotr.

Šių metų Tojamos tarptautinei stiklo parodai pateikti 785 menininkų iš 50 pasaulio šalių kūriniai. Parodai atrinkta 60 darbų, iš kurių buvo išrinkti premijuoti kūriniai: Grand Prix, viena aukso premija, dvi sidabro premijos ir penkios žiuri narių premijos.

Tarptautinę žiuri komisiją sudarė Amy Schwartz (Corningo stiklo muziejaus studijos direktorė, JAV), Uta Klotz (žurnalo „NEUES GLAS – NEW GLASS: art & architecture“ vyriausioji redaktorė, Vokietija), Lin Zhang (Šanchajaus stiklo muziejaus steigėjas, direktorius, Kinija), Atsuhiko Shima (Osakos nacionalinio meno muziejaus direktorius, Japonija) ir Ruriko Tsuchida (Tojamos stiklo meno muziejaus direktorė, Japonija).

Lietuvos dailininkų sąjungos narė, kuratorė, meno pedagogė D. Truskaitė – nacionalinių ir tarptautinių parodų dalyvė, figūrinių kompozicijų ir vitražų viešose erdvėse ir privačiuose interjeruose autorė, aktyvi parodų dalyvė. D. Truskaitės kūriniai ne kartą eksponuoti ir Kauno galerijose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų