Pereiti į pagrindinį turinį

Metų parodoje Klaipėdos fotografai tyrinėja stagnaciją

2010-12-17 04:28
Metų parodoje Klaipėdos fotografai tyrinėja stagnaciją
Metų parodoje Klaipėdos fotografai tyrinėja stagnaciją

Penktadienį atidaroma tradicinė metinė Klaipėdos fotomenininkų paroda šiemet vilioja intriguojančia, apmąstymus žadinančia stagnacijos tema.

Rengėjų žodžiais, ją inspiravo viešoje erdvėje nuolat pasikartojantis teiginys, kad uostamiestyje nieko nevyksta, bei gilesnės įžvalgos, aprėpiančios visą šiuolaikinio pasaulio situaciją.

„Juk artėjančios svarbiausios metų šventės žymi ne tik sotesnius pietus ir didesnį vartotojiškumo proveržį, bet ir laiko ciklo virsmą, naujos metų laiko skaičiavimo padalos brėžį. Būtent to cikliško, bet kartu ir naujėjančio laiko pojūtis, simboliškai atšvenčiamas Naujųjų fejerverkais mums atrodo tinkamiausias fonas tokios gana komplikuotos temos svarstymui“, – aiškino parodos kuratorius Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyriaus pirmininkas Darius Vaičekauskas.

Dabartinės lietuvių kalbos žodyne rašoma, kad „stagnacija – tai raidos sustojimas, sustingimas, sąstingis“. Kur ją šiame pašėlusiame pasaulyje įžvelgė fotografai?

„Nors eskaluojama, kad šiandieninis pasaulis yra greičio, judesio, nuolatinio tobulėjimo pasaulis, tačiau, nusipurčius viešojo diskurso demagogiją, galima pastebėti daugybę stagnacijos pėdsakų. Susimąstyti verčia, kad ir tas pats beprotiškas judesys pirmyn, ypač technologinis, kurį jau ne vienas mąstytojas yra pasmerkęs kaip savižudišką. Sustingusi ir socialinė-kultūrinė erdvė. Ameriką kažkodėl vis dar galima lygiuoti su teisingumu. O, pavyzdžiui, mūsų Lietuvoje, nepaisant nesuvaldomos vakarietiškų gėrybių ir šlamšto griūties dar gana stipriai tebejaučiami su buvusiu sovietiniu režimu siejami kompleksai. Kita vertus ir vakarietiškos vartotojiškos kultūros perėmimas iš tiesų sunkiai sietinas su raida ir tobulėjimu“, – mano LFS Klaipėdos skyriaus projektų koordinatorė Kristina Kučinskaitė.

Pasak jos, žvilgsnio lauką susiaurinant iki individų, ir čia galima kalbėti apie stingulio nuodus, kurių simptomai visiems gerai pažįstami – apatija, nusivylimas, atsiribojimas: „Tai galima pastebėti tiek žvelgiant bendrai, tiek susikoncentruojant į skurdo ir nusivylimo oazes, kurių yra kiekviename mieste, kur ateitis, atrodo, taip ir liko įkalinta socialinės reklamos plakatuose, o vienintelė kasdienybė – grumtynės su buitimi ar užsimiršimas pigiame alkoholyje“.

Iki 2011-ųjų vasario veiksiančioje LFS Klaipėdos skyriaus narių fotografijų parodoje sąstingis nagrinėjamas įvairiais rakursais, daugiau dėmesio skiriant socialiniam, kultūriniam stinguliui. Temos analizei pasirinktos raiškos formos – nuo dokumentikos iki meninių manipuliacijų.

Fotografijų parodos „Stagnacija“ pristatymas – gruodžio 17 d. 18 val. LFS Klaipėdos fotografijos galerijoje (Tomo g. 7). Galerija atvira 11-17 val. Įėjimas – nemokamas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų