Pereiti į pagrindinį turinį

„Šimtmečio atspindžiai“ – šviesiai ir energingai

2009-10-15 21:31
„Šimtmečio atspindžiai“ – šviesiai ir energingai
„Šimtmečio atspindžiai“ – šviesiai ir energingai / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Klaipėdos koncertų salės festivalyje “Permainų muzika” penktadienį muzikuos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) ir pianistas Petras Geniušas.

Susiję su Klaipėda

LNSO diriguos jo meno vadovas Juozas Domarkas. “Jis žino, kas yra svarbiausia... Puikus stilistas bei kolektyvo „spiritus movens“, - taip Daiva Tamošaitytė apibūdino garbųjį Maestro, kurio kelias į muziką prieš penkis dešimtmečius prasidėjo čia, Klaipėdoje. 

Neabejotinai išskirtinę vietą dirigento koncertinėje veikloje užima šiuolaikinė muzika, ypač Lietuvos kompozitorių kūrybos atlikimas bei propagavimas. Koncerto “Šimtmečio atspindžiai“ pradžioje bus atliekami trijų taip pat su Klaipėda susijusių kompozitorių Stasio Vainiūno, Eduardo Balsio ir Osvaldo Balakausko orkestriniai kūriniai.

S.Vainiūno simfoniniame paveiksle “Sutartinė” akcentuojama ritmika - ryškiausias ir charakteringiausias sutartinės elementas. Sinkopuotas ritmas  pulsuoja visame kūrinyje, tai iškildamas į pirmąjį planą, tai tapdamas fonu.

Dalis E.Balsio kūrinių skirti jūrai - nuolatiniam gyvenimo ir kūrybos palydovui. Tarp jų rasime poemą styginių orkestrui “Jūros atspindžiai”. Dviejų dalių kūrinys prisodrintas ekspresyvių nuotaikų, ryškių kontrastų. Preliudas prasideda romantine melodija. Tokata kupina spontaniškos jėgos, nepertraukiamo judėjimo.

Įkvėpė praeities fortepijonas

O.Balakauskas savo kūrinyje „Tetra“ (graikiškai - keturi) išliko muzikos grynumo šalininku. „Tetra“ - sodriais besimainančiais sąskambiais ritmingai pulsuojanti muzika, kurios vientisumą ir gyvą žaismingai tarpusavyje polemizuojančių instrumentinių partijų charakterį įtaigiai atskleidė J.Domarko diriguojamas LNSO“, - pastebėjo D.Tamošaitytė, nuspėdama, kad šis opusas „netruks įsitvirtinti kolektyvo repertuare kaip mėgstamas etaloninis koncertinis kūrinys tiek dėl puikiai skambančios garsinės faktūros, tiek dėl trukmių atžvilgiu tobulos formos“.

Antrojoje vakaro dalyje skambės žymaus amerikiečių kompozitoriaus Johno Adamso  Koncertas fortepijonui ir orkestrui “Century Rolls”.

Pasak autoriaus, kūrinio idėja jam gimė klausantis praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje padaryto įrašo mechaniniam fortepijonui. Koncertui, kurį J.Adamsą parašyti paprašė bičiulis pianistas Emanuelis Axas, anot kompozitoriaus, „būdingas iškrypėliškas pasitenkinimas visa praeities fortepijonine muzika - ar tai būtų populiarioji, ar akademinė“. „Žiūrėdamas praeitin matau, kad kuriant mane kur kas daugiau, nei tikėjausi, paveikė ne tik mano paties „Grand Pianola Music“, bet ir Conlono Nancarrowo ankstyvosios mechaninio fortepijono studijos (etiudai)“, - teigė J.Adamsas.

Skambins P.Geniušas

Kūrinį kartu su LNSO gros pianistas P.Geniušas, viena išskirtiniausių lietuvių muzikos asmenybių.

„Su “Century Rolls” aš jau gyvenu visus metus, ir kuo toliau, tuo labiau man jis patinka. Tai iš tiesų totalus kūrinys, talpinantis daug visko: ir gilumos, ir žaismingumo. Kompozitorius jame pasiekė didžiausią ritminį išradingumą, o tai iš atlikėjo reikalauja ypatingos dėmesio koncentracijos. Daugelyje kūrinio vietų skamba poliritmija, tarsi vienu metu grotų kelios radijo stotys. Šviesi ir daug energijos suteikianti muzika“, - tvirtino pianistas.

Festivalio rengėjai linki, kad visa koncerto “Šimtmečio atspindžiai“ programa, spalio 16 d.18 val. skambėsianti Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36), klausytojams suteiktų šviesos ir energijos.

Bilietai - po 20, 30, 50 litų, studentams, moksleiviams ir senjorams - su 40 proc. nuolaida.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų