Pereiti į pagrindinį turinį

Tarptautinis projektas taps jungtimi tarp Raudondvario dvaro ir Bauskės pilies

2021-04-14 11:28

Ateinančių metų gruodį numatyta baigti šįmet pradėtą viešosios įstaigos „Raudondvario dvaras“ ir Bauskės pilies muziejaus (Latvija) bendrą projektą „LLI-498: Istorinis kelias: Raudondvaris – Bauskė“.

Raudondvario dvaras (kairėje), Bauskės pilis (dešinėje)
Raudondvario dvaras (kairėje), Bauskės pilis (dešinėje) / Raudondvario dvaro ir S. Kuzmickio nuotr.

Šis projektas, pasak Kauno rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko, įgyvendinamas siekiant pasinaudoti „Interreg V-A Latvijos – Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos 2014-2020“ teikiamomis galimybėmis plėtoti ir vystyti gamtos bei kultūros paveldą ir spręsti su juo susijusius bendrus iššūkius regionuose.

Bendras projekto biudžetas – 785 875 Eur. „Raudondvario dvarui“ skirta 401 375 Eur, o Bauskės pilies muziejui – 384 500 Eur. Net 85 proc. projekto vertės finansuojama Europos regiono plėtros fondo lėšomis (667 993,75 Eur), likusios lėšos – Kauno rajono ir Bauskės savivaldybių.

Kilo idėja naujais saitais sujungti du Lietuvos ir Latvijos kultūros paveldo objektus, atveriant naują turizmo maršrutą bei pritraukiant daugiau lankytojų ir į Raudondvario dvarą, ir į Bauskės pilį.

„Lietuva ir Latvija – kaimynės, kurias vienija ne tik bendra siena, bet ir istorija, kultūra, papročiai ir tradicijos. Latvių ir lietuvių turizmo maršrutai, lankantis vieniems pas kitus, jau seniai nusistovėję, daugelis lietuvių yra vykę į Rygą, Jūrmalą, Ventspilį, latviai dažniausiai aplanko Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Šiaulius. Tai – didieji miestai, traukos centrai. Regionuose turistų srautai, deja, gerokai mažesni. Laikas padėtį pakeisti. Keliaujant po Latviją į akis krito daug mažų, bet labai patrauklių kultūros objektų. Vienas jų – Bauskės pilis. Kilo idėja naujais saitais sujungti du Lietuvos ir Latvijos kultūros paveldo objektus, atveriant naują turizmo maršrutą bei pritraukiant daugiau lankytojų ir į Raudondvario dvarą, ir į Bauskės pilį“, – sako VšĮ „Raudondvario dvaras“ direktorė Snieguolė Navickienė. Jos pastebėjimu, nors abu regionai užsiima tokia pačia kultūrine veikla, iki šiol jokios kultūrinės partnerystės veiklų nebuvo.

Remiantis statistika, akivaizdu, kad turizmo srityje egzistuoja neigiamas veiksnys – miestų ir rajonų konkurencija. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pavyzdžiui, 2018-aisiais Kauno mieste apsistojusių turistų nakvynių skaičius siekė 445 954, o Kauno rajone – tik 19 339. Panašios tendencijos ir kaimyninėje Latvijoje. Dar didesnis iššūkis, nepaisant darnaus regionų vystymosi ir gamtos bei kultūros paveldo (pilys, dvarai, piliakalniai, muziejai ) teikiamų palankių sąlygų plėtoti turizmui, yra sezoniškumas. Tiek Bauskėje, tiek Kauno rajone atvykstančių ir apsistojančių bent vienai nakvynei turistų šaltuoju metų laiku ženkliai sumažėja. Tai sąlygoja žiemą neteikiamos vandens turizmo paslaugos, nevyksta kelionės dviračių takais ir panašiai. Nors vertinant pastarųjų penkerių metų skaičius galima pasidžiaugti, kad lietuvių nakvynių skaičius Latvijos apgyvendinimo įstaigose padidėjo dviem trečdaliais (67 proc., iki 318 tūkst.), latvių Lietuvoje – 83 proc. (iki 263 tūkst.), didžiausi turistų srautai vis dėlto atvykdavo šiltuoju sezonu.

Kad geriau pasinaudotų „Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną“ programos teikiamomis galimybėmis plėtoti ir vystyti gamtos bei kultūros paveldą ir spręsti su juo susijusius bendrus iššūkius regionuose, „Raudondvario dvaras“ ir Bauskės pilies muziejus sudarė kultūrinės partnerystės sutartį, kurią bus siekiama įgyvendinti projektu „Istorinis kelias: Raudondvaris – Bauskė“. Projekto tikslas, anot Kauno rajono savivaldybės, – padidinti turistų skaičių šaltuoju metų laiku, sukuriant būtent šiam sezonui skirtas menines, edukacines ir sporto veiklas, prisidėsiančias prie Bauskės ir Kauno regionuose esančio istorijos, gamtos ir kultūros paveldo gerinimo.

Kovo 30-ąją vyko nuotolinė konferencija, skirta Latvijos – Lietuvos bendradarbiavimo per sieną projektui Interreg „Istorinis kelias: Raudondvaris – Bauskė“ pristatyti. Renginį organizavo „Raudondvario dvaras“, dalyvavo projekto partneriai iš Latvijos – Bauskės pilies muziejaus direktorius Maris Skanis, projektų vadovė Ruta Garklava, Bauskės meras Arnoldas Jātniekas, plėtros skyriaus vedėja Ilzė Tijonė. Projekto pristatyme dalyvavo ir savivaldybių administracijų, tarybų atstovai, turizmo informacijos, kultūros ir meno centrų darbuotojai. Projekto idėją bei veiklas pristatė konferencijos moderatorė „Raudondvario dvaro“ direktorė S. Navickienė.

Pirmiausia bus kuriamas naujas bendras turistinis maršrutas Raudondvaris–Bauskė, skirtas populiarinti šių regionų kultūros paveldo objektus šaltuoju metų sezonu. Naujų teminių edukacijų „Baltiški lobiai“ dalyviai, kūrybiškai remdamiesi duomenimis apie senovinius Kauno rajono ir Bauskės regiono teritorijose vyravusius amatus, galės patys pasigaminti suvenyrų. „Apšvietimas Renesanso pilyje“, pasak Bauskės pilies muziejaus projektų vadovės R. Garklavos, supažindins su Renesanso laikotarpiu naudotais apšvietimo elementais ir kvies norinčiuosius išmėginti veiklas, kuriomis anuomet vakarais užsiimdavo žmonės. Bus parengtos meninės programos „Renesanso naktis“ ir „Ankstyvosios XV-XVII a. muzikos koncertai“, kurių pristatymai vyks Raudondvario dvare ir Bauskės pilyje.

Kaip teigė Bauskės pilies muziejaus projektų vadovė R. Garklava, žiemos koncertų serijai iš projekto lėšų, remiantis originalių prototipų pavyzdžiais, bus gaminamos ir perkamos XVI-XVII a. muzikos instrumentų kopijos ir pagerinta koncertų salė. Taip pat planuojama surengti XVII a. artilerijos parodą Bauskės pilyje ir du „Pilies dienos“ festivalius Raudondvario dvare. Iš projekto lėšų bus įsigyta ir kita reikalinga programos veikloms įranga. Nemažiau reikšminga ir tai, jog į projektą bus įtraukti abiejų partnerių kuruojami amatų ir įvairių meno sričių kūrėjai-rezidentai, organizuojamos bendros kūrybinės dirbtuvės, seminarai. Bus dalijamasi patirtimi, apžvelgiama regionų turizmo padėtis šaltuoju sezonu ir ieškoma efektyvių sprendimų.

Pasak S. Navickienės, neabejojama, kad projektas bus naudingas ir „Raudondvario dvarui“, ir Bauskės pilies muziejui, o naujos edukacijos, meninės programos, įsigyta įranga, reikalinga įgyvendinti projekto veikloms ir užtikrinti rezultatų tęstinumą, taip pat parengtos teminės ekspozicijos, nauji festivaliai sukurs patrauklų turistinį maršrutą Raudondvaris-Bauskė, skirtą populiarinti regionų kultūros paveldą šaltuoju sezonu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų