Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio Lėlių teatre – premjera kūdikiams

2011-04-01 03:58
Uostamiesčio Lėlių teatre – premjera kūdikiams
Uostamiesčio Lėlių teatre – premjera kūdikiams / Klaipėdos lėlių teatro nuotr.

Klaipėdos lėlių teatras šeštadienį pristatys unikalų eksperimentą – premjerinį spektaklį „Labas, mažyli!“, skirtą ypatingai auditorijai – kūdikiams iki dvejų metų.

Nuo pirmų gyvenimo dienų

Tėvai – visas kūdikio pasaulis. Tik jų valioje, koks tas pasaulis bus – spalvingas, muzikalus, įdomus, ar įrėmintas lovelės gardelyje, TV dėžėje.

Garsus Lietuvos akušeris ginekologas Romualdas Šemeta tvirtina, kad „naujagimiai ateina į šį pasaulį turėdami visus pojūčius, kai kuriuos iš jų panaudodami dar iki gimimo. Tai leidžia kaupti patirtį jau nuo pirmų gyvenimo dienų. Kur kas anksčiau negu išmoksta kalbėti, mažyliai jau moka skaičiuoti, išsaugoja atmintyje skirtingus įvykius ir sprendžia uždavinius. Jie sugeba skirti spalvas, veidus, girdėti ir atpažinti balsus bei pagrindinius skonius. Vaiko smegenys dirba nepertraukiamai, įsisavindamos informaciją ir formuodamos nervinius ryšius, kurie lemia emocinį, socialinį ir intelektinį vystymąsi. Įrodyta, kad, kuo labiau motina tiki, jog vaikas anksti suvokia aplinkinį pasaulį, tuo talentingesnis ir protingesnis jis užauga“.

Lavins jausmus ir protą

„Labas, mažyli!“ – tai absoliučiai originalus, novatoriškas spektaklis, kurio pagrindas – ne tradicinis draminis siužetas (kūdikiai elementariausiai nespėja jo sekti), o muzika, garsas, ritmas, kontrastingos spalvos, geometrinės figūros, įvairios formos.

Kaip žadėjo kūrėjai, tai bus lavinamasis formos, ritmo ir spalvų reginys, sukurtas remiantis JAV mokslininko ir pedagogo Gleno Domano metodika, vadovaujantis pažangiais, netradiciniais vaiko ugdymo, lavinimo būdais.

Tai meninė meditacija, raminanti kūdikius, žadinanti jų vaizduotę, stiprinanti tėvų ir vaiko emocinį ryšį, lavinanti jausmus ir protą.

Neformaliai spektaklis „Labas, mažyli!“ teigia: kūdikiai supranta daugiau nei mes sau leidžiame suvokti.

Režisierei Karolinai Jurkštaitei spektaklį padėjo sukurti kompozitorė Aušra Vaštakaitė bei aktorės Andžela Vitauskaitė ir Erika Mažulienė.

Vaikų darbų parodėlė

Sekmadienį Klaipėdos lėlių teatre po spektaklio „Stebuklingas Pelenės laikas“ – dar viena šventė: 12.45 val. bus atidaryta „Nomedos“ dailės klubo ir Gargždų kultūros centro vaikų dailės studijos vaikų darbų parodėlė.

Dailės klubas, veikiantis Vėžaičiuose, gyvuoja nuo 1996 m. Jo nariai – asmenybės nuo 3 iki 18 metų. Nuo 2007 m. pradėjo veikti Gargždų kultūros centro vaikų dailės studija. Jaunųjų menininkų parodos pristatomos Vėžaičių, Gargždų, Klaipėdos visuomenei. 2004 m. paroda „Aš ir mano paukštis“ eksponuota Vilniuje, Seime.

Vaikų darbeliai, atkeliavę į Klaipėdos lėlių teatrą, atlikti įvairia technika, patraukia originalumu, savitu koloritu, individualiais siužetais. Šiuolaikinio meno sraute jie atrodo ypač stilingai ir savitai. Beje, įkvepia kurti ar bent pastūmėti savąsias atžalas į meno pasaulį.

Parodos atidaryme dalyvaus jaunieji menininkai ir jų vadovė Nomeda Jokubaitienė.

Narplios smagų detektyvą

Nevalia nutylėti ir apie spektaklį, vyksiantį sekmadienį 12 val., prieš parodos atidarymą.

 „Stebuklingas Pelenės laikas“ pagal N.Indriūnaitės pjesę „Stebuklingas laikas“ (rež. Gintarė Radvilavičiūtė) – tai netradicinė gerai žinomos klasikinės pasakos interpretacija, pagardinta sveika originalaus humoro doze. Šio spektaklio kūrybinė grupė šiemet buvo nominuota „Auksiniam scenos kryžiui“ – tai reikšmingas įvertinimas.

Viename naujame mikrorajone, šalia milžiniškų devynaukščių, stovėjo senas, dar 1964 m. pastatytas penkiaaukštis. Kokie įvykiai sukrėtė šio namo gyventojus, jums papasakos plunksnos meistrė detektyvė Zofija, slapyvardžiu Didžioji Z.. Stebuklai vyksta visur ir visada, tik budri erelio akis, karšta liūtės širdis, labradoro nuoširdumas gali tai pastebėti.

„Stebuklingas Pelenės laikas" – tai spektaklis apie mažą stebuklą, kurį patiria šių dienų Pelenė. Smagu kartu su detektyve Didžiąja Z. pavartyti jos naujausią detektyvą, panarplioti istorijos peripetijas, pasigėrėti atgyjančiomis iliustracijomis, pasimėgauti užburiančia muzika bei pasidžiaugti laiminga pabaiga. Detektyvinę istoriją pasakoja aktorė lėlininkė Renata Kutaitė, lėlių kūrėja Viktorija Dambrauskaitė, muzikos autorė A.Vaštakaitė. Šių dienų technologijų mėgėjams teatras primena, kad 3K (trimatė knyga) jau Klaipėdos lėlių teatre. Skubėkite tai pamatyti.

Ir nepamirškite, kad balandžio 2 d. 12 val. Klaipėdos lėlių teatre (Vežėjų g. 4) – spektaklio kūdikiams „Labas, mažyli!“ premjera. Bilietai – po 10 litų, jei dar liko. Jei nebeliko, tai antrąsyk spektaklis bus rodomas po savaitės – balandžio 10-ąją tuo pačiu laiku.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų