Pereiti į pagrindinį turinį

Buvęs kino teatras „Vaiva“ atgims kaip prekybos centras

2013-04-17 19:20
Buvęs kino teatras „Vaiva“ atgims kaip prekybos centras
Buvęs kino teatras „Vaiva“ atgims kaip prekybos centras / Vytauto Petriko nuotr.

Uostamiestyje neilgai trukus turėtų atgimti dar vienas ilgus metus vegetavęs ir batalijų epicentre buvęs statinys. Tarybinių laikų kino teatrą „Vaiva“ naujieji savininkai ketina paversti moderniu prekybos centru.

Lydi skandalo šleifas

Dar visai neseniai buvę pastato Herkaus Manto gatvėje 11 savininkai – bendrovė „Investicijų kvadrantas“ – jo vietoje planavo statyti šešis daugiaaukščius namus.

Tačiau šis projektas įžiebė principingą aplinkinių gyventojų bei anuomečio Kultūros paveldo departamento Klaipėdos padalinio vadovo Naglio Puteikio pasipriešinimą.

Užsitęsus detaliojo plano derinimo procedūroms, investuotojai tapo banko įkaitais, nes nebesugebėjo vykdyti kreditinių įsipareigojimų.

Skandalingos istorijos atomazga praėjusių metų pabaigoje tapo buvusio kino teatro varžytinės – „Vaiva“ jau pirmu kartu parduota už kiek daugiau nei 2,5 mln. litų.

Bendras pastato plotas siekia apie 1,8 tūkst. kv m, o nuomojamo sklypo plotas – 42 arus.

Teigiama, kad pastatas jau spėjo pereiti į naujas rankas. Šiandien jo rekonstrukcijos reikalais rūpinasi bendrovė „Tilžės projektai“.

Tikisi greito rezultato

Pavardės nepanoręs viešinti įgaliotasis akcininkų atstovas patikino, jog investuotojai nepuoselėja grandiozinių užmojų.

„Statyti kažką nauja nesiruošiame, užstatymo plotas liks tas pats, o pastatas bus rekonstruotas. Šiuo metu svarstome, dėliojame, kaip būtų galima pagražinti ne tik patį statinį, bet ir aplinką“, – patikino pašnekovas.

Investuotojų atstovas neneigė, jog po rekonstrukcijos buvusio kino teatro patalpos bus nuomojamos, čia turėtų rastis ir nedidelė kavinė.

„Tai bus komercinės paskirties patalpos, tačiau kas jose atsiras, dar tiksliai negalime pasakyti, konkrečiai jokių sutarčių pasirašyta nėra“, – tvirtino pašnekovas.

Jis prisipažino, kad projektą siekiama įgyvendinti kaip įmanoma operatyviau.

„Planavome jį pabaigti šiemet iki spalio, bet viskas priklauso nuo to, kaip spėsime suprojektuoti“, – kalbėjo bendrovės „Tilžės projektai“ atstovas.

Pažėrė pastabų

Kol kas pirminei projekto vizijai architektai pažėrė nemažai pastabų. Ekspertai nepritarė buvusio kino teatro pastato rekonstrukcijai į prekybos centrą, suformuojant du tūrinius vienetus.

Architekto Romualdo Gailiaus teigimu, viena aktualiausių problemų – kad nepagalvota, kaip iki prekių iškrovimo vietos privažiuos krovininis transportas.

„Kaip numatyta, prekes pristatantys vilkikai iš S.Šimkaus gatvės turės atbuli lįsti pro gyventojų kiemą iki projekto rengėjų pastate numatytos rampos, bus blokuojamas šios gatvės pravažiavimas. O kaipgi gyventojų interesai? Juo labiau kad įprastai prekės vežamos naktį arba labai anksti rytą“, – kalbėjo specialistas.

Pašnekovas prisipažino, jog abejonių kelia ir siūlomi architektūriniai pastato sprendimai.

„XX a. viduryje statytas “Vaivos„ kino teatras gana vykęs ir vertingas statinys tiek savo planine struktūra, tiek kompozicija. Ir Herkaus Manto gatvės išklotinėje jis visai gražiai įsikomponavo. Dabartinis projektas daug silpnesnis“, – pripažino pašnekovas.

Abejoja paskirtimi

Architektas pripažino, jog šiuo atveju projektuotojai turi išspręsti sudėtingą uždavinį – paisyti ir komercijos, ir urbanistikos, ir architektūros.

„O dabar – “pakosmetinama„, nugriaunamas pats priekis, kuris yra gražiausia, išraiškingiausia pastato dalis, jo vertybė, išdarkomi tūriai ir proporcijos“, – apgailestavo pašnekovas.

Specialistų pastabų sulaukė ir projektuotojų siūlymai aikštėje prieš pastatą įrengti „mišką“ dekoratyvinių šviestuvų, kurių funkcija lieka neaiški.

„Visiškai negalvota apie stogą. Tai juk penktasis pastato fasadas. Nusmaluotas ruberoidinis stogas galiausiai apaugs ventiliacijos ir kondicionavo sistemomis, o žmonės pro langus turės žiūrėti į tokį vaizdą“, – konstatavo R.Gailius.

Apskirtai specialistas abejojo, ar tai labiausia tinkama vieta prekybos centrui.

„Suprantama, verslo interesas – kuo greičiau įsigijus daiktą jį “paleisti„, kad pinigai pradėtų cirkuliuoti. O kas iš to aplinkiniams gyventojams ir miestui? Matyt, šiuo atveju reikėtų pagalvoti apie funkciją, kaip išspręsti gretimybių problemą. Vis dėlto šis pastatas stovi gyventojų kiemuose, jis apžiūrimas iš visų pusių“, – svarstė architektas.

Pasak pašnekovo, nors skandalą įžiebęs ankstesnysis projektas taip pat neišvengė rimtų trūkumų, tačiau bent jau turėjo idėją. Apvalių pastatų tūriai, simbolizavę dramblio pėdas, tarsi reiškė užuominą į kadaise šioje vietoje stovėjusį Dramblio namą.

Atviri pasiūlymams

Paprašytas pasidalyti parengtu ir architektams pristatyto projekto vizualizacija, investuotojų atstovas kuklinosi, jog tai – tik pirminės jo gairės, „griaučiai“.

„Kol kas procesas tik vyksta. Kaip pastatas atrodys, projekto dar reikėtų lukterėti. Iš architektų sulaukėme įvairių pastabų, pasiūlymų. Vienas jų – palikti tokį pat fasadą, tik jį sutvarkyti. Tačiau mes turime sumanymą jo fragmentą nugriauti ir pastatyti naujai, nes ši dalis funkciškai sunkiai išnaudojama, skiriasi aukščių lygis“, – savo motyvus vardijo pašnekovas.

Tačiau jis patikino, jog „Vaivos“ savininkai atviri kompromisui. Bet kokiu atveju, pašnekovo manymu, po rekonstrukcijos pastatas, jo prieigos atrodys geriau nei iki šiol.

„Norėtume, kad ir šalia esanti aikštė taptų žmonių traukos centru, gal čia galėtų atsirasti skulptūra, fontanas, daugiau žalumos, medžių. Žinoma, visa tai dar diskusijų objektas“, – dėstė „Tilžės projektų“ atstovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų