Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip Šilainių gyventojai šabakštyną pavertė oaze

2010-09-28 12:15
Kaip Šilainių gyventojai šabakštyną pavertė oaze
Kaip Šilainių gyventojai šabakštyną pavertė oaze / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Nelaukdami kieno nors malonių, dviejų Baltų prospekto devynaukščių gyventojai surinko pinigų, čiupo kastuvus, plaktukus, teptukus ir sutvarkė kiemą: vietos radosi ir vaikams, ir automobiliams.

"Pamatėme, kad mūsų namuose yra ir vaikų", – juokėsi Baltų prospekto 15 ir 21 namų gyventojai, entuziastingai įgyvendinę kiemo gražinimo idėją. Dabar vaikai renkasi naujai įrengtoje, nuo automobilių apsaugotoje vaikų žaidimų erdvėje. Iki tol mažieji žaisdavo tiesiog tarp automobilių, ant asfalto.

Tiesa, buvo ir tokių žmonių, kurie siūlė visą teritoriją skirti automobiliams, vis dėlto nugalėjo kompromisinis variantas.

Žengti pirmąjį žingsnį paskatino greta namų esančio garažų masyvo savininkai, kurie pasisamdę techniką tvarkė inžinerinius tinklus, garažų prieigas. Gyventojams kilo mintis paprašyti čia pat dirbančių statybininkų aptvarkyti ir greta esančią kiemo teritoriją. Daugelį erzino kasdien matomas vaizdas: vietoje vejos telkšojo balos, kadaise statyti betoniniai suoliukai bei metaliniai vaikų žaidimų įrenginiai buvo užžėlę kone metro aukščio žole. Darbininkai sutiko pagelbėti, tik paprašė už darbus sumokėti.

Keletas entuziastų laiptinėse pakabino skelbimus, raginančius finansiškai prisidėti tvarkant kiemą. Pateikė ir schemą, kaip galėtų atrodyti kiemas.

Agitacija pavyko. Dviejuose devynaukščiuose – 162 butai. Vieni gyventojai prisidėjo didesne, kiti – mažesne suma, treti visai atsisakė duoti pinigų. Iš viso pavyko surinkti apie 6 tūkst. litų. Be to, suaugusieji ir vaikai savanoriškai be atlygio kibo į darbus.

Brangiausiai kainavo įrengti gruntą automobilių vietoms. Pilta žvyro, ant viršaus – gremžto asfalto sluoksnis. Apie asfaltuotą dangą gyventojai nė nesvajojo – reikėtų kur kas didesnių sumų.

Vaikų žaidimų zonoje pastatytos naujos medinės sūpuoklės, smėlio dėžė, sutaisyti, žaismingomis spalvomis nudažyti seni įrenginiai. Ant senų betoninių elementų, skirtų sėdėtii, vyrai pagamino medinius kilimėlius. Dalį betoninių figūrų gyventojai pavertė gėlių vazonais.

Su kiemu besiribojančią garažų masyvo sieną suaugusieji nudažė pasteline spalva, o vaikai ją žaismingai išpiešė. Akyse gražėjantis kiemas tarsi suvienijo kaimynus, nors nė viename name nėra įsteigtos bendrijos. Maža to, gyventojai surengė oficialią aikštelės atidarymo šventę.

"Na ir kas, kad žemė valstybinė, kad nėra detaliojo plano, už kurį tektų mokėti tūkstančius litų. Geriau, kad ir toliau čia būtų šabakštynas?" – svarstė gyventojai, nepaisę oficialių kiemo tvarkymo reglamentų.


Gražės ir kiti kiemai

Nacionalinė pastatų administratorių asociacija (NPAA), neseniai paskelbusi iniciatyvą "Mūsų kiemas", pasišovė gražinti daugiabučių namų aplinką didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Dauguma teritorijų nėra priskirtos namams, tai valstybinė žemė. Tad tvarkyti žadama su vietos seniūnijų žinia. Vienur bus atkuriamos krepšinio aikštelės, kitur bus tvarkoma kiemo infrastruktūra, kalėdiniu laikotarpiu bus puošiamos eglutės, liejamos čiuožyklos. Kartu bus organizuojami krepšinio turnyrai, vaikų piešinių konkursai, sniego valymo talkos. Kaip teigė NPAA projektų vadovas Vilius Mackonis, visa tai bus daroma daugiabučius administruojančių bendrovių lėšomis. Šį rudenį prasidėję darbai nesibaigs ir kitais metais.


Įvairūs statybos darbai yra numatyti šiuose Kauno kiemuose:

Birželio 23-iosios g. 6

Savanorių pr. 224

Savanorių pr. 312

Taikos pr. 43

Aušros g. 4

Laisvės al. 81

Vasario 16-osios g. 10

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų