Pereiti į pagrindinį turinį

Loftų lankytojai kramsnojo šviestuvus

2009-05-26 09:00
Išgražino: studijos tipo butų laiptines menininkai panaudoja savo kūrybai.
Išgražino: studijos tipo butų laiptines menininkai panaudoja savo kūrybai. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Apgriuvę pilki koridoriai, grafitais išpieštos sienos, daug tuščios ir nejaukios erdvės. Toks įspūdis pirmąkart pamačius vadinamuosius loftus – studijos tipo butus. Tačiau menininkams tai puiki erdvė atsiskleisti.

Bruožai: loftų interjerams būdinga betonas, stiklas, plastikai, atviras mūras, stelažai.

Atvėrė duris visiems

Įžengus į buvusios gamyklos erdves pasitinka, atrodo, likimo valiai paliktos tuščios sienos, bet kurią akimirką galinčios nugriūti. Eidamas koridoriumi jautiesi lyg apžiūrėdamas filmavimo aikštelę, intriga už kiekvieno kampo – nežinai, ko laukti. Daugelis koridorių neapšviesti. Priėjęs šviesulį aptinki netikėtų reginių: senovinių plakatų, piešinių ant sienų ar menininkų paliktų kūrybinių medžiagų.

Tie, kuriems pakanka ryžto ir kūrybinio polėkio, sugeba čia susikurti namus. Tokius, kokių nori jie patys ir kokių nerasi niekur kitur. Kad tai tikrai įmanoma, smalsuoliai galėjo įsitikinti apsilankę "Dizaino savaitės" renginiuose. Studijos tipo butų gyventojai šia proga sutiko įsileisti pašaliečius į savo namus.

"Daug kas galvoja, kad lietuviai – uždari. Tai nėra tiesa. Mes, loftininkai, nusprendėme atidaryti duris ir visiems parodyti, kaip gyvename", – sakė Ingrida Didika, dizaino studijos LTD rinkodaros ir spaudos atstovė.

Atsvara užsienio dizaineriams

Kai kurie loftuose gyvenantieji į savo namus įsileisti sutiko be jokių konkrečių tikslų. "Kad pamatytų, susipažintų, įvertintų. Kažką parduoti? Nežinau, jei kažkas patinka, galiu. Maišeliai, degtukai, auskarai – daug ką pats darau. Galiu apšvietimą sukurti", – šypsojosi Mindaugas Jankauskas.

Kitiems "Dizaino savaitė" – puiki proga pranešti apie save. Juk dažnai apie esančiuosius už tūkstančių kilometrų žinome geriau nei apie savo kaimynus.

"Norime lietuviams parodyti, kad esame, kuriame, galime pasiūlyti kokybišką ir prieinamą produktą, nebūtina kreiptis į italus ar prancūzus", – kalbėjo dizainerė I.Didika.

LTD studijos dizainerio Juozo Brundzos kurti šviestuvai sulaukė bene didžiausio lankytojų dėmesio. Jie – ne tik interjero puošmena, bet ir puikus užkandis! Idėja iš šakočių pagaminti šviestuvus dizaineriui kilo dalyvaujant parodoje Italijoje, kur jiems buvo skirta užduotis pagaminti kažką, kuo galima būtų pavaišinti lankytojus.

"Kai vienas šakotis suvalgomas, uždedi kitą ir taip vyksta nenutrūkstamas procesas", – juokėsi I.Didika. Tokių šviestuvų-užkandžių po parodos italai suskubo užsisakyti pokyliams.

Riba tarp meno ir nesąmonių

"Ką aš čia sukūriau? Sunku papasakoti. Mūsų idėja – sukurti paprastą interjerą, kuriame kabėtų absoliučios nesąmonės", – juokėsi studijos "Da da da" dizaineris Martynas Birškys. Kol kas šis projektas – tik kūrimo stadijos, ar bus toliau vystomas, priklausys nuo žmonių reakcijos.

Kūriniai – tai ant sienos pakabintos įvairios iliustracijos, vaizduojančios realius daiktus. Pavyzdžiui, rankšluosčio nuotrauka. Atrodo, lyg jis iš tikrųjų kabotų ant sienos. Visas interjeras – lyg iliuzija, tačiau kambario erdvę puikiai užpildo. Jais M.Birškys papuošė ir savo namus lofte, kur viskas kurta paties rankomis.

"Tai – pradžia, žiūrėsime, kaip seksis. Kol kas gyvename kurdami reklaminius projektus, atvirukus, marškinėlius. O savo namus atveriame nebe pirmą kartą – čia yra vykę įvairių susibūrimų, koncertų", – pasakojo M.Birškys.


Kas yra loftas?

Angliškai "loft" reiškia – palėpė, viršutinis aukštas, pastogė, galerija. Nuo šio žodžio kilo būsto tipo pavadinimas loftas. Lietuviško atitikmens kol kas nėra. Tai gali būti apleista gamykla ar koks kitas pramoninis pastatas su didelėmis erdvėmis, pritaikytas gyventi. Priimta, kad mažesnė nei 100 kv. m ploto patalpa į lofto statusą pretenduoti negali. Didelė erdvė gali būti skaidoma nebent atskiriant pagalbines patalpas, įrengiant miegamąjį.

Loftų tėvynė – Amerika, apie 1960 m. jie išplito ir Europoje. Stingant žemės mieste, apleistų gamyklų patalpomis pirmiausia susidomėjo menininkai.

Lietuvoje pirmieji studijos tipo butai pradėti kurti XX a. pabaigoje. Didžiausiu loftų kvartalu tapo Vilniuje, T.Ševčenkos gatvėje, sovietmečiu veikusi radiotechnikos matavimo prietaisų gamykla. Čia buvo surengta "Dizaino savaitės 2009" ekspozicija.


Loftams būdinga:

aukštos, kartais iki 10 metrų aukščio lubos;

dideli langai-vitrinos;

atviros laikančiosios konstrukcijos, metalinės sijos;

atviro plytų mūro ar betono elementai;

atviros lentynos, stelažai;

iš stiklo blokelių statomos pertvaros;

erdvei neproporcingų dydžių daiktai;

betonas, metalas, stiklas, plastikas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų