Pereiti į pagrindinį turinį

Namo Karklėje karaliaujanti klasika dvelkia elegancija

2013-03-20 20:01
Namo Karklėje karaliaujanti klasika dvelkia elegancija
Namo Karklėje karaliaujanti klasika dvelkia elegancija / Eglės Rekašienės asmeninio archyvo nuotr.

Raudonų plytų fragmentai, antikvariniai ir ne tokius senus sovietmečio laikus menantys baldai, subtilios detalės, spalvos ir formos – visa šiame būste turi savo priežastį, buvo tikslingai ieškota, kruopščiai atrinkta bei derinta.

Stengėsi nepersaldinti

Individualaus namo Karklėje interjerą kūrusi dizainerė Eglė Rekašienė prisiminė, jog bene pirmuoju atspirties tašku tapo paties pastato stilistika.

Nors ir naujos statybos, iš raudonų vokiškų plytų suręstas būstas dvelkia senąja Klaipėdos krašto dvasia. Tad, pasak kūrėjos, neatsitiktinai ši tema atkeliavo ir į interjerą.

Raudonomis plytomis buvo dekoruota laiptinė, židinys. Šie sprendimai gyvenamajai aplinkai ne tik suteikė monumentalumo, autentikos, bet ir susiejo būsto fasado vaizdą su interjeru.

E.Rekašienė pasakojo, jog brandūs, jau vaikus užauginę namų šeimininkai pasirinko ilgaamžiškesnį, taigi – klasikinį interjerą.

Anot kūrėjos, neretai šis solidus stilius asocijuojasi su sunkumu, tamsumu, o šiuo atveju siekta išryškinti šviesiąją, moterišką liniją. Taip pat buvo pasirinktas gėlių motyvas, kurio pageidavo pati užsakovė.

„Sutilpti“ į tradicinį klasikinį stilių yra milijonai variantų, o šiandienos interjeras neapsieina be eklektiškų detalių, tačiau vis tiek yra išlaikomi pagrindiniai principai – tai ir tam tikro stiliaus baldai, ir spalvos, raštai", – vardijo pašnekovė.

Spalviniame būsto kolorite ryškūs ne tik rudi, juodi, pilki tonai, bet ir sušvyti kreminiai, rožiniai potėpiai. Pastarųjų naudota saikingai, kad interjeras netaptų pernelyg „saldus“.

„Surišo“ tris langus

Beveik pačiame svetainės centre stūksantis židinys tapo ne tik ryškiausiu pirmojo aukšto erdvių akcentu, bet ir tarnauja įvairioms funkcijoms.

„Kadangi kaminas buvo suprojektuotas viduryje kambario, židinį šiek tiek praplatinome, įrengdami iš abiejų pusių nišas – viena skirta malkoms susidėti, kitoje pusėje buvo įrengta lentyna knygoms“, – apie pasirinktą sprendimo variantą pasakojo dizainerė.

Svetainėje į akis krinta ir dar vienas žavus elementas – per visą sienos ilgį plytinti plati ir aukšta palangė. Pašnekovė pripažino, jog galimybė įgyvendinti tokį sprendimą įmanoma ne kiekviename interjere.

„Vienoje svetainės sienoje buvo suprojektuoti trys siauri langai. Kadangi nesinorėjo trijų atskirų palangių, visus juos sujungėme viena plačia palange. Išėjo ne tik talpi lentyna knygoms, kitiems mažmožiams, bet ir suolas, ant kurio galima užmesti pagalvėlę, prisėsti ir pasigrožėti nuostabiu gamtos vaizdu už lango“, – įvertino pašnekovė.

Pasak dizainerės, sykiu buvo išspręstas ir klausimas, kur galėtų atsirasti televizijos zona bei pastatyta vaizdo ir garso aparatūra.

Įkvėpė gyvybės

Pasak Eglės, šiam projektui įgyvendinti neprireikė įspūdingų investicijų, nors kūrėja neneigė, jog stengtasi pasitelkti kokybiškas, natūralias medžiagas, tiek kalbant apie apdailą, tiek apie baldus.

Tad vieni elementai pareikalavo daugiau išlaidų, kitur ieškota galimybių pataupyti.

„Kaip bebūtų, klasikinio stiliaus interjere negali sau leisti kažkokio plastiko, laminuotų plokščių. Tačiau buvo daiktų, kurie atkeliavo ir iš “Ikea„ – pavyzdžiui, kabliukai virtuvėje, baldai vaikų kambariams. Jie yra jaunatviškesnės stilistikos, tačiau stengėmės, kad neiškristų iš bendro konteksto“, – pripažino kūrėja.

Deramą vietą būsto interjere surado ir neatpažįstamai pasikeitę seni baldai. Naujam gyvenimui buvo prikeltas sovietmečiu pagamintas minkštasuolis bei valgomojo kėdės, taip pat antikvariniai svetainės baldai – indauja ir stalas.

„Juos restauruoti atsiėjo panašiai, kiek būtų kainavęs nauji baldai, tačiau šiuo atveju svarbu sentimentai seniems daiktams. Be to, senieji baldai turi visai kitą vertę“, – pripažino pašnekovė.

Faktiškai visi baldai, net ir minkštieji, buvo gaminami pagal specialų užsakymą. Netipinius sprendimus diktavo pats būsto projektas.

„Svetainė pakankamai suspausta, čia reikėjo skaičiuoti visus centimetrus, todėl sprendimas gaminti baldus pirmiausia buvo priimtas dėl ergonomiškumo“, – paaiškino kūrėja.

Paradoksalu, tačiau, kaip patikino interjero dizainerė, pagaminti svetainės baldus atsiėjo net pigiau, nei įsigyti panašius gatavus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų