Pereiti į pagrindinį turinį

Nutriušusiai Laisvės alėjai – architektų vizijos

2013-02-25 19:00
Nutriušusiai Laisvės alėjai – architektų vizijos
Nutriušusiai Laisvės alėjai – architektų vizijos / Veretos Rupeikaitės nuotr.

Apleisti, nutriušę Laisvės alėjos pastatai rudenį įgis netradicinius aksesuarus: šalia jų bus pateikti architektų pasiūlymai, kaip šiuolaikiškai tuos miestą darkančius pastatus sutvarkyti. Vieša darbų galerija – būsimo Kauno architektūros festivalio dalis.

Architektai iki 40 metų jau dabar kviečiami išsirinkti pastatus, kuriuos jie norėtų matyti kitokius ir pradėti kurti jų vizijas. Šio projekto, pavadinto „Laisvės impulsai“, autoriai viliasi, kad sukurti darbai inicijuos gyvas ir atviras miesto visuomenės, verslo, savivaldos atstovų ir architektų diskusijas apie tai, kokia galėtų būti šių dienų architektūra istorinėse miestų erdvėse.

Alėja taps unikalia architektūros pasiūlymų laboratorija – galerija ir atvirų diskusijų forumu po atviru dangumi, kur žmonės galės rinktis ir diskutuoti apie tinkamus ar netinkamus architektūrinės išraiškos pavyzdžius ir jų daromą įtaką istorinei aplinkai.

Pasiūlymai galės būti kuriami nebūtinai visam pastatui, bet ir vien fasadui ar antstatui. Laisvės alėja šiam projektui pasirinkta todėl, kad tai – pagrindinė miesto erdvė, o naujai čia pastatyti objektai sulaukė itin didelio visuomenės nepritarimo.

„Kita vertus, matome, kad šioje istorinėje gatvėje yra daug apleistų pastatų, nesutvarkytų vietų, kurių užstatymą ar funkcijas galiausiai vis tiek reikės išspręsti, tad tokiam atsakingam žingsniui reikia ypač rimtai pasirengti ir apsvarstyti visas galimas alternatyvas“, – teigia projekto sumanytojai.

Didelio formato – 2 m pločio ir 3 m aukščio darbai stenduose bus eksponuojami šalia pastatų du mėnesius.

„Kadangi šių architektūrinių vizijų neketinama įgyvendinti, joms nebus taikomi jokie apribojimai, išskyrus vieną – meninį. Bus reikalaujama, kad būtų pasiūlyta kiek įmanoma geriausios vertės architektūra, savyje užkoduojanti patį geriausią šių dienų modernios architektūros požiūrį į istorinę aplinką“, – pažymi „Laisvės impulsų“ iniciatoriai.

Tai bus pirmasis tokio pobūdžio renginys ir sykiu viešas bandymas su miesto bendruomene susivokti, kokios architektūros atsiradimas būtų tinkamiausias ar atmestinas istorinėse ir saugomose miestų dalyse. Bus išleistas visų pateiktų darbų katalogas.

Kauno architektūros festivalis pirmą kartą vyks šių metų rugsėjo 1–spalio 30 d. Jį organizuoja Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius. Jo tikslas – sudominti žmones profesionalia architektūra, padėti jiems ją suvokti.

Du mėnesius truksiantis festivalis pasiūlys daugiau kaip dvi dešimtis nemokamų, visiems atvirų renginių. Pagrindinė renginio tema – miesto centrinė dalis ir jos ryšys su upėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų