Pereiti į pagrindinį turinį

Pardavėjų viltis – aukcionas

2008-11-17 09:03
Pardavėjų viltis – aukcionas
Pardavėjų viltis – aukcionas

Tai ne varžytinės. Tai – tiesiog aukcionas, skirtas butams išparduoti. Tačiau kitoks, nei įprasta matyti. "Kaina – 200 tūkst. litų. Kas siūlo mažiau?" – keistą klausimą pateikė aukciono vedėjas. Tačiau pirkėjams toks klausimas nuostabos nekelia. Jie susirinko tam, kad varžytųsi dėl norimo turto ne didindami jo kainą, bet atvirkščiai – mažindami. Tokie aukcionai Lietuvoje greitai bus įprastas reiškinys.

Iki begalybės nemažins

Pirmas atvirkštinis aukcionas vyks jau šiandien. Bendrovė "Progresyvios investicijos" sostinės Santariškių rajone per vadinamąjį olandišką aukcioną mėgins išparduoti butus Santariškių namuose. Organizatoriai skelbia, kad vadinamasis olandiškas aukcionas gerai žinomas įvairiose pasaulio šalyse ir taip parduoti turtą išties populiaru. Aukciono esmė – pasiūlyti palankiausią kainą būsto pirkėjams ir leisti jiems nuspręsti, kiek verta mokėti už butą.

Atvirkštinio aukciono būdu Santariškėse bus parduodami penki butai, kurių kaina bus mažinama kiekvieną dieną. Dienos nuolaida skirtingiems butams gali siekti iki 5 tūkst. litų. Pirkėjams teks apsispręsti, ar pirkti už esamos dienos kainą, ar palaukti, kol nuolaida bus dar didesnė. Tačiau tokiu atveju rizikuojama, kad konkuruojantis pirkėjas tą patį butą įsigys pirmas. Kai tik bus rastas pirkėjas, iš karto bus pasirašoma buto pirkimo–pardavimo sutartis. Rezervuoti butą kuriam nors laikui nebus galima.

Vis dėlto "Perspektyvios investicijos" apsidraudžia – aukcioną baigs, kai bus parduotas norimas butų skaičius. Jeigu taip neįvyks, kainos nebus mažinamos iki begalybės. Jeigu įmonė pamatys, kad kaina nukrito iki nepageidaujamos, o butų vis tiek niekas neperka, aukcionas irgi bus baigtas.

"Nusprendėme pamėginti dalį butų parduoti atvirkštinio aukciono būdu. Aukcionas leis pačiam pirkėjui pasirinkti, kada tinkamas metas pirkti būstą", – apie naujovišką butų pardavimo būdą pasakojo bendrovės "Perspektyvios idėjos" projektų vadovas Arūnas Miknevičius.

Siūlys keliolika objektų

Tikrąją būsto kainą nustatyti patiems pirkėjams siūlys ir nekilnojamojo turto bendrovė OREM. Ji nekilnojamojo turto aukcioną skelbs gruodžio 2 d. Aukciono dalyviams planuojama pateikti apie 20 nekilnojamojo turto objektų.

Bendrovės OREM Tarpininkavimo departamento direktorės Jūratės Černiauskienės teigimu, iki šiol vykusiuose aukcionuose buvo siūlomi pavieniai objektai, toks didelis kiekis bus pasiūlytas pirmą kartą.

J.Černiauskienės manymu, ši paslauga bus patraukli nekilnojamojo turto pardavėjams, kurie norėtų greitai parduoti turtą, tačiau nežino, kiek iš tikrųjų šiandien jis vertas. "Tarkime, kad kuri nors įmonė norėtų skubiai parduoti savo nekilnojamąjį turtą ir sutinka tai padaryti už žemesnę kainą nei rinkos. Tačiau šiandien nebežinoma, ar kaina turi būti žemesnė 60 proc., ar sumažinus ir 30 proc. jau atsirastų pirkėjų. Tad toks aukcionas viską sudėlios į vietas" – sakė J.Černiauskienė.

Savo interneto svetainėje bendrovė OREM kviečia pirkėjus siūlyti kainą už nekilnojamojo turto objektą. Pagal tai bus nustatomos pradinės objektų kainos.

Prieš aukcioną ir per jį nekilnojamojo turto objektai bus reklamuojami, todėl statytojai, nusprendę pasiūlyti aukcionui vieną kitą butą žemesne nei rinkos kaina, neturėtų likti nusivylę – apie jų turtą bus pateikta daug informacijos.

Pardavėjų susidomėjimas didesnis

Visi OREM organizuojamo aukciono dalyviai – ir pardavėjai, ir pirkėjai – turės sumokėti dalyvio mokestį. Norintiems parduoti savo turtą reikės organizatoriams atseikėti 1,5 tūkst. litų, o norintiems įsigyti – 1 tūkst. litų. Jeigu pirkėjai išsirinks kurį nors objektą, sumokėtas dalyvio mokestis bus įtrauktas į kainą. Tiems, kurie išeis nieko nenusipirkę, dalyvio mokestis bus grąžintas.

J.Černiauskienė teigė, kad aukcionu domimasi nemažai. Domisi tiek būsimi pirkėjai, tiek pardavėjai. Pastarųjų kiek daugiau. Savo turtą aukcionui gali siūlyti tiek įmonės, tiek privatūs asmenys.

"Konsultuojame pardavėjus, kokia galima jų turto rinkos kaina, ir siūlome aukcione prašyti bent 30 proc. mažiau. Kitaip aukciono net neverta rengti. Žinoma, taisyklėse numatėme, kad didinti kainą 1 litu ar 100 litų nebus galima. Atitinkamai pagal turto vertę kainos žingsnis numatytas tūkstančiais litų", – pasakojo J.Černiauskienė.

Skirtingai nei vadinamajame olandiškame aukcione, čia kainos bus didinamos, o ne mažinamos. Tačiau J.Černiauskienės teigimu, pardavėjams naudinga dalyvauti dėl to, kad jie gauna galimybę išsamiau informuoti pirkėjus apie savo turtą ir greitai jį parduoti. Pirkėjams aukcionas naudingas dėl tol, kad gali pigiau nei rinkos kaina įsigyti norimą turtą.

"Ar aukcionus rengsime dažniau, priklausys nuo to, kaip susiklostys pirmasis. Jeigu matysime, jog toks turto pardavimo ir pirkimo būdas populiarus, be abejonės, aukcionus organizuosime dažniau", – sakė J.Černiauskienė.

Specialisto komentaras

Violeta Medvedskienė

Nekilnojamojo turto agentūros "Ober-Haus" gyvenamųjų patalpų ekspertė

Vadinamasis olandiškas aukcionas – turbūt vienas įdomesnių ir išradingesnių rinkodaros sprendimų parduodant butus. Juolab kad šiandien privilioti pirkėjus įsigyti būstą išties vis sunkiau. Kita vertus, tokie aukcionai sėkmingai organizuojami gretimose šalyse, pavyzdžiui, Estijoje. "Perspektyvių idėjų" akcijos vienas pranašumų – pirkėjams siūlomos ne įvairios dovanos, kurios galbūt ne itin naudingos, o realios kainų nuolaidos – tai, ko iš tikro reikia žmonėms, šiuo metu ieškantiems būsto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų