- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dėl žvarbaus oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti.
„Gardėsio“ duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.
Vienas dažniausių duonos gedimų yra pelėsis, susiformuojantis jo sporoms plintant oru. Pagrindinės sąlygos pelėsiui plisti yra drėgmė ir šiluma, kai ore esančių sporų kiekis smarkiai padidėja. Dėl nesandarių langų ar plonų sienų iš lauko patenkanti drėgmė bei labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.
Maisto produktuose susiformuojantis pelėsis paverčia jį netinkamą vartojimui, dėl to maistas turi būti išmetamas. T. Aleknavičius pataria vadovautis trimis taisyklėmis, kurios padės mėgautis mėgstama duona ilgiau.
1. Rinkitės pakuotes, atitinkančias jūsų vartojimo poreikius
Kovą su pelėsiu pradėkite dar stovėdami prie duonos lentynos parduotuvėje. „Reikėtų apsvarstyti turimą įprotį duoną pirkti dideliais kepalais, kurių dažna šeima ar tuo labiau mažesni namų ūkiai dažnai nespėja suvartoti iki galiojimo laiko pabaigos. Kaip ir kitus greitai gendančius produktus, duonos gaminius reikėtų pirkti atsižvelgiant į suvartojimo poreikius, kad spėtumėte suvartoti ją per kelias dienas. Renkantis mažesnes duonos pakuotes ji bus suvartota laiku ir nespės supelyti“, – teigia T. Aleknavičius.
2. Laikykite duoninėje
Daug žmonių duoną laiko šaldytuve, manydami, kad tai padės užkirsti kelią duonos pelijimui. Šis būdas gali padėti, tačiau geriau duoną laikyti duoninėje, kambario temperatūroje.
„Šiais laikais daugelis duoną laiko šaldytuve, tačiau taip duona (ypač kvietinė) praranda savo skonio ir kvapo savybes. Todėl geriau duoną laikyti tokioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir didelės šilumos. Prisiminkite, kad idealiausia vieta tiek kvietinei, tiek ruginei duonai laikyti – tai duoninė arba uždara spintelė, kurioje duona laikoma maišelyje“, – teigia duonos ekspertas. Jis pabrėžia, kad ruginė duona yra rūgštesnė, todėl pelija lėčiau.
3. Net mažas pelėsis pažeidžia visą duonos kepalą
Anot T. Aleknavičiaus, jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista.
„Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale“, – teigia T. Aleknavičius.
Norint išvengti tolesnio pelėsio formavimosi, T. Aleknavičius rekomenduoja duoną ne tik išmesti, bet ir kruopščiai išvalyti jos laikymo vietą. Tam, pasak eksperto, puikiai pasitarnaus acto tirpalas.
Anot T. Aleknavičiaus, apgalvotas duonos kiekio pasirinkimas ir tinkamos laikymo sąlygos gali padėti visada valgyti šviežią duoną.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)1
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...