Pereiti į pagrindinį turinį

Renovuoti namai pernelyg spalvingi?

2010-05-31 09:11
Renovuoti namai pernelyg spalvingi?
Renovuoti namai pernelyg spalvingi? / Tomo Raginos nuotr.

Kaune atnaujinta apie 20 daugiabučių. Tačiau susigriebta, kad šiltinti ir gražinti atskirai po vieną namą – neracionalu. Sykiu reikėtų keisti inžinerinius tinklus, apgalvoti spalvų dermę.

Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėją Nerijų Valatkevičių sudomino Vilniaus miesto savivaldybės požiūris į renovaciją. Mat sostinė, pasak N.Valatkevičiaus, priėmė strategiją, kad renovuojant namus kiekvienas mikrorajonas turėtų savo spalvą.

"Jie planuoja to prisilaikyti, bet kol kas rezultato nematyti", – pridūrė Urbanistikos skyriaus vedėjas.

Atnaujinamų namų estetika galima rūpintis ne vien sekant Vilniaus pavyzdžiu. Nuomonių, kaip turėtų atrodyti šiltinami ir naujomis medžiagomis apsiuvami senieji daugiabučiai, N.Valatkevičius nusprendė paklausti Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos (KAUET) narių.

Tačiau diskusija apie spalvų dalybas mikrorajonams neišsiplėtojo. Ekspertų įsitikinimu, reikėtų kurti strategiją, apimančią ne vien spalvas, bet ir daugelį kitų dalykų, susijusių su kompleksine mikrorajonų renovacija.

Galbūt kai kuriuos namus apskritai reikia griauti, o kai kurios išsaugoti esamos estetinės išraiškos, juos šiltinant iš vidaus? Namų architektūrą galima ir keisti, pavyzdžiui, perdarant balkonus į erdvesnes lodžijas. Derėtų nepamiršti ir atsinaujinančių energijos šaltinių. Visoms galimybėms išaiškinti, manoma, turėtų būti atlikta išsami studija.

Iki šiol apie renovuojamų namų estetiką sprendė projektą rengiantis samdytas architektas. Tačiau ateityje planuojama namus atnaujinti pagal tipinius projektus, tai atpigintų ir pagreitintų renovaciją. Urbanistikos skyriaus vedėjas pripažino, kad naudinga būtų rengti namų renovacijos idėjų konkursą, bet pinigų konkursams šiemet nenumatyta. Diskusijoje pateiktas siūlymas užduotį pateikti aukštosioms mokykloms.

Kieno lėšomis būtų tvarkoma aplinka, tai yra, suoliukai, vaikų žaidimų aikštelės, šaligatviai ir kita, kol kas aiškaus atsakymo nėra. Šiuo metu bandoma atrinkti kvartalą, kuriame būtų vykdomas bandomasis projektas. Sunkiausia užduotis – įtikinti gyventojus. Keliuose kvartaluose savivaldybė jau pradėjo rengti detaliuosius planus, tačiau šis darbas stringa, nes nesiseka rasti sprendimų, kuriems neprieštarautų skirtingų namų gyventojai.

Kompleksinė renovacija spręstų ir automobilių stovėjimo vietų klausimą. Jei nėra galimybių padidinti aikšteles kiemuose, galbūt gretimose teritorijose būtų statomos daugiaaukštės aikštelės ar ieškoma kitų sprendimo būdų. Svarstoma, kad šiems procesams galbūt bus galima pritraukti ES fondų lėšų.

Visą straipsnį skaitykite pirmadienio "Kauno dienos" priede NAMAI

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų