Pereiti į pagrindinį turinį

Šiaudų name – tarsi už mūro

2010-05-12 11:47
Vizija: šiaudinis ūkinukas, apkaltas maumedžio dailylentėmis, ilgainiui papilkės ir taps panašus į senovines lietuviškas trobas.
Vizija: šiaudinis ūkinukas, apkaltas maumedžio dailylentėmis, ilgainiui papilkės ir taps panašus į senovines lietuviškas trobas. / Linos Bieliauskaitės ir Arvydo Kundroto nuotr.

Ne vieną namą svetimiems rentęs profesionalus statybininkas savajam būstui pasirinko kiek netikėtą sprendimą. Prieš keletą metų šiaudiniais namais susidomėjęs Arvydas Kundrotas įsitikinęs – tai unikali statybos medžiaga norintiems gyventi šiltai, jaukiai ir ekologiškai.

Nesikalbėjo dvi savaites

"Kaip tikras lietuvis planavau šeimos namą statyti iš blokelių, po to – vata, klinkeris, dailylentės ir taip toliau. Buvau jau viską susiplanavęs", – prisiminęs nusišypsojo klaipėdietis.

Tačiau netikėtai vyro pasaulėžiūra apsivertė aukštyn kojomis.

"Turėjau dvejus metus galimybę stebėti, kaip buvo statomas šiaudinis namas. Šį procesą sekiau nuo – iki. Po to teko dalyvauti rimtame seminare, po kurio galutinai apsisprendžiau. Kai grįžęs pasakiau žmonai, kad statysiu šiaudinį namą, ji su manimi nesikalbėjo dvi savaites, pamanė – jau "pripumpavo", – juokėsi pašnekovas.

Tačiau, klaipėdiečio teigimu, sutuoktinės ilgai įtikinėti neteko – pakako, kad ji tokį statinį pamatytų savo akimis.

"Įėjus į šiaudinį namą, jis bemat užburia, yra kažkas tokio, kas sunkiai paaiškinama. Ir niekam nieko nereikia sakyti, tiesiog iš karto pasijauti gerai", – tvirtino pašnekovas.

Populiarina idėją

Arvydo teigimu, neverta įrodinėti, jog šiaudiniai namai yra ne tik jaukūs, ekologiški, tačiau ir pasižymi puikia šilumos bei garso izoliacija, yra ilgaamžiai.

"Daug kam sukelia šypseną – kaip galima statyti iš nieko. Bet juk mūsų seneliai tokiuose namuose gyveno, tai jokia naujiena. Tik anuomet įprastai šiaudai būdavo maišomi su moliu, tačiau principas išlieka tas pats. Ir dabar apie šiaudinių namų statybos būdą apstu informacijos internete, jie dygsta ties Kaunu, Vilniumi. O aš platinu šią idėją Klaipėdos krašte, tačiau žemaičius sunku įtikinti", – šyptelėjo pašnekovas.

Vyras prisipažino, jog dažniausiai jam tenka susidurti su aplinkinių nuogąstavimais dėl gaisro ar graužikų

"Pelės tikrai nelenda, esu jau tuo įsitikinės. O kas dėl gaisro – molinė puodynė juk nedega. Namo sienos tinkuojama apie 5 cm storio molio sluoksniu", – aiškino klaipėdietis.

Statybų verslu užsiimančio vyro teigimu, veikiausiai vienintelis tokio būsto statybų minusas, jog molinis tinkas gana ilgai džiūva, kietėja.

Sienų skydai – po 200 kg

Kol kas klaipėdiečio svajonių namas – jo mintyse ir brėžiniuose.

"Esu jau prisijaukinęs šią vietą, žemę nusipirkau prieš trejus metus. Turiu ir namo projektą – belieka imti ir statyti", – planais dalijosi pašnekovas.

Kol kas šeimos sklype Klaipėdos pašonėje, Peskojų kaime, išdygo "bandomasis" pastatas – šiaudinis ūkinukas.

Medinėmis dailylentėmis apkaltas, skardiniu stogu uždengtas jis fasadu mažai kuo skiriasi nuo lietuvio akiai įprastų pastatų.

Tačiau viduje, vienoje pastato sienoje šeimininkas paliko iškirstą savotišką "teisybės langą" – molio tinke žioji ertmė, kurioje matyti šiaudų fragmentas.

Pašnekovas prisipažino, jog statybų aikštelėje plušėjo keturių bičiulių kompanija, nes susidoroti su daugiau nei 200 kg svorio skydu iš presuotų šiaudų vienam žmogui būtų sudėtinga. Iš viso ūkinukui statyti panaudota apie 30 tokių skydų.

"Tai, ką dabar matote, yra 20 dienų darbas", – patikino Arvydas.

Besidomintiems, ar pastatyti šiaudų namą kainuoja pigiau nei įprasta, klaipėdietis atsako, jog sutaupyti galima vienu būdu.

"Kai statai pats ir įdedi meilės, savo darbo neskaičiuoji. Tokiu atveju išeina pigiau. Bet jei bus samdomi statytojai, labai sutaupyti nepavyks. Šiaip šiaudinį pastatą gali pasistatyti daugelis, tai nėra sudėtinga", – tvirtino vyras.

Vietoje čerpių – skarda

Net ir ūkiniam statiniui apkalti Arvydas rinkosi prabangią medieną – maumedžio dailylentes. Tokiai apdaila – ilgaamžė, jos nereikia papildomai dažyti, impregnuoti. Maždaug po ketverių metų maumedžio lentos natūraliai papilkės ir, pasak klaipėdiečio, primins senovines lietuvių trobas.

Stogui uždengti klaipėdietis naudojo skardą.

Arvydo teigimu, būsimais gyvenamais namas mažai kuo skirsis nuo jau stovinčio ūkinuko.

"Tik tiek, kad turės daugiau langų. Pastatas bus vieno aušto, stogui taip pat rinksiuosi skardą. Kai Manęs teiravosi, kodėl nesirenku čerpių. O kam – kad kaimynas matytų, jog turiu pinigų? Statau ne kaimynui, aplinkiniams, o sau. Mano prioritetai kiti, geriau aš nusipirksiu prabangią akmens masės vonią", – linksmai kalbėjo pašnekovas.

Arvydas viliasi, kad šiaudinių namų "virusas" netruks pasklisti ir Klaipėdos krašte. Kad populiarintų šią idėją, klaipėdietis dalyvavo ir šiemetėje parodoje "Individuali statyba".

"Planavau, kad bus mažesnis susidomėjimas. Vis dėlto žmonėms reikia pribręsti, per pusę valandos jie "nesuvirškina" tokios informacijos. Aš pats kol pasiryžau, turėjo praeiti dveji metai", – pastebėjo vyras.

Sėkmingai surentęs šiaudinius pastatus savo sodyboje, klaipėdietis tikisi užsiimti tokių namų statybų verslu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų