Pereiti į pagrindinį turinį

Šildyti gali ne tik radiatoriai

2012-02-20 23:59

Žiemą geriausiai šildo mylimo žmogaus glėbys ar ant kelių susirangęs augintinis, bet ne visi juos turi, ne visada jie šalia.

Gelbsti geltona spalva

Radiatoriai karšti, kojos – su vilnonėmis kojinėmis, ant pečių – vilnonė liemenė. Bet kūnas vis tiek sustingęs, nerangus. Vis dėlto yra gudrybių, kurios galbūt padės pasijusti šilčiau.

Visų pirma patariama drabužius rinktis ne tik pagal sudėtį, bet ir spalvą. Apsirengę šviesiais, šiltų tonų drabužiais jausitės šilčiau, nei vilkėdami tamsiai, juodai. Būdami namuose, spalvomis galite pašiltinti ir interjerą – ypač tam tinka geltona spalva.

Šiltesnė, ryškesnė geltona patalpai suteiks gyvybingumo ir energijos, o švelnesnė, blankesnė gelsva sukurs jaukią atmosferą, primenančią saulėtas, šiltas dienas. Vien dėl trumpalaikio šilumos stygiaus perdažyti sienas ar pertraukti baldus nebūtina, tačiau tam galia pasitelkti užtiesalus, užuolaidas, pagalvėles, indus, kitus aksesuarus.

Specialistai perspėja, kad gryna geltona – itin intensyvi, dėl to ji rečiau naudojama interjere. Patalpą dekoruoti vien geltonai nepatartina, nes kai jos per daug, tai gali sukelti galvos skausmą ir pykinimą. Be to, geltona spalva vargina akis. Šviesių tonų geltona tinka bemaž kiekvienam interjerui. Geltona suteikia kambariui šilumos, gausumo ir laimės efektą.

Šildo ir šiluma, ir skonis

Bet kuris šiltas gėrimas šildo, tačiau kai kurios arbatos turi dar stipresnį šildymo poveikį nei paprastas kasdienis karštas gėrimas.

Arbatą su imbieru, citrina ir medumi galima gerti nebūtinai susirgus ar profilaktiškai, šis aitrokas gėrimas kartu yra ir neblogas šildytuvas.

Cinamonas gali būti naudojamas ne tik konditerijoje. Cinamono arbatos geriamos sergant gripu, peršalus, kosėjant ar tiesiog apėmus silpnumui: viename puodelyje vandens išvirkite vieną arbatinį šaukštelį cinamono. Virti reikia tol, kol vandens sumažės perpus. Žinoma, cinamonas ir šildo.

Dar vienas nepamainomas skanintojas – kardamonas. Jis taip pat mėgstamas rytiečių kulinarijoje. Jis gerina kraujo apytaką, virškinimą, laikomas stipriu afrodiziaku. Kardamonas, išvertus iš arabų kalbos, reiškia "šildyti". Šiame augale esantys eteriniai aliejai daro organizmui šildantį poveikį, gydo nuo kosulio ir peršalimo. Kardamono galima dėti tiesiog į kavą ar į šiltą pieną su medumi.

Savaime suprantama, nereikėtų pamiršti ir mūsų kraštuose augančių žolelių, jų arbatų. Jausitės šilčiau ir aktyvūs išgėrę arbatos iš aviečių, žemuogių lapų, jazmino žiedų, citrininės katžolės. Šildančią, bet raminančią arbatą galite pasigaminti iš pipirmėtės, aviečių lapų, barkūno, šalavijo, jazmino žiedų, ramunėlių, melisų.

Ne tik saldiems patiekalams

Namus tiesiogine prasme šildo ne tik radiatoriai, bet ir patiekalų gamyba. Tad kūryba virtuvėje turi keliagubą prasmę. Jei dar gaminamas šildantis patiekalas, jis ne tik pasotins, bet ir kaitins kūną iš vidaus.

Žiemą patariama valgyti kuo daugiau raudonos ir violetinės spalvos daržovių bei vaisių, nes jie, pasak specialistų, teigiamai veikia kraujagysles. Šalčiui neatspariems žmonėms rekomenduojama dažniau vartoti grikių, neskaldytų grūdų duonos. Prieš išeinant į lauką pravartu suvalgyti šiltos sriubos ar sultinio.

Patiekalams ypatingo šildomo poveikio suteikia tam tikri prieskoniai. Patiekalų gamyboje gali būti naudojami jau anksčiau minėtieji kūno kaitintuvai – imbieras, cinamonas, kardamonas.

Dar vienas garbus prieskonis – gvazdikėliai. Nuo seno jie vartojami ne tik kaip prieskoniai, bet ir kaip vaistai, pasižymintys antiseptinėmis savybėmis. Jie dažnai naudojami konditerijoje. Tradicinis prieskonių derinys – gvazdikėliai su cinamonu, kardamonu ir muskatu – nepamainomas ruošiant pikantiškus patiekalus. Labai tinka ryžių, makaronų, kopūstų patiekalams, padažams, marinatams.

Aštraus, gaižoko skonio muskatas stiprina organizmą, malšina skausmą, ramina nervus, gerina kepenų darbą, skystina kraują ir tirpdo riebalus. Jo galima dėti ne tik į saldžiuosius patiekalus – pudingus, kremus, saldumynus, įvairius kepinius, varškės patiekalus, uogienes, jis dera ir su daržovėmis: bulvėmis, moliūgais, ropėmis, salierais, morkomis ir kitomis. Muskatu galima skaninti ir mėsą.

Kvapnu ir gražu

Dar vienas šildantis prieskonis – ciberžolė. Ji dažnai sutinkama indų virtuvėje. Be to, kad suteikia skonio, ji padeda reguliuoti virškinamojo trakto veiklą, skatina žarnyno mikrofloros aktyvumą. Šis švelniai kartus ir aitrus prieskonis plačiai naudojamas kario ir kitiems padažams, garstyčioms ruošti, ypač dera su ryžiais – nudažo juos geltonai.

Net tik kvapnus, bet ir dekoratyvus prieskonis – žvaigždinis anyžius. Tai magnolijos – sumedėję vaisiai. Jie gerina virškinimą, skatina laktaciją, tulžies išsiskyrimą, mažina vidurių pūtimą. Malšina kvėpavimo takų uždegimą, skatina gleivių ir skreplių susidarymą. Reguliuoja širdies ritmą, ramina nervus. Malonus žvaigždinių anyžių aliejaus aromatas išsklaido nuovargį ir stresą, suteikia energijos.

Šis prieskonis pas mus labiau naudojamas desertams, o Kinijoje, Vietname jis naudojamas ir pagrindiniams, pikantiškiems patiekalams ruošti. Žvaigždinis anyžius tinka padažams, sriuboms, daržovių valgiams, troškiniams, aštriems pagardams, įeina į daugybės garsių prieskonių mišinių sudėtį.

Brangus, bet vertingas

Dar vienas ugninis pagardas, vadinamas prieskonių karaliumi – šafranas. Šis, brangiausias prieskonis pasaulyje, turi daugybę sveikatai naudingų savybių.

Šafrano dedama į įvairius saldžius kepinius, vaisinius padažus, ledus. Kai kuriose šalyse naudojamas aliejų, sūrių ir gėrimų geltonai spalvai išgauti. Šafranu dažomi daržovių ir žuvų sultiniai, dedama į ryžius. Norint suteikti išskirtinio aromato ir gražaus geltono atspalvio, šio prieskonio dedama į ėriuko mėsą, žuvis ir paukštieną. Jis tinka ir prie pomidorų, makaronų patiekalų.

Šafranas puikiai dera su kitais prieskoniniais augalais – kardamonu, cinamonu, imbieru, gvazdikėliais, juodaisiais pipirais. Vartojant šafraną kaip prieskonį ar vaistą, labai svarbu jo nepadauginti: geriau mažiau nei per daug.

Beje, šafrano prieskonis dažnai klastojamas. Tikrasis šafranas gaunamas iš daržinių krokų purkos. Vienam kilogramui šafrano žaliavos reikia apie 150–200 tūkstančių žiedų.


Šildantys gėrimai


Imbierinė arbata

Į puodelį įdėkite šaukštelį tarkuotos imbiero šaknies, skiltelę citrinos, šaukštelį medaus ir užpilkite karštu (ne verdančiu) vandeniu.

Arbata su kardamonu

Vandenyje pavirkite žiupsnelį kardamono, cinamono, keletą gvazdikėlių ir juodųjų pipirų, galiausiai įberkite arbatžolių ir įpilkite pieno. Po kelių minučių perkoškite, pagardinkite medumi ir gėrimas paruoštas.

Šafrano pienas

Susmulkinkite 12 šafrano plaušelių grūstuvėje ar kavamalėje. Užvirinkite 1 litrą pieno su šafranu. Sumažinę ugnį, pavirkite 5 minutes. Nukėlus puodą nuo ugnies ir atvėsinus iki 40 laipsnių, reikia įdėti 2 šaukštus medaus arba cukraus.


Įdomu

Gvazdikėlių tėvynėje Indonezijoje maistui gvazdikėliai beveik nenaudojami. Gvazdikmedžių pumpurai surūkomi! Daug vyrų Indonezijoje su malonumu rūko aromatingas cigaretes, salsvas gvazdikėlių kvapas gaubia restoranus, autobusus, turgus ir įstaigas. Teigiama, kad gvazdikėliai yra puikus afrodiziakas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų