Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžios kompresas numirėliui

2008-10-27 09:00
Valdžios kompresas numirėliui
Valdžios kompresas numirėliui / Redakcijos archyvo nuotr. Nauda: žinia, kad naikinama mokesčių lengvata, gali kuriam laikui išjudinti nekilnojamojo turto rinką, tačiau po Naujųjų metų ji vėl apmirs.

Užuot žengusi žingsnį nekilnojamojo turto rinkai išjudinti, valdžia ketina smogti dar vieną skaudų smūgį vienai svarbiausių šalies ūkio šakų – nuo kitų metų pradžios siūloma naikinti gyventojų pajamų mokesčio lengvatą imantiems būsto paskolą.

Renovacijai nepadės

Šiuo metu gyventojai, būstui pirkti paėmę paskolą iš banko, deklaruodami pajamas gali susigrąžinti dalį sumokėtų palūkanų. Valdžios nuomone, pinigus, dabar skiriamus palūkanų daliai dengti, naudingiau skirti seniems daugiabučiams atnaujinti.

"Senų daugiabučių renovacijai reikia milijardų, o tai, kas skiriama daliai paskolos palūkanų kompensuoti, tik grašiai", – teigė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas, bendrovės "Eika" vadovas Robertas Dargisā
Jo nuomone, laikas tokioms permainoms tikrai nėra pats geriausias ir nenudžiugins nei pirkėjų, nei juo labiau pardavėjų.

"Dabar būsto pirkimas ir taip apstojęs, o tokie veiksmai dar labiau viską apsunkins. Užuot skatinusi naujų būstų statybą, valdžia imasi priešingų veiksmų. Reikia išspręsti begalę klausimų, o dabar viskas sukariama ant pirkėjo pečių. Gerai nors tiek, kad pamažu pripažįstama, jog statybos ir nekilnojamasis turtas valstybei yra labai svarbus sektorius, su juo yra susijusios kitos verslo sritys ir čia sukuriama nemaža dalis bendrojo vidaus produkto", – kalbėjo R.Dargis.

Nauda trumpalaikė

LNTPA prezidentas nemano, kad panaikinus mokesčių lengvatą sukrus gyventojai, ketinantys pirkti būstą, bet vis dar delsiantys tai daryti. Panašios nuomonės yra ir bendrovės "Ranga Group" rinkodaros direktorė Dita Purlienė.

"Ši žinia turėtų paskatinti tik tuos pirkėjus, kurie jau apsisprendę artimiausi metu įsigyti būstą, bet dėl vienokių ar kitokių priežasčių delsė galbūt tikėdamiesi kokių nors palankių pokyčių. Tiesa sakant, tie pokyčiai jau įvyko: butų kainos sumažėjo, statytojai ėmė siūlyti įvairias akcijas. Kita vertus, bankai ėmė didinti paskolų palūkanas, griežtinti sąlygas", – sakė D.Purlienė.

Svarstydama, kokios naudos sulauksime panaikinus mokesčių lengvatą, moteris teigė, jog ta nauda bus trumpalaikė. Gyventojai, norėdami pasinaudoti dar galiojančia lengvata, suskubs pirkti būstą. Tačiau po Naujųjų metų rinka vėl gali apmirti, žmonės vėl lauks naujų pokyčių.

"Kainų kritimo galima laukti labai ilgai. Tačiau jo galima ir nesulaukti. Pirkėjai galbūt suvoks, kad sumažėjusi būsto kaina nekompensuoja infliacijos ir brangstančių paskolų", – teigė D.Purlienė.

Vidutinių ir smulkiųjų nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos prezidento Gedimino Bareikos nuomone, kalbėti apie poveikį rinkai būtų per drąsu. "Mokesčių lengvatos naikinimas tikrai nebus tas veiksnys, kuris padidins turto paklausą. Tai lyg mirusiajam kompresas.

Nesutinku su nuomone, kad mokesčių lengvata prisidėjo prie būsto kainų augimo pastaraisiais metais. Kainų pokyčius lėmė liberalėjančios paskolų išdavimo sąlygos", – įsitikinęs G.Bareika.
Jo nuomone, Vyriausybė, užuot naikinusi lengvatas, turėtų labiau rūpintis gyventojais, kuriems vis sunkiau grąžinti paskolas. Susirūpinti reikėtų ir tuo, kaip šiuo metu išjudinti nekilnojamojo turto rinką, kuri į šalies biudžetą suneša daug pinigų.

Pavėluotas žingsnis

Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos (LNTAA) direktorė Ina Gocentienė mano, kad siūlymas naikinti pajamų mokesčio lengvatą pavėluotas: "Finansų ministerija apskaičiavo, kiek biudžetas gautų pajamų, jei būtų panaikinta minėta lengvata ir pailgintas neapmokestinamas būsto pardavimo terminas. Tačiau nėra protinga aklai skaičiuoti būsimas įplaukas į šalies iždą, nes šiuo metu vis mažiau gyventojų įsigyja būstus. Tai stabdo sugriežtėjusi bankų politika: prašoma didesnio pradinio įnašo, padidėjo palūkanos. Šias pataisas reikėjo daryti tada, kai nekilnojamojo turto rinkoje buvo jaučiamas pakilimas."

Jos teigimu, dėl šių pataisų labiausiai nukentėtų jaunos šeimos – ta visuomenės dalis, kurią Vyriausybė turėtų skatinti dirbti, užsidirbti ir gyventi Lietuvoje.

Bendrovės OREM Investicijų valdymo departamento projektų vadovas Romualdas Trumpa mano, kad Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos paveiks ne tiek nekilnojamojo turto rinką, kiek gali turėti įtakos kitoms verslo šakoms.

"Pajamų mokesčio lengvatos panaikinimas kažin ar paveiks žmonių apsisprendimą pirkti būstą. Nuostabą kelia laikas, kada naikinama būsto įsigijimo lengvata: sparčiai augant ekonomikai buvo įvedamos lengvatos būstui įsigyti, o ekonomikai susidūrus su sunkumais jos naikinamos" – teigė R.Trumpa.

Pasak jo, kasmet grąžinama mokesčio permoka, palyginti su pradinėmis išlaidomis įsigyjant ir įrengiant būstą, nedidelė. Bankai įvertina kliento galimybes gauti būsto paskolą, neatsižvelgdami į mokesčių lengvatą. Įvedus lengvatą, palūkanos eurais siekė 4–5 proc., dabar jos yra 6–8 proc. Be to, ilgėjant paskolos terminui, palūkanų sumokama daugiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų