Pereiti į pagrindinį turinį

Viešbutis visuomet atviras menininkams

2008-10-20 09:00
Viešbutis visuomet atviras menininkams
Viešbutis visuomet atviras menininkams / Nerijaus Jankausko nuotr.

Išskirtinius svečių namus Gargžduose įkūrę verslininkai nepabūgo drąsių eksperimentų

Gargždų verslininkų įkurtas viešbutis melancholišku pavadinimu "Lijo" pretenduoja tapti ne tik šio miestelio įžymybe. Ryškiai iš architektūrinės aplinkos išsiskiriantis neįprasto fasado statinys it magnetas traukia praeivių žvilgsnį. Ne veltui vilnietės architektės Andrės Baldišiūtės ir jos komandos darbas sulaukė prieštaringų vietos gyventojų vertinimų.

Keistai pravardžiuoja

Viešbučio savininkas Dainius Šatkus juokdamasis prisipažino, kad kai kurie gargždiškiai pastatą vadina grabu.

"Nestandartinį, išsiskiriantį darbą visada lengva kritikuoti. Bet mes niekada nesiorientavome į masinį produktą. Mūsų siekis buvo ne pataikauti aplinkai, o duoti visišką laisvę kuriantiems žmonėms. Juolab kad mūsų, užsakovų, ir projektuotojų, architektų vertybės bei tikslai sutapo. Kalbant apie fasadą, tai buvo išties drąsus siūlymas, tačiau profesionalų argumentai nugalėjo. Šiuo projektu norėjosi aplenkti laiką, paveikti aplinką, laužyti stereotipus", – aiškino D.Šatkus.

Tiek eksterjeru, tiek interjeru siekta išsaugoti ryšį su mažu miesteliu, istorine vieta, šalia esančiu parku.

Pasak pašnekovo, dėl tamsaus fasado tono pastatas atrodo kiek mažesnis, ne taip išsiskiria iš nedidelių aplinkinių statinių. Viešbučio interjeras radikaliai kontrastuoja su išore, tačiau vyraujanti balta spalva veikiau kuria ne sterilumo, o lengvumo, trapumo įspūdį bei vizualiai didina erdvę.

Veikia mobili galerija

Viena vertus, tokį sprendimą diktavo santūrus, neperkrautas šiaurietiškas interjero stilius. Tačiau nemažai lėmė ir praktiški sumetimai. Viešbučio savininkai siekia, kad ši vieta taptų ir savotišku kultūros židiniu, kur vyktų įvairūs renginiai ir kt. Tad knygų lentynos, sienas puošiantys meno kūriniai čia ne šiaip dekoratyvios detalės ar butaforija.

Viešbučio gyventojams siūloma naudotis kambariuose esančiomis mažomis bibliotekomis, o kavinėje veikiančiame retro knygyne norimų skaitinių galima ir įsigyti.
Po viešbučio stogu taip pat veikia nuolat besikeičianti meno galerija. Šiuo metu eksponuojama trys dešimtys įvairių menininkų darbų, kurie puošia įvairiausių pastato erdvių sienas, pradedant kavine, koridoriais ir baigiant kambariais.

"Viešbučio atidarymo išvakarėse surengėme plenerą, jame dalyvavę menininkai paliko savo kūrinius. Lapkritį atsiras nauja, fotomenininkų paroda, bus pristatomi kiti darbai. Tad kūrinių yra ir bus įvairių. Prie baltos viskas tinka, tai neįpareigojantis fonas galerijos eksponatams", – praktišką pasirinkimą komentavo D.Šatkus.

Prabanga nedvelkia

Kavinės lankytojams ir viešbučio svečiams taip pat siūloma pasinerti į fantazijų pasaulį. Joms realizuoti čia galima įsigyti ir drobę, ir dažų.

Paklaustas, ar leistų ištapyti baltas sienas, pašnekovas šmaikštavo: "Jei žmogui pavyktų įrodyti, kad yra menininkas, jei parodytų savo darbus, pasidalytų idėjomis ir mūsų nuomonės sutaptų, suteiktume laisvę reikštis."

Paslaugų ir kokybės lygiu į 3 žvaigždučių statusą pretenduojančio viešbučio savininkas pabrėžė, kad interjere siekta ne prabangos – veikiau namų jaukumo. Pašnekovas neslėpė, kad neatsitiktinai pasirinkti ir ekonominės klasės "Ikea" gaminiai – tiek baldai, tiek įvairūs aplinkos aksesuarai.

"Norėjosi, kad architektūriniais ir interjero sprendimais aplenkę laiką sykiu nepabėgtume nuo žmogaus, kad jam čia būtų jauku. Todėl dominuoja akies nerėžiančios spalvos, paprastos formos, natūralios medžiagos, tokios kaip ąžuolo grindys ar natūralaus pluošto kilimėliai. Taip pat vadovavomės idėja, kad viskas turi būti atvira ir nenupudruota. Pas mus net vėdinimo aparatas viešai demonstruojamas, ir tai jau atrakcija, nes visiems kyla klausimų, kas čia per daiktas", – juokėsi D.Šatkus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų