Pereiti į pagrindinį turinį

Amžinai jauna „Aura“ žengs į ketvirtą dešimtį

2012-11-14 11:20
Amžinai jauna „Aura“ žengs į ketvirtą dešimtį
Amžinai jauna „Aura“ žengs į ketvirtą dešimtį / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno šokio teatro „Aura“ vazose – gėlės, saulės apšviestoje salėje – repetuojantys šokėjai, ore tvyro gimtadienio nuotaika, nes „Aura“ mini 30-ąsias veiklos metines.

Birutė Letukaitė – šokio teatro įkūrėja ir vadovė – gerai prisimena pačius pirmuosius ir savo, kaip šokėjos, ir „Auros“ gyvavimo metus, ji, regis, galėtų ilgai kalbėti be perstojo – akivaizdu, kad ji tuo ne tik gyvena, bet ir kvėpuoja. Kita vertus, kai į šokio teatrą sudedi visą savo sielą, o jo įkūrimo pradžia toli gražu ne rožėmis klota, pareikalavusi ir dvasinių, ir psichologinių net ne pastangų, o jėgų – neįmanoma minint 30-metį tepasakyti keletą formalių sakinių.

Net tada, kai B.Letukaitė pristatė jubiliejinio gimtadienio programą, šokio teatre „Aura“ nenutilo muzika ir neišsibėgiojo šokėjai. Buvo galima klausytis ilgą kelią nuėjusios „Auros“ istorijos ir žvelgti į grakščias repetuojančios šokėjos kompozicijas. Tiesa, tuokart ji repetavo viena tarsi liudydama net ir per gimtadienį nenutylimą problemą – talentingų šokėjų stygių.

„Mes išauginame profesionalų šokėją ir jis, žiūrėk, jau studijuoja kur užsienyje ar mažiausiai – Vilniuje, – liūdnai konstatavo dažną faktą B.Letukaitė, – juo labiau kad Kaune nėra šokio studijų, ir natūralu, kad besimokydami šokėjai ten ir įleidžia šaknis.“

Kita viena skaudžiausių problemų – neturėjimas nuolatinės scenos, ją reikia brangiai nuomotis, neretai – paversti tinkama erdve šokių spektakliams, tai taip pat kainuoja didžiulius pinigus ir taip kaskart, o neturint nuolatinės vietos, mums sunku prisijaukinti savo žiūrovą nuolat kviečiant į šokio spektaklius, – kalbėjo „Auros“ vadovė.

Tačiau, be abejonės, „Aura“ Kaune turi savo žiūrovų būrį – tai rodo ir gausiai lankomi šokio spektakliai ir didžiulį populiarumą išlaikantis rudeninis šokio festivalis. Jiems ir naujiems gerbėjams šokio teatras „Aura“ parengė gimtadienio dovaną – unikalių spektaklių, į kuriuos sukvies anksčiau šokusius teatre žmones. Pastarieji, beje, atvažiuos iš įvairiausių pasaulio kampelių, taip pat naujų ir jau pastatytų, bet galbūt dar nepamatytų arba naujai interpretuotų spektaklių, kurių nemažai bus nemokamų.

Solidų jubiliejų švenčiantis Kauno šokio teatras „Aura“ lapkričio pabaigoje bus išskirtinai atviras kauniečiams ir miesto svečiams. „Auros“ studijoje bus surengtos ir nemokamos atviros šokių pamokos, o galerijoje „Meno parkas“ laukia siurprizas – gyvos parodos atidarymas, taip pat šokėjai pristatys „Aurą ir naujus demonus“.


Jubiliejiniai Kauno šokio teatro renginiai:

Lapkričio 21 d. 18 val. – „Apie mus“ (choreografė Anna Maria Krysiak (Lenkija), Kauno dramos teatre, „Rūtos“ salėje.

Lapkričio 22 d. 19 val. – „sonus.lux.unum“ (choreografė B.Letukaitė), BLC.

Lapkričio 23 d. 19 val. –„Ar aš esu tas, kas aš esu?“ (choreografė B.Letukaitė), BLC.

Lapkričio 24 d. 15 val. – „Išplautas dangus“ (choreografė B.Letukaitė), „Dainos, kurias dainavau“ (choreografė Tamara McLork, Didžioji Britanija), „Girstučio“ kultūros centre.

Lapkričio 24 d. 19 val. – „Išplautas dangus“, „Dainos, kurias dainavau“, „Girstučio“ kultūros centre.

Lapkričio 27– 29 d. 13 val. – „Gyvasis šokis“ (pristato B.Letukaitė). Šiuolaikinio šokio videoperžiūros ir B.Letukaitės komentarai, diskusijos. VDU, S.Daukanto g. 28, Kaunas.

Lapkričio 26–30 d. – atviros šokio pamokos, Kauno šokio teatre „Aura“ (M.Daukšos 30A).

Gruodžio 14 d. 17 val. – parodos, skirtos „Auros“ 30-mečio jubiliejui, atidarymas, galerijoje „Meno parkas“.

Gruodžio 19–21 d. 18 val. – „Aura ir nauji demonai“, performansas su gyva muzika, galerijoje „Meno parkas“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų