Pereiti į pagrindinį turinį

Aštuonmetė per vasarą įveikė 6 000 knygų puslapių

2012-11-03 05:00
Aštuonmetė per vasarą įveikė 6 000 knygų puslapių
Aštuonmetė per vasarą įveikė 6 000 knygų puslapių / Asmeninio archyvo nuotr.

„Visos knygos – mano mėgstamos, nemėgstamų nėra. Labiausiai patinka Astridos Lindgren, Roaldo Dahlo, Otfrydo Proislerio, Kęstučio Kasparavičiaus knygos“, – rašytojus, kurių nežino ne vienas suaugęs žmogus, vardija maža smulkutė mergaitė. Jai – tik aštuoneri. Ji nė dienos negali praleisti be knygos.

Išmoksta naujų žodžių

Televizijos projektui „Augu skaitydamas“ skirtame žinių konkurse „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ aštuonmetė Martyna Jozič buvo išrinkta uoliausia jaunąja Lietuvos skaitytoja. Vilnietė nurungė visus dvylika konkurentų ir laimėjo kelionę į Paryžių, Disneilendą.

Į skaitymą Martyna įsitraukė belaukdama mamos, kasdien ateinančios ją parsivesti iš mokyklos.

„Dažnai mamos laukdavau mokyklos bibliotekoje, kur ruošdavau pamokas. Paruošusi skaitinėdavau knygas. Patiko“, – sako Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos moksleivė.

Tuomet, kai knygas Martynai skaitydavo mama, jai labai norėjosi tai daryti pačiai.

„Kai mokytoja paskelbė, kad organizuojamas skaitymo konkursas, pati pradėjau skaityti dar daugiau. Laimėti nesitikėjau, maniau, kad nugalės vyresni vaikai“, – konkurso pradžią prisiminė antrokė.

Martyna žino: skaitydama ji bus protingesnė, sužinos daug naujo.

Netikėtai laimėtas prizas M.Jozič tapo svajonės išsipildymu. Ji džiaugiasi, kad ne tik pamatys Paryžių, aplankys Disneilendo atrakcionus, bet ir pirmąkart skris lėktuvu.

Tai – ne pirmoji Martynos pergalė skaitytojų konkurse. Pirmojoje klasėje mokytoja Martyną ir jos bendraklasius taip pat skatino skaityti kuo daugiau knygų. Ir tuomet guvi mergaitė tapo pirma tarp savo klasės draugų.

Skaitymas – atgaiva po muzikos pamokų

Martyna savo laisvą laiką skiria ne tik knygoms, ji mokosi groti išilgine fleita ir fortepijonu.

Pasiteiravus apie mažosios skaitovės ateities planus, Martyna prisipažino norinti tapti gydytoja.

Martynos mama Jurga Jozič į klausimą, kaip pavyko dukrą sudominti skaitymu, atsakė su šypsena.

„Specialiai nieko nedariau. Galbūt šis pomėgis įgimtas? – svarstė moteris. – Mėgstu skaityti, abu su vyru esame kalbų dėstytojai. Dar būdama darželyje Martyna pati išmoko pažinti raides. Net ir einant gatve skaitydavo reklamines iškabas, parduotuvių vitrinų užrašus."

Dabar net ir bibliotekininkės stebisi, kad tik pirmą klasę baigusi mergaitė tiek daug ir taip greitai skaito. Knygelių būta visokių – nuo keliasdešimties iki kelių šimtų puslapių. Storiausia iš Martynos perskaitytų – A.Lindgren „Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo“ – daugiau kaip 400 puslapių.

Skaityti, daug skaityti

Martynos mama Jurga visiems tėveliams, norintiems, kad vaikai ne kompiuterinius žaidimus žaistų, o skaitytų knygas, pataria nuo mažens jiems skaityti vaikiškas knygeles.

„Kartais reikia pamiršti neatidėliotinus darbus, skirti daugiau laiko vaikams. Tuomet atžala tikrai susidraugaus su literatūra. Skaityti galima ir jau skaityti mokantiems vaikams. Tai sustiprina tarpusavio ryšį“, – įsitikinusi J.Jozič.

Dėl uoliausio jaunojo skaitytojo titulo varžėsi 12 įvairaus amžiaus vaikų, kurie per šią vasarą perskaitė daugiausiai knygų.


Apie konkursą

Auginti simbolinius knygų medžius nuo gegužės mėnesio Lietuvos vaikus kvietė įmonių grupės „Alma littera“ iniciatyva „Augu skaitydamas“. Kuo vaikas perskaito daugiau knygų, tuo daugiau lapelių su jų pavadinimais atsiranda ant medžio.

Per rugsėjo pabaigoje Vilniuje vykusią Knygų medžių šventę buvo paskelbti didžiausių Knygų medžių savininkai. Jais tapę vaikai ir susitiko pasitikrinti savo žinių apie knygas televizijos konkurse. Įdomu tai, kad šiuo aspektu mergaitės pastebimai lenkė berniukus, nes didžiąją dalį konkurso dalyvių sudarė būtent jos.

Geriausiai su konkurse pateiktais klausimais susidorojusiai M.Jozič atiteko pagrindinis prizas – kelionė dviem asmenims į Disneilendą Prancūzijoje. Per šią vasarą mergaitė perskaitė 68 knygas, arba daugiau nei 6 000 puslapių.

Iš viso Lietuvos vaikams šalies bibliotekose, knygynuose, taip pat per įvairius „Augu skaitydamas“ renginius ir iniciatyvas buvo išdalyta 30 tūkst. Knygų medžių. Apie 2 500 vaikų juos užaugino ir pretendavo patekti į labiausiai skaitančiųjų gretas. Iš viso ant tokių Knygų medžių užaugo 30 393 lapelių su perskaitytų knygų pavadinimais. Vidutiniškai vienas vaikas, varžęsis dėl uoliausiojo jaunojo skaitytojo titulo, perskaitė beveik 14 knygų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų