Pereiti į pagrindinį turinį

Atkaklių keistuolių armija

2008-10-03 09:00
Atkaklių keistuolių armija
Atkaklių keistuolių armija / Tomo Raginos nuotr.

Lietuviai vis dažniau savo pomėgius registruoja Lietuvos rekordų ir Guinnesso knygose

Žilstelėjęs vyrukas prie 32 cm ilgio barzdos prisiriša 54 kg sveriančią žinių vedėją Eglę Bučelytę ir drąsiai užvertęs galvą ją pakelia. Pamenate šį vaizdą, 1999-aisiais matytą per televiziją? "Pats pasirinkau tokį pomėgį. Siekti rekordų – tarsi liga", – užsispyręs 54-erių žemaitis stipriausios barzdos rekordą gerino kelis kartus.

Nustebinti pasaulį stengiasi ir dizaineris floristas Modestas Vasiliauskas. "Aš tave žinau. Ar kartais tu ne tas rekordininkas, kurio nuotraukas spausdino žurnalai? Kada vėl mus nustebinsi?" – į kaunietį M.Vasiliauską bakstelėjo pirštu praeivis. Menininkas jau turi atsakymą. Praėjusį savaitgalį, po dviejų savaičių intensyvaus darbo, viename Kauno klubų jis pristatė paties kurtą suknelę. Apdaro klostes puošė 50 tūkst. gintarų.

Įspūdingų suknelių kūrėjas

Likus vos kelioms akimirkoms iki pristatant rekordą, floristo dizainerio dirbtuvės atrodė tarsi po karo. Ant žemės mėtėsi glėbiai gėlių, medžių lapai, įvairių medžiagų skiautės, margaspalvės vielutės ir dekoracijos. M.Vasiliauskas nusibraukė prakaitą, veide – sumišimas. "Sėdėčiau sau ramiai gėlių salone ir kurčiau puokštes. Koks velnias mane nešė kurti tų rekordų? – gėlių magas akimirką suabejojo, tačiau greit save pateisino. – Man patinka eksperimentuoti ir stebinti žmones."

Jo septynerių metų kūrybinė patirtis išties originali. 300 m girlianda iš milijono klevo lapų, džiovintos žuvies, centų, alaus kamštelių suknelės, tūkstančio nenaudotų prezervatyvų apdaras – floristas į Lietuvos rekordų knygą bandė patekti 27 kartus. "Tačiau įrašas vienintelis – milijono lapų girlianda. Nepasikuklinsiu: į rekordų sąrašus patektų beveik visi mano kūriniai, jei tik netingėčiau sutvarkyti visų reikiamų dokumentų", – atviravo 33-ejų vyras.

Kaunietis neslapukavo: minčių kurti nekasdienius drabužius ir daiktus kilo ne jam. Pasiūlymo savo kolekcijas ar mados ir grožio šou užbaigti netradiciniu akcentu jis sulaukė iš buvusios darbovietės vadovo. "Toks aplinkinių padrąsinimas ir viltys mane privertė atsisakyti baimės. Supratau, kad turiu idėjų. Juk aš floristas, o ne sensacijų besivaikantis jaunuolis", – juokėsi gėles mėgstantis vyras ir atkreipė dėmesį, jog žmonės labai domisi rekordais.

Rekordai trukdo šeimai

Kaunietis beveik kasmet stengiasi patenkinti aplinkinių smalsumą. O kuris rekordas pačiam įspūdingiausias? "Iš 10 tūkst. JAV dolerių kupiūrų pagaminta suknelė. Šis rekordas buvo pirmas blynas, laimė, neprisvilęs. Nepatikėsite, tačiau jaudinausi dėl mažiausių smulkmenų. Galvoje sukosi begalės minčių: jaučiausi neužtikrintas, bijojau, jog nepavyks nustebinti žmonių, nebus graži kompozicija", – debiuto jaudulį prisiminė kaunietis. Nuo to laiko jis gaudyte gaudo spontaniškai kilusias idėjas. "Prištampuoti rekordų galima dešimtimis. Tačiau idėjos gimsta netikėčiausiose vietose: važiuojant troleibusu, prieš gulant į lovą, bendraujant su kolegomis ar net žurnalistais. Tarkim, "Kauno dienos" žurnalistas išprovokavo sukurti džiovintos žuvies suknelę. Tai man buvo iššūkis. Kaip ji smirdėjo! Net neįsivaizduojate", – M.Vasiliauskas iki šiol pamena nosį riečiantį kvapą. Ir čia pat susimąsto. "Noriu atsidėti darbui ir sukurti šeimą", – trumpai tarstelėjo menininkas. Jis neigė kalbas apie surežisuotas tuoktuves. "Tūkstančio metrų tiulio kaspino suknelė buvo skirta netikrai vestuvių ceremonijai. Tai jau praeitis", – sakė apie šeimyninę laimę svajojantis įspūdingų apdarų kūrėjas.

Nori palikti pėdsaką istorijoje

Stipriausios barzdos savininkui Antanui Kontrimui pasiūlymai nusikirpti 32 cm ilgio barzdą ir baigti rekordų seriją skamba juokingai. Priešingai, vyras jai skiria ypač daug dėmesio. "Žmogus privalo po savęs istorijoje palikti pėdsaką. Jei jo nepalieka, vadinasi, žmogus neegzistavo", – A.Kontrimui tvirta barzda leido pasiekti aštuonis pasaulio rekordus.

Keistuolis iš Telšių su barzda kilnojo alaus statines, maišus grūdų, ilgakojes merginas, tempė lėktuvą ir traukė vežimus. "Iki šiol pamenu, kaip traukiau 3,2 t visureigį su penkiais kareiviais. Kelio danga buvo nepatogi, mašina netolygiai slydo. Galėjo baigtis tragiškai. Iki šiol pamenu pirmą bandymą pakelti merginą. Neturėjau jokios patirties – liko sauja išpeštų barzdos plaukų ir ištinęs žandas", – nemalonūs pojūčiai Telšių miesto seniūnijos darbuotojo neatbaidė nuo noro siekti rekordų. "Dabar tai malonumas ir įdomi pramoga", – pro ūsą šyptelėjo 32 metus barzdą auginantis A.Kontrimas.

O kaip pavyksta išlaikyti tokią vešlią ir stiprią barzdą? Daro fizinius pratimus stuburui ir sprandui, organizmo valo augaliniais produktais, mažina alkoholio kiekį – keistuolis iš Telšių propaguoja sveiką gyvenimo būdą. Jo kišenėse jau daug metų neaptiksi cigarečių. "Niekada nerizikuoju sveikata. Siekdamas naujo rekordo, vis pridedu vos po kelis šimtus gramų svorio. Tačiau jei atsirastų realus priešininkas, iš visų jėgų stengčiausi jį aplenkti", – buvęs aludaris rekordinę barzdą demonstravo Italijos ir Vokietijos televizijų studijose.

Įspūdingiausi pasaulio rekordai

Ištvermingiausias gyvačių mylėtojas. Prieš metus JAV gyventojas Jackie Bibby 45 minutes išsėdėjo vonelėje su 87 gyvatėmis barškuolėmis.

Greičiausias moliūgo pjaustytojas. Prieš porą metų Stephenas Clarke'as vos per 24,03 sekundės iš moliūgo išpjaustė veiduką.

Greičiausias picos valgytojas. 2006-aisiais belgas Tomas Waesas 12 colių skersmens picą sukirto per 2:19 minutės.

Keisčiausios dietos propaguotojas. Nuo 1959 m. prancūzas Michaelas Lotito pasaulį stebina valgydamas metalą ir stiklą. Per dieną jis suvalgo 900 g metalo.

Seniausia šuolininkė parašiutu. 100 metų ir 60 dienų – tokio amžiaus 2004 m. buvo danė Estrida Geertsen, kai šoko parašiutu iš 4 tūkst. m aukščio.

Įdomiausi Lietuvos rekordai

Sparčiausias SMS rašytojas. 1:4,84 minutės – tiek laiko prireikė 16 metų kėdainiškiui Arijui Šukiui parašyti 23 žodžių SMS žinutę.

Didžiausia žmonių grandinė. Ji užfiksuota 1989 m. rugpjūčio 23 d., kai Baltijos kelyje apie 2 mln. žmonių susikibo į 595 km gyvą grandinę.

Stipriausios barzdos savininkas. Telšiškis Antanas Kontrimas savo rekordą gerino kelis kartus. Naujausias užfiksuotas 2007-aisiais: su barzda jis pakėlė 63,2 kg sveriantį žmogų.

Didžiausio svogūno šeimininkai. Rekordinė vilniečių Zigmanto ir Onos Koriznų išauginta daržovė svėrė 1005 g. Svogūno apimtis siekė 42,5 cm.

Ilgiausios blakstienos savininkas. 2004 m. dešimtmečio Adomo Vaikšnoro iš Šakių rajono blakstienos ilgis siekė 19,5 mm. Paprastai blakstienos būna 10 mm ilgio.

Kaip fiksuojamas rekordas?

Rekordas nusako tiek gyvų, tiek negyvų objektų ar reiškinių žinomas šiuo metu maksimalias (minimalias) ribas. Jis matuojamas mato vienetais arba pasikartojimų skaičiumi.

Jo rezultatui patvirtinti būtini ne mažiau kaip du nesuinteresuoti stebėtojai (liudytojai). Kol nebaigtas registruoti rekordas, būtina saugoti visą su tuo susijusią informaciją.
Rekordais negali būti pripažintas dydis, neturintis konkrečių matavimo vienetų, pavyzdžiui, baisiausias filmas, gražiausia mergina, saldžiausias tortas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų