Pereiti į pagrindinį turinį

Atlanta: jei moterys leidžia taip elgtis

2012-07-15 16:39
Atlanta: jei moterys leidžia taip elgtis
Atlanta: jei moterys leidžia taip elgtis

Joms, žinomoms moterims, niekada neteko patirti smurto. Tačiau jos aukcione pristatė savo mėgiamas sukneles, kurias pardavus surinktos lėšos bus skirtos užtikrinti pagalbą moterims skriaudžiamoms, terorizuojamoms ir kankinamoms jų artimiausių žmonių.

E.Daniūtė mušama nesileistų

„Tik dėl manęs kitiems teko kentėti, o man to patirti dar niekada neteko. Juolab, ar aš panaši į tokią, kuri su smurtu susitaikytų? – nusikvatojo garsi šokėja, televizijos laidų vedėja Edita Daniūtė, o po to rimtai tęsė. – Man labai gaila tų moterų, kurių vyrai smurtauja, bet dėl finansinių ar kitokių priežasčių jų palikti negali, todėl susitaiko su šia baisia problema“.

Aukcionui padovanojusi dizainerės Eglės Modzeliauskienės kurtą aukso spalvos odinę suknelę, kurią siuvosi specialiai universiteto baigimo proga, E.Daniūtė pripažino, kad ji su smurtu ir finansine priklausomybe nuo vyro nesitaikstytų.

„Jau geriau eičiau šluoti gatvių. Tačiau yra moterų, kurios augina tris, keturis vaikus, neturi, kur gyventi ir yra priklausomos nuo turtingų vyrų. Deja, santykių pradžioje dažniausiai niekas nedemonstruoja agresijos ir moterų nemuša“, – moteris supranta Edita.

Tiesa, trečiadienį savo 33 metų gimtadienį šventusi Pasaulio ir Europos sportinių šokių čempionė nekalba apie moteris, kurios gyvena su banditais ar su turtuoliais tik dėl pinigų.

„Jeigu joms neužtenka pinigų nusipirkti naujai „Versace“ rankinei ir dėl to jos kenčia smurtą, tai – jau jų problemos“, – ironizavo E.Daniūtė.

Jei muša, vadinasi, myli? Į šį garsų posakį teisėtvarka ir valstybinėmis institucijomis dar tikinti E.Daniūtė turėjo trumpą atsakymą: „Deja, šiame pasaulyje yra iškrypėlių“.

Auka ir agresorius

Psichologė ir edukologė Aistė Jasaitytė-Čeburiak aukcionui skyrė jai ypatingą ir brangią, prieš dešimtį metų dovanų gautą puošnią vardinę vasarinę suknelę, o prakalbus apie smurtą prieš moteris, Aistė buvo linkusi kalbėti daug giliau. Ji – psichoterapiją studijuojanti profesionali psichologė.

„Jei analizuosime žmogaus savastį, tai, kaip formuojasi moteris, kokie santykiai su tėvu, mama, vaikais, galima teigti, kad beveik kiekvienas iš mūsų patiria psichologinį smurtą“, – teigė A.Jasaitytė-Čeburiak.

Pati to niekada nepatyrusi, bet apie tai girdėjusi iš draugių Aistė pastebėjo, kad vienaip ar kitaip elgtis žmogų priverčia jo mąstymas.

„Yra auka ir agresorius. Auka gimdo agresorių ir atvirkščiai, – kaip profesionalė į smurto problemą žvelgė A.Jasaitytė-Čeburiak, įsitikinusi, kad dažnai artimoje aplinkoje smurtaujama neatsitiktinai. – Be to, būna visokių aukų ir agresorių. Vienoje gyvenimo srityje esi auka, kitoje – agresorius“.

Garsi moteris mano, kad smurtą kenčiančioms turi padėti įvairūs Krizių centrai, bet pirmiausia jos pačios privalo to siekti.

Tai nutinka neatsiktinai?

„Negalima teigti, kad aukos – tik moterys, o vyrai visuomet kalti, – įžvalgiai apie smurtą kalbėjo psichologė A.Jasaitytė-Čeburiak. – Kiekvienas turi prisiimti atsakomybę už tai, ką gyvenime pasirinko“.

Aistė mano, kad daug kas užkoduojama nuo vaikystės. Nors kiekvienas atvejis yra individualus, tačiau neretai auka pritraukia agresorių, o agresorius – auką. Tai pasireiškia įvairiomis formomis.

„Žinoma, nekalbu apie asocialias šeimas, kur moterys mušamos, bet, norint išvengti agresorių, neretai reikia įsigilinti į savo gyvenimą, padaryti išvadas, – pasak Aistės, aukos dažnai net nesuvokdamos prie savęs traukia agresorius. – Gal vaikystėje patirta smurto, gal kažkas paveikė. Moteris net nesuvokdama dažnai renkasi vyrą panašų į tėvą“.

Neretai vaikas, norėdamas artumo, meilės, pažinimo ir nesulaukdamas užsiėmusių tėvų dėmesio tampa nepaklusnus, krečia išdaigas, kol mama ar tėtis plekšteli per užpakalį.

„Labai blogai, jei jam užsifiksuos, kad tik tokiu būdu gali sulaukti dėmesio. Tai gali likti visam gyvenimui, ir užaugęs žmogus mano, kad jei yra mušamas, vadinasi, yra reikalingas ir mylimas“, – apgailestavo A.Jasaitytė-Čeburiak.

Atlanta smurto nepatyrė

„Nesu išskirtinė, nes niekada nepatyriau smurto, tačiau nebūčiau išskirtine, jei prieš mane būtų smurtavę, – prisipažino Elena Puodokaitė – Atlanta, aukcionui dovanojusi margą suknelę nerūpestingam vasaros laikui, su kuria puošėsi ne vieno koncerto metu. – Tačiau nesunkiai galiu įsivaizduoti, kokia tai trauma moterims, aplinkiniams“.

Atlanta girdėjo ne vieną istoriją apie smurtaujančius, beje, dažniausiai alkoholį vartojančius ar itin pavydžius vyrus. Jie dažnai demonstruoja savo galią, jausdami, kad moterys nuo jų priklausomos finansiškai ir psichologiškai.

„Siaubinga, kai vyrai galią demonstruoja smurtu, – piktinosi dainininkė. – Bet tai – ne tik tų vyrų, bet ir moterų problemos, jei jos leidžia taip su savimi elgtis. Pradėjus smurtauti anksčiau ar vėliau ateina laikas, kai vėl bus peržengtos ribos. Blogai, kai moterys su tuo taikstosi, blogai, kai tokiu būdu sprendžiami santykiai civilizuotoje šalyje“.


Žinomų moterų suknelės

Šiuo projektu, kuriame įžymios šalies moterys aukojo sukneles iš savo garderobo, siekiama skatinti diskusiją apie moteriškumo problemas Lietuvoje.

„Mūsų šalyje yra tiek daug sričių, kurioms reikalinga socialinė parama, kad smurtas prieš moteris tarsi ir nublanksta. Be to, moterys dažnai nedrįsta apie tai pasisakyti. Šia akcija siekiame parodyti, kad yra daug šiai problemai neabejingų ir padėti pasiryžusių žmonių“, – sako akcijos organizatorė Olga Tarakhovich.

Labdaros akcijai penktadienį savo drabužius atidavė Edita Daniūtė, Indra Dovydėnaitė, Aistė Jasaitytė, Larisa Kalpokaitė, Donalda Meiželytė, Aistė Paškevičiūtė, Elena Puidokaitė – Atlanta, Gabija Ryškuvienė, Ineta Stasiulytė, Asta Valentaitė ir kitos.

Labdaringo aukciono metu surinktos lėšos bus skirtos Vilniaus moterų Krizių centro veiklai užtikrinti. Ši organizacija teikia specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą ir prievartą patiriančioms moterims.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų