Pereiti į pagrindinį turinį

Baltas debiutas

2009-02-26 09:00

Nauja menininkų grupė uostamiesčio bendruomenei prisistatys paroda "Baltas debiutas: baltų mitologijos apraiškos šiuolaikiniame mene".

"Balti" – tai grupė jaunų Lietuvos menininkų, kuriuos vienija domėjimasis senąja savo šalies kultūra, mitologija. Taip pat ir jų kūryboje pasireiškianti baltiška tradicija: įkvepianti senovės lietuvių simbolika ir jos reikšmės, mitologija, kosmologija, baltiškasis pasaulio santvarkos suvokimas ir apmąstymas. Menininkai idėjų semiasi iš praeities, nagrinėja baltų kultūros situaciją šiuolaikinėje visuomenėje, bando senąsias tradicijas bei pažiūras perkelti į šiuolaikinį meną.

"Baltas debiutas" pirmoji bendra šios menininkų grupės paroda. Aštuoni skirtingų sričių kūrėjai Gita Balžekaitė, Saulius Poderis, Karolina Aleškevičiūtė, Aušra Šedlevičiūtė, Aušra Niauronytė, Simona Biekšaitė, Konstantinas Navasaitis, Eglė Pakšytė – savaip suprantantys ir interpretuojantys baltiškosios kultūros paveldo temą. Grupės menininkai neieško išraiškos bendrumo savo kūryboje, jų nesieja panašus požiūris į "gerą" meną, nesieja nei plastinis, nei idėjinis ar technologinis darbų atlikimo būdas. Juos vienija tik bendra kūrybos ištaka – baltiškoji kultūra. Sritys, kuriose kuria "balti" menininkai, taip pat įvairios: tapyba, tekstilė, skulptūra.

Baltiškosios tradicijos, simboliai menininkų kūryboje traktuojami ne tik kaip praeities, bet kartu ir dabarties kultūra. "Balti" menininkai siekia priminti visuomenei reiškinius, formavusius mūsų požiūrį, pojūčius, sąlytį su gamta, pabrėžti Lietuvos išskirtinumą. Tai bandoma išreikšti šiuolaikinėmis priemonėmis, kalbant šiuolaikine meno kalba.

Menininkai kelia šalies identiteto problemą, savitumo išlaikymo šiais suvienodėjimo laikais, klausimus. Kiek vis dar įdomi mums mūsų praeities kultūra, ar tai vis dar aktualu ir svarbu mums? Ar išlaikysime savo kaip tautos savitumą šiais maišymosi ir žmonių migracijos laikais? Ar mes vis dar galime laikyti save baltais? Ar dar randame skirtumų tarp savo šalies kultūros ir europinės?..

Menininkų grupės "Balti" parodos atidarymas – rytoj 18 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g.1 / Didžioji Vandens g. 2). Paroda veiks iki kovo 16 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų