Pereiti į pagrindinį turinį

"Cappella‘A" krizę vaiko dainomis

2009-08-22 23:59

Grupė "Cappella’A" sunkmečio baubui prieš nosį šią vasarą pamojavo prestižinio konkurso "Vokal. Total. 2009" laurais. Iš Austrijos grįžę klaipėdiečiai apsukų nelėtina ir dar šiemet žada įrašyti ilgai lauktą albumą.

Tobulėjimui ribų nėra

Vieniems atlikėjams grąžant rankas dėl koncertinio štilio, "Cappella‘A" plečia horizontus. "Štilį galima išnaudoti produktyviai. Dabar pats laikas važiuoti ir pasižiūrėti, kaip žmonės gyvena, dirba ir kuria svetur. Konkursai – tarsi lakmuso popierėlis. Jie suteikia puikių galimybių savo jėgas norintiems pasitikrinti atlikėjams. Niekas neatneš įvertinimo ant lėkštutės paauksuotais krašteliais – būtina patiems ieškoti nišų", – vienu balsu tvirtino grupės nariai.

Tarptautinį konkursą Graco mieste Austrijoje klaipėdiečiai šturmavo jau antrąsyk. Dainininkai labiau pasitikėjo savo jėgomis, tačiau ir iššūkiai, kurie laukė, buvo didesni, nei prieš trejus metus – džiazo kategorijoje šįsyk teko varžytis jau ne su keturiomis, bet vienuolika itin stiprių A cappella dainavimo stilių propaguojančių grupių iš viso pasaulio.

Amerikiečio Ward Swingle, įkūrusio legendinę grupę "The Swingle Singers", trečiosios vietos apdovanojimas bei auksinis diplomas, kuris buvo įteiktas už aukščiausią atlikimo kokybę bei profesionaliausias aranžuotes, – kol kas yra patys reikšmingiausi įvertinimai klaipėdiečių grupei.

Vyks užkariauti Taivano

Pirmąją vietą konkurso "Vokal. Total. 2009" džiazo kategorijoje užėmė merginų grupė "Takarabune" iš Japonijos, per metus surengianti net 200 pasirodymų. Antrąją iškovojo visame pasaulyje žinomas vyriškas kolektyvas "Man Sound" iš Ukrainos. Klausantis šių grupių daugeliui dalyvių sukirbėjo profesinio pavydo kirminas, tačiau niekam nekilo abejonių, kad šie talentai – išskirtiniai.

Komisijos ložėje nestigo muzikos pasaulyje gerai žinomų žmonių. Vienas jų buvo Andersas Jalkeus iš grupės "The Real Group".

"Cappella‘A" ketveriukei teko užlipti į sceną po žaibo trenksmui prilygusio japonių pasirodymo. "Vėliau vienas komisijos narys atviravo nuoširdžiai mūsų pagailėjęs, nors dar nebuvome spėję nė lūpų praverti. "Ką tie keturi vargšiukai mums parodys?", – patyliukais svarstė žmogus. Visų kitų grupių pajėgos buvo didesnės, tačiau įrodėme, kad daugiau – nebūtinai geriau", – šypsojosi "Cappella‘A" narė Kristina Jatautaitė.
Austrijoje užmegzti kontaktai jau greitai klaipėdiečių grupei turėtų atverti vartus į Aziją – "Cappella‘A" yra pakviesta į Taivaną.

Per Alpes – muzikaliuoju ekipažu

Ketveriukės teigimu, viena didžiausių dovanų, kurios nebūtų buvę jokių šansų supakuoti lagaminuose, – individualios pamokos su tikru A cappella virtuozu Mattiasu Beckeriu iš Vokietijos. "Atsisveikinę su juo dar ilgai sklandėme euforijoje", – įkvėpta atsiduso K.Jatautaitė.

Klaipėdiečius svaigino ne tik muzika, bet ir Austrijos Alpių ir apie jas pažirusių mažų miestelių idilija. Grupė nepasigailėjo į konkursą išvykusi ne lėktuvu, bet automobiliu. "Kelionė netrumpa, tačiau suteikia laisvės – pamatėme išties nemažai", – džiaugėsi dainininkai.

"Cappella‘A" narys Mindaugas Putna atviravo, kad kelionė padėjo atrasti dalykų, apie kuriuos klaipėdietis iki šiol nebūtų nė įtaręs. "Supratau, kad galėčiau būti tolimųjų reisų vairuotoju. Jei dėl krizės taptų visai riesta, žinočiau ko griebtis!", – šmaikštavo į Alpes beveik nesustodamas muzikalųjį ekipažą nuskraidinęs Mindaugas.

Austrijoje kompanija taip pasikrovė šypsenomis, kad gerų emocijų tikrai turėtų užtekti iki pat šaltymečio. "Susidaro įspūdis, kad žmonės krizę ten išgyvena visiškai kitaip nei mes – jokių paniurusių veidų, jokio karštligiško blaškymosi", – dalijosi įspūdžiais ketveriukė.

Lengviausias kelias nesuviliojo

Savo pakylėta nuotaika "Cappella‘A" žada dosniai pasidalyti su ištikimais grupės gerbėjais, kuriems galbūt dar šiemet suspės padovanoti savo debiutinį albumą.
Grupės nariams prabilus apie ilgai brandintą muzikinį "pirmagimį" lengvabūdiškumo natų nebuvo nė ženklo: "Kad suskambėtų viena daina, reikia daugybės repeticijų ir darbo. O kur dar visi organizaciniai reikalai? Viskuo rūpinamės mes patys".

Nors A cappella technikos įvaldymas reikalauja milžiniškų pastangų, grupės narių akys žiba kalbant apie pasirinktą kelią. "Kiekvienas mūsų galėtume būti solistais. Dainuoti kartu yra keturis kartus sudėtingiau, bet kodėl eiti lengviausiu keliu? Mes "kaifuojame", – tikino klaipėdiečiai.


"Cappella‘A" – tik faktai:

– Grupė susibūrė 2003 m. balandžio 1-ąją.

– Grupėje dainuoja keturi vokalistai: Aušra Smičiūtė, Rasa Serre, Kristina Jatautaitė ir Mindaugas Putna.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų