Pereiti į pagrindinį turinį

Duetas lūpinei armonikėlei ir smuikui

2009-06-19 23:59
Žvaigždė: su Lietuvos atlikėjais koncertuosiantis G.Littera – vienas pasaulinių lūpinės armonikėlės meistrų, grojantis klasiką.
Žvaigždė: su Lietuvos atlikėjais koncertuosiantis G.Littera – vienas pasaulinių lūpinės armonikėlės meistrų, grojantis klasiką. / Pažaislio muzikos festivalio archyvo nuotr.

Pagrindinis šios savaitės Pažaislio muzikos festivalio akordas turėtų suskambėti sekmadienį. Žemaitkiemio-Babtyno dvaro scenoje laukia Lietuvoje dar negirdėtas instrumentų derinys.

Koncerte "Virtuozų dialogas" susitiks italo Gianluca Littera meistriškai valdoma lūpinė armonikėlė ir Vilhelmo Čepinskio smuikas. Nuolatinį italo koncertų partnerį – orkestrą "I Cameristi Italiani" scenoje pakeis V.Čepinskio vadovaujamas styginių orkestras "Camerata Klaipėda".

G.Littera – lūpinės armonikėlės virtuozas, visame pasaulyje koncertuojantis jau kelias dešimtis metų. "Klausantis šio atlikėjo atsiskleidžia dar negirdėtos lūpinės armonikėlės galimybės. Lūpinė armonikėlė nėra populiarus instrumentas klasikinėje muzikoje – jis siejamas daugiau su bliuzo, džiazo ar, pavyzdžiui, Balkanų pusiasalio tradicine muzika. Man pačiai buvo nauja, kad nemažai XX a. kompozitorių yra parašę originalius kūrinius lūpinei armonikėlei", – sakė festivalio vadybininkė Lina Krėpštaitė.

Greta G.Litteros atliekamų originalių kompozicijų ir žinomų kūrinių aranžuočių savo veikalus šiam atlikėjui yra dedikavę tokie žymūs kompozitoriai kaip Gordonas Jacobas, Jamesas Moody. Šių kompozitorių ir Antonio Vivaldi, Luigi Boccherini, Astoro Piazzollos ir Igorio Frolovo kūriniai skambės vakaro programoje.

Su italų virtuozu koncertuosiantis V.Čepinskis prisipažino – scenoje susitikti su lūpinės armonikėlės meistrais jam nėra tekę. "Tai bus pirmas kartas ir man, ir orkestrui. Tokių kaip jis lūpinės armonikėlės virtuozų pasaulyje yra vos keletas. Tikiuosi, tai bus tikrai neeilinis susitikimas ir koncertas. Kaip kartu suskambės styginiai instrumentai ir lūpinė armonikėlė, negaliu prognozuoti. Tačiau tai tikrai bus kažkas nauja", – sakė smuiko meistras.

V.Čepinskis su "Camerata Klaipėda" koncerte skambėsiančius kūrinius jau repetuoja, o bendra repeticija su italų meistru bus tik viena. "Jos turės užtekti – dėl įtempto koncertinio grafiko G.Littera anksčiau į Lietuvą atvykti negali. Su šiuo italų meistru trečiadienį baigsime koncertinį sezoną Klaipėdoje, prieš šį koncertą tikrai bus dar viena repeticija", – planavo muzikas.

Pirmasis šios savaitės Pažaislio muzikos festivalio programos koncertas – šiandien. Kauno evangelikų liuteronų šv.Trejybės Kauno styginių kvartetas surengs kompozitoriaus Algimanto Kubiliūno 70-osioms metinėms skirtą nemokamą koncertą. Greta Wolfgango Amadeus Mozarto ir Piotro Čaikovskio kūrinių kvartetas atliks penkias A.Kubiliūno pjeses styginių kvartetui.

Ypatingu dėmesiu garso kokybei ir sinchroniškumui išsiskiriantis Kauno styginių kvartetas yra surengęs per 1700 koncertų.

Rytoj festivalis kviečia į Zyplių dvarą Šakių rajone. Klasicizmo stiliumi alsuojančiame pastatų ansamblyje skambės romantiška programa "Meilės istorija pagal Edith Piaf", parengta grupės "Rendez-vous". Kolektyvas žada romantišką muzikinę kelionę į meile ir nostalgija dvelkiantį Paryžių. E.Piaf amplua vakaro programoje išgirsime grupės "Rendez-vous" lyderę – jauną atlikėją Eveliną Sašenko. Vokalistės balsas šiemet jau skambėjo Pažaislio muzikos festivalio programoje – E.Sašenko atliko įspūdingą partiją Leonardo Bernsteino "Mišiose".


Artimiausi Pažaislio muzikos festivalio koncertai:

Kauno styginių kvarteto koncertas Kauno evangelikų liuteronų šv.Trejybės bažnyčioje (Muitinės g. 8A) – birželio 19 d. 18 val. Koncertas nemokamas.

Grupės "Rendez-vous" programa "Meilės istorija pagal Edith Piaf" Zyplių dvare (Šakių r.) – birželio 20 d. 19 val.

Koncertas "Virtuozų dialogas: lūpinė armonikėlė ir smuikas" Babtyno-Žemaitkiemio dvare (Kauno r., Babtų seniūnija) – birželio 21 d. 19 val.


Koncertinio sezono uždarymo koncertas su "Camerata Klaipėda", solistais V.Čepinskiu ir G.Littera Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36) – birželio 24 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų