Pereiti į pagrindinį turinį

Ekspertė siūlo pusryčius keisti į žaliuosius kokteilius

2012-09-17 05:00
Ekspertė siūlo pusryčius keisti į žaliuosius kokteilius
Ekspertė siūlo pusryčius keisti į žaliuosius kokteilius / Shutterstock nuotr.

Viena žaliosios mitybos pionierių Victoria Boutenko iš Jungtinių Amerikos Valstijų ne pirmą kartą atvyksta į Lietuvą. Be to, lietuvių kalba jau anksčiau yra išleistos kelios jos knygos. Visame pasaulyje V.Boutenko išpopuliarinti žalieji kokteiliai ir jų receptai vadinami žaliosios mitybos pagrindu, o kartu juos mielai skanauja ir užkietėję žaliavalgiai, ir beieškantys papildomo energijos šaltinio.

– Kaip apibrėžtumėte, kas yra gyvas ir žalias maistas?

– Gyvu maistu paprastai vadinamas augalinis maistas, kuris dar yra gyvas tuo metu, kai jį valgome. Geriausias pavyzdys – daigai. Tai toks maistas, kuris nebuvo kaip nors specialiai apdorotas.

Pavyzdžiui, vieną kartą savo biure netyčia ant grindų numečiau natūralios džiovintos duonelės iš linų, o kitą pavasarį pastebėjau mėlynas gėlytes. Tai buvo vis dar gyva duonelė, kurios sėklos išaugo į gražų augalą, nes tokia žaliavalgių duonelė ne kepama, o džiovinama 40 laipsnių temperatūroje.

– Dažnai kalbama, kad netinkamas maistas kenkia žmogaus sveikatai ir kaip prevencinė priemonė yra skiriama dieta, bet kaip maistas gali gydyti?

– Su maistu mes gauname daug konservantų, dažiklių, pesticidų, glitimų ir kitų priedų. Taip žmogaus organizmas nuodijamas dideliu kiekiu toksinų. Ypač tai paveikia limfinę sistemą. Toksinų perteklius virsta skausmais ir bloga jausena, o tai jau galime vadinti liga.

Kai žmogus valgo maistą be toksinų, jo kūnas geba išsivalyti pats ir ilgainiui bet kokie skausmai praeina. Taip pat apdorotas maistas turi gerokai daugiau maisto medžiagų nei neapdorotas, t. y. žalias maistas, o jų perteklius dažnai lemia tokias ligas kaip skorbutas, rachitas, išsėtinė sklerozė ir kitas.

Per didelis kiekis maisto medžiagų gali susargdinti taip pat, kaip citrinos gali išgydyti skorbutą.

– Ar gyvas ir žalias maistas gali pagydyti, pavyzdžiui, vėžį?

– Tikiu, kad išgydyti galima daugumą ligų, išskyrus tuos atvejus, kai keisti ligonio mitybą jau per vėlu. Esu susidūrusi su daugeliu atvejų, kai žmonės sugebėjo įveikti pradinės stadijos vėžį, cukraligę, hipertenziją ir kitas kritines ligas.

– Kokių sveikatos sutrikimų atsikratėte jūs?

– Kai buvau 28-erių, man buvo diagnozuota širdies aritmija. Žinojau, kad nuo jos mirė ir mano tėvas, bet, man radikaliai pakeitus mitybą, ši „neišgydoma“ liga pasitraukė per 30 dienų. Po trijų mėnesių, kai maitinausi tik žaliu maistu, jau bėgau 10 kilometrų varžybose – to negalėtų padaryti aritmija sergantis pacientas.

– Kas jus pastūmėjo imtis sveikatinimo? Juk šiuolaikinis žmogus įpratęs tiesiog eiti pas gydytoją...

– Matyt, man pasisekė. Gydytojas tuomet man pasakė, kad vaistais galima tik pašalinti mano ligos simptomus, bet teks kentėti nuo daugybės šalutinių poveikių, tačiau išgyti man vis vien nepavyktų.

– Nuo ko verta pradėti paprastam žmogui, gyvenančiam įprastu didmiesčio tempu: mėgstančiam keptą maistą ir valgantį sumuštinių pusryčiams?

– Skaniausias, lengviausias ir efektyviausias būdas keisti savo mitybos įpročius yra pradėti gerti žaliuosius kokteilius – po litrą kasdien. Arba tiesiog žaliąjį kokteilį gerti pusryčiams.

– Jūsų žolinių augalų kokteilių receptai yra garsūs visame pasaulyje. Koks jų poveikis organizmui?

– Žalumynai yra vieninteliai organizmai, kurie gali saulės šviesą paversti chlorofilu. Šis pigmentas yra gyvybiškai svarbus bet kuriai angliavandenių molekulei, kuri yra cukrus, o tai reiškia – energija. Žaliasis kokteilis šarmina organizmą ir suteikia kūnui energijos, taip pat deguonies ir naudingų medžiagų mūsų organams.

Žaliajame kokteilyje esančios skaidulos padeda kovoti su toksinais.

– Jungtinės Valstijos europiečiams asocijuojasi su greitojo maisto kultūra, tačiau sveikatinimo ir gyvo maisto idėjos atkeliauja būtent iš čia. Koks iš tikrųjų yra žaliavalgystės paplitimas šioje šalyje?

– JAV suvartojama daugiausia greitojo maisto, todėl čia yra didžiausias ligotų žmonių skaičius pasaulyje. Daugeliui jų gydytojai nelabai kuo gali padėti, todėl žmonės ima ieškoti atsakymų patys.

Nežinau tikslaus žaliavalgių skaičius JAV, bet neseniai vykusiuose renginiuose, pavyzdžiui, „Raw Spirit Festival“, buvo nuo 3 iki 5 tūkst. lankytojų.

Amerikoje gausu žalio maisto restoranų – vien Los Andželo regione jų daugiau kaip 70. Čia galima du mėnesius maitintis kas vakarą vis naujame žaliavalgių restorane.

– Žalias maistas po truputį populiarėja Europoje ir Lietuvoje. Be jūsų ir jūsų kolegų pastangų, kokie dar veiksniai lemia, kad žmonės ima ieškoti būdų maitintis sveikiau?

– Kartais žmonės stebi gamtą arba savo namų augintinius ir jiems kyla klausimų. Pavyzdžiui, kodėl šunys kartais valgo žolę arba kodėl laukiniai gyvūnai sveikesni už naminius? Tuomet žmonės ima suprasti, kad kuo natūraliau jie maitinsis, tuo sveikesni bus.

– Koks yra pastarojo vizito į Lietuvą pagrindinis tikslas?

– Į Lietuvą atvykstu nebe pirmą kartą. Šįkart dalyvausiu didelėje gyvo maisto tarptautinėje konferencijoje.

Man iš tiesų patinka dalytis savo žiniomis apie sveikatinimą jūsų gražioje šalyje. Ypač todėl, kad Lietuvoje išlikę labai daug sveikatinimo tradicijų, pavyzdžiui, kaip garinės pirtys ir įvairių žolelių naudojimas sveikatinimui.

Tikiuosi, kad šis renginys suteiks Lietuvos medicinos ir sveikatinimo profesionalams naujausių žinių apie natūralią mediciną ir gydymą.

– Patarkite – koks naujas mitybos įprotis nereikalauja didelių valios pastangų ir duoda didelę naudą organizmui?

– Galbūt pasikartosiu – reguliariai gerti žaliuosius kokteilius. Taip pat reguliariai reikia mankštintis, būti dėkingiems ir atlaidiems.


Kas yra žaliavalgiai?

Žaliavalgis – tai žmogus, kuris valgo tik termiškai neapdorotą maistą.

Specialistai teigia, kad radikalūs pokyčiai duoda radikalių rezultatų. Tapus žaliavalgiu padaugėja energijos – norisi skraidyti, imunitetas išauga iki dangaus ir praeina beveik visos ligos, padidėja skrandžio pajėgumas suvirškinti, o žarnyno – pasisavinti maistą, sustiprėja ištvermė, sumažėja miego poreikis, prablaivėja protas, net pagerėja intuicija, padidėja kūno ir emocijų kontrolė, išsivalo skonio receptoriai – žmonės patys pradeda jausti, kokio maisto organizmui reikia ir koks netinka, su laiku natūraliai susireguliuoja optimalus kūno svoris ir atsiranda daug daug laiko, išlaisvinto iš maisto ruošos darbų.

Bet lazda visada turi du galus. Labai paprasta ir natūrali iš pirmo žvilgsnio dieta turi daug povandeninių akmenų. Todėl neteisingai valgant žalią maistą taip pat galima savo sveikatai padaryti žalos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų