Pereiti į pagrindinį turinį

"Europiadą" atspindės specialios televizijos laidos

Pasiuntiniai: nedideliame Šveicarijos pasienio miestelyje Martinji pernai vykusioje "Europiadoje" Klaipėdai atstovavo du kolektyvai – "Alka" ir "Alkiukai".
Pasiuntiniai: nedideliame Šveicarijos pasienio miestelyje Martinji pernai vykusioje "Europiadoje" Klaipėdai atstovavo du kolektyvai – "Alka" ir "Alkiukai". / Dalios Grikšaitės-Liatukienės nuotr.

Liepos 22–26 dienomis Klaipėdoje vyksiančiai Europos tautų kultūrų šventei "Europiada" aštuonių laidų ciklą dedikuos Lietuvos nacionalinė televizija.

Pirmoji ciklo "Europiada: kelias į Lietuvą" laida per pirmąjį LTV kanalą jau parodyta liepos 5-ąją.

Kūrybinė grupė pirmosiose laidose ketina apžvelgti turtingą beveik penkis dešimtmečius gyvuojančios šventės istoriją ir lietuviškų kolektyvų kelią į ją. Redaktorė Indrė Šeputienė sakė jau pakalbinusi bene dešimties kolektyvų, dalyvavusių šioje šventėje, atstovus: "Rūpėjo išgirsti jų prisiminimus, apie patirtį, o ypač emocijas ir nuotykius, be kurių neapsieita, nes būtent "Europiada" daugeliui mūsų tradicinės kultūros kolektyvų buvo pirmoji pažintis su Vakarų Europa".

Šios laidos bus iliustruotos Lietuvos televizijos archyvuose sukaupta filmuota medžiaga. Gražiausias "Europiados" švenčių akimirkas įvairiuose Europos miestuose nuo 1994-ųjų fiksavo televizijos žurnalistė Gražina Aleksandravičiūtė, vėliau tapusi ir "Europiados" tarptautinio organizacinio komiteto nare. Būtent jos nuopelnas, kad ši unikali šventė šiemet atkeliavo į Lietuvą ir vienintelį jos uostamiestį.

Rugpjūtį numatytos rodyti laidos bus filmuojamos jau Klaipėdoje, per pačią šventę. Kūrėjai pasiryžę suspėti užfiksuoti ir didžiuosius koncertus, ir dalyvių laisvalaikį. Be to, Lietuvos televizija ketina įrašyti, o galbūt ir tiesiogiai transliuoti visus keturis didžiuosius "Europiados" koncertus. Tai turėtų būti nuspręsta šią savaitę.

46-oji Europos tautų kultūrų šventė "Europiada" įtraukta į Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo jubiliejinę programą. Į Klaipėdą liepos 22–26 dienomis planuoja atvykti maždaug 4000 "Europiados" dalyvių iš daugiau nei 20 Europos valstybių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų