Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalio scenoje – spektaklis visai šeimai

2009-04-30 09:00
Reiškinys: spektaklyje "Liūdnas Dievas" kartu su profesionaliais aktoriais vaidina beveik 200 teatro mokyklėlės vaikų.
Reiškinys: spektaklyje "Liūdnas Dievas" kartu su profesionaliais aktoriais vaidina beveik 200 teatro mokyklėlės vaikų. / KVDT archyvo nuotr.

Festivalis "Lietuvos teatrų pavasaris" kviečia net ir puikiu oru neužmiršti teatro meistrų kūrybos.

Šią savaitę siūlomi du skirtingo žanro spektakliai. Šiandien – lengvojo žanro spektaklis "Duetai", šeštadienį – su vaikais pastatytas, tačiau nevaikiškai rimtas "Liūdnas Dievas." Tai Kauno valstybinio dramos teatro (KVDT) šio sezono spektaklis, už kurį jo režisierė I.Paliulytė pelnė Kauno teatralų apdovanojimą "Fortūną". Kaip jos darbo su prie teatro veikiančios mokyklėlės vaikais rezultatas gimstantys scenos kūriniai vadinami daugiau nei spektakliais – reiškiniais.

I.Paliulytė čia nuveikė keturis darbus – parašė pjesę, ją režisavo, mokė spektaklyje vaidinančius vaikus ir pati sukūrė vaidmenį. Su Dramos teatro aktoriais spektaklyje vaidina beveik 200 teatro mokyklėlės "Mano teatras" vaikų.

Skaudžia istorija visai šeimai vadinamas spektaklis remiasi tikrais Antrojo pasaulinio karo metų įvykiais. Vaikai vaidina savo bendraamžius – žydų geto vaikus. Tai Varšuvos žydų vaikų namų gyventojai, žuvę dujų kameroje. Su vaikais tuomet į mirtį ėjo vaikų namų darbuotojai, tarp jų – žymus žydų kilmės lenkų humanistas, vaikų namų steigėjas, gydytojas Janušas Korčakas. Šviesuolis tapo meilės ir pasiaukojimo vaikui simboliu.

"Perskaičiusi jo biografiją, supratau, koks tai šviesus žmogus. Spektaklį apie šią asmenybę siūliau statyti ne vienam režisieriui, tačiau niekas to nesiėmė. Vėliau pati ryžausi parašyti pjesę, tačiau mano čia labai mažai kas sugalvota – rėmiausi surinkta istorine, biografine medžiaga", – prisipažino I.Paliulytė.

J.Korčakas savo puoselėtas meilės, tolerancijos, tikėjimo idėjas įrodė asmeniniu pavyzdžiu. Kai šiam šviesuoliui atsirado galimybė pabėgti iš geto, jis ja nepasinaudojo. "Jis besąlygiškai mylėjo vaikus, dėl to eiti su jais į mirtį jam buvo visiškai natūralus veiksmas", – įsitikinęs Korčaką vaidinantis teatro vadovas Egidijus Stancikas.


Spektaklis "Liūdnas Dievas" Kauno valstybinio dramos teatre Ilgojoje salėje (Kęstučio g. 74A) – gegužės 2 d. 15 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų