Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalis „MonoBaltija“ kelia bures

2012-05-07 21:00
Festivalis „MonoBaltija“  kelia  bures
Festivalis „MonoBaltija“ kelia bures / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno kameriniame teatre gegužės 9–13 d. vyks trečiasis tarptautinis vieno aktoriaus festivalis „MonoBaltija“. Penkias dienas truksiančioje teatro šventėje savo naujausius monospektaklius pristatys aktoriai iš 11 šalių.

Šventė ir rūpesčiai

Festivalyje bus parodyta 13 spektaklių, dvylika iš jų – konkursiniai. „Žinoma, tradiciškai dalyvauja Baltijos šalių regionas, tačiau pamatysime monospektaklių ir iš Graikijos, Anglijos, Moldovos, nes natūralu, kad kasmet festivalis auga ir plečiasi“, – ne tiek džiaugėsi, kiek atsiduso „MonoBaltijos“ direktorius Aleksandras Rubinovas ir prisipažino, kad šįmet festivalį rengti sunkiausia.

„Monospektaklių festivaliai pasaulyje yra gana populiarūs, jų yra visokių, tačiau toks Baltijos šalių teatrinis festivalis tikrai vienintelis“, – patikino A.Rubinovas.

Ypač sunku pamatyti Šiaurės šalių kūrėjų darbus, nes jie tokių festivalių nerengia ir todėl apskritai beveik nėra pamatomi. Kita vertus, Šiaurės šalių teatralai paprasti nesutiks atvažiuoti dirbti be honoraro.

„Jie to nesupranta, juk jie – profesionalai ir už darbą pripratę gauti atlygį, o mes ne tik negalime sumokėti honoraro, bet ir prašome, kad atvyktų už savo pinigus", – rūpesčiais pasidalijo festivalio direktorius, mėginęs (dažnai – sėkmingai) susitarti su įvairiais tų šalių fondais, kad šie apmokėtų menininkų kelionės išlaidas.

Credo – spektaklio kokybė

Pagrindinis festivalyje dalyvaujančiam menininkui keliamas reikalavimas – aukštas meninis spektaklio lygis.

„Ne paslaptis, kad įvairūs festivalių rengėjai kviečiasi svečius dažnai vadovaudamiesi draugystės principu. Šito šiame festivalyje tikrai nėra ir negali būti, – į kompromisus nelinko leistis A.Rubinovas. – Svarbiausia – ne šalis, draugystė, o stiprūs spektakliai, kuriuos vertins tarptautinė teatralų žiuri ir žiūrovų komisija".

Tiesa, šiame festivalyje dalyvausiančius spektaklius A.Rubinovas matė ne visus: vienus žiūrėjo gyvai, su kitais susipažino stebėdamas vaizdo įrašus, trečius kvietė remdamasis nuojauta ir tų menininkų ankstesniais darbais.

„Žodžiu, viena kita katė maiše bus“, – šypsojosi „MonoBaltijos“ vadovas. Visai gali būti, kad ta katė gali virsti festivalio atradimu ar siurprizu, juolab kad pasitikėta autoritetingų menininkų rekomendacijomis.

Graikų teatras ir C.Graužinis

Pirmąją festivalio dieną prisistatys Eksarcheion teatras iš Atėnų ir režisierius Cezaris Graužinis, šiuo metu kuriantis Graikijoje. Jo ir žmonos, graikų aktorės Maro Papadopoulou, spektaklis „De Sadas – Žiustinai…” – tai ne tik vieno garsiausio markizo romano „Žiustina, arba dorybės negandos” inscenizacija. Tekstas sukurtas siekiant glaustai, bet išsamiai perteikti visos markizo de Sado kūrybos poetiką, paradoksalią ideologiją ir filosofiją, naudojant citatas ir motyvus iš romanų „Žiuljeta”, „120 Sodomos dienų” ir kitų kūrinių.

Turtinga aristokratė savo namuose suteikia prieglobstį jaunutei naiviai našlaitei Žiustinai ir žaismingai papasakoja apie tai, ką jai netrukus lemta išvysti ir patirti. Sukrėstos, išsigandusios Žiustinos vaidmenyje atsiduria žiūrovai, o pagrindinio spektaklio personažo – ištvirkusios ponios Delmons – lūpomis prabyla pats „Dieviškasis Markizas” – sąmojingas, gundantis, kontroversiškas, provokuojantis.

Po šio pasirodymo bus galima pamatyti Vokietijoje dirbančio rusų aktoriaus Aleksejaus Boriso monospektaklį – Aristofano komediją „Lisistratė”.

Laukia žiuri verdiktas

Antrąją festivalio dieną, ketvirtadienį, bus proga susipažinti su švedų (Hanso Nybergo) ir Moldovos (Jurijaus Andriuščenko) vieno aktoriaus pasirodymais. Penktadienį Kauno kamerinio teatro festivalio scenoje per vieną dieną bus parodyta net po tris monospektaklius. Gegužės 11 d. į sceną žengs estų menininkė Katarina Unt, po jos – lenkė Monika Wachowicz ir anglų aktorė Pip Utton.

Tragikomediją „Išsimiegosi miręs“ apie niekada nemiegančią mamą pristatys aktorė, scenarijaus ir kostiumų autorė Minna Puolanto, su kuria pasirodys muzikos autorius ir atlikėjas Timo Hirvonen (šeštadienį, gegužės 12 d.).

Beje, tai – toli gražu ne vienintelis festivalio spektaklis, kuriame gros gyvai atliekama muzika. Tą pačią dieną laukia intriguojantis rusų aktoriaus Aleksandro Fukalovo monospektaklis – Jacques Mougenot „Poslerio Kazusas: Paskaita apie šiuolaikinį meną“, po jo – Gabrielos Muskała iš Lenkijos „Kelionė į Buenos Aires“.

Lietuvių monospektaklių ambasadorę Birutę Mar bus galima pamatyti paskutinę festivalio dieną, sekmadienį spektaklyje „Unė“, o paskutinis šiųmetėje „MonoBaltijoje“ pasirodys latvis Andris Bulis su spektakliu „Skrydis“. Po jo išvysime festivalio dovaną žiūrovams ir aktoriams – teatro iš Rusijos „Svobodnoje prostranstvo“ jau ne monospektaklį „Mocartas ir Saljeris“.

Nusileidus uždangai išgirsime profesionalios žiuri komisijos verdiktą – I, II ir III vietos laimėtojus, taip pat žiūrovų komisijos išrinktą nugalėtoją.

 

Kas: Festivalis „MonoBaltija“


Kur: Kauno kameriniame teatre.

Kada: gegužės 9–13 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų