Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalyje – ir baroko muzika, ir žydų dainos

2012-07-19 18:30 diena.lt inf.
Festivalyje – ir baroko muzika, ir žydų dainos
Festivalyje – ir baroko muzika, ir žydų dainos / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Šį savaitgalį Pažaislio muzikos festivalis klausytojus kviečia apsilankyti Karmelitų bažnyčioje ir Kauno choralinėje sinagogoje.

Talentingas fagotininkas

Šį šeštadienį Karmelitų bažnyčioje vyks sakralinės muzikos koncertas, kurį klausytojams dovanos atlikėjai Vytautas Sriubikis (fleita), Povilas Bingelis (fagotas), Roma Jaraminaitė (violončelė) ir Vaiva Eidukaitytė-Storastienė (klavesinas).

„Muzika į žmogaus kasdienį gyvenimą įneša džiaugsmo: rūpesčiai įgyja kitą prasmę, į žmonių tarpusavio santykius įsilieja šiluma, akys kitaip mato pasaulį, o ausys girdi tai, kas malonu ir gera širdžiai. Ji daro stebuklus ir sieloje, nes apdovanoja jautrumu, nuoširdumu, noru siekti šviesos ir grožio. Pamilęs muziką žmogus eina Didžiuoju keliu ir jo širdis yra kupina tyro džiaugsmo“, – taip muzikologė M.Gustainienė atsiliepia apie talentingo fagotininko P.Bingelio muzikavimą.

Retą, subtilaus tembro instrumentą profesionaliai valdantis Kauno valstybinio choro meno vadovo ir dirigento Petro Bingelio sūnus Povilas yra įgijęs du magistro laipsnius, dvejus metus grojo Europos Sąjungos jaunimo simfoniniame orkestre, o šiuo metu gyvena ir dirba Šveicarijoje.

Susitinka seni draugai

Pažaislio muzikos festivalis – puiki proga susitikti seniems draugams ir kartu pajusti nuostabaus muzikavimo džiaugsmą. Koncerte draugėn greta P.Bingelio stos visuomet kūrybingas, naujų idėjų nestokojantis fleitininkas V.Sriubikis, fleitą prakalbinantis tiek egzotiškomis Indijos spalvomis, tiek subtiliais baroko muzikos tonais, ir senosios muzikos ansamblio „Affectus“ narės R.Jaraminaitė ir V.Eidukaitytė-Storastienė, savo veikloje besikoncentruojančios į vėlyvojo renesanso ir baroko epochų muzikos studijas bei autentišką jos interpretaciją.

Koncerte greta baroko epochos genijaus Johanno Sebastiano Bacho opusų skambės vieno garsiausių šių dienų Latvijos kompozitorių Peterio Vaskso sakralinės muzikos kūriniai. Klausytojai turės progos susipažinti su Lietuvoje retai atliekama įstabaus norvegų kompozitoriaus Olavo Bergo, itin daug dėmesio skiriančio mediniams pučiamiesiems populiarinti, muzika. „Muzikos reikia klausytis atviromis mintimis ir leistis vedamam savo paties vaizduotės. Tik tokiu būdu išvengsi pasyvumo ir aktyviai pasinersi į muzikinius potyrius“, – O.Bergo muzikinis credo puikiai perteikia sakralinės muzikos vakaro atlikėjų siekius.

Kviečia į sinagogą

Sekmadienį Kauno choralinėje sinagogoje nuoširdumo kupiną programą „Laiškai iš praeities“ pristatys dainininkas Rafailas Karpis (tenoras) ir pianistas Darius Mažintas.

Koncerte skambės retai atliekamos aranžuotos žydų liaudies dainos, jidiš kalba atliekamos žydų kilmės kompozitorių Mordechai Gebirtigo, Yosefo Kotliaro, Alexanderio Olshanetsky'io, Chayos Chaytin, Gabrielio Grado, Israelio Shermano dainos balsui ir fortepijonui, įspūdingi prancūzų impresionisto Maurice Ravelio kūriniai „Fregt di velt“ ir „Kaddish“.

Pasak atlikėjų, koncerte skambėsiančios dainos skirtos visiems žmonėms, kadangi jos yra apie bendruosius dalykus, kurie suprantami kiekvienam. Jos labai kontrastingos, kupinos lyrikos, sveiko humoro jausmo ir dramatizmo. Ryškūs jaunosios lietuvių muzikų kartos atstovai šiuo projektu siekia įprasminti iki Antrojo pasaulinio karo egzistavusios žydų kultūros atminimą, o R.Karpis kartu nori prisiliesti prie savo šaknų ir prisiminti kadaise egzistavusią jidiš kalbą, kuri yra ties išnykimo riba.

„Tai ganėtinai svarbus socialinis ir istorinis reiškinys – pagerbimas, paminėjimas tų Lietuvos piliečių, kurių mes nebegalime matyti. Dainas rinkau pats – tai man artima, tai man įdomu, tai – sąsajos su mano šaknimis“, – teigia dainininkas. Atlikėjai mano, kad tautų tarpusavio supratimui geriausiai gali tarpininkauti muzikos kalba, kuri yra universali ir suprantama visiems.

Balsui ir fortepijonui aranžuotose žydų tautos dainose atsispindi tuo metu gyvenusių žmonių jausmai, socialinės problemos. Dainos tarsi byloja apie tai, kad norint sukurti ir išlaikyti stiprią kultūrą nebūtinai reikia turėti savo žemę. Daugelio dainų tekstų autoriai yra glaudžiai susiję su Vilniaus ir tuometės Lietuvos istorija – jie buvo aktyvūs kultūros veikėjai, tad per šiuos renginius klausytojai turės unikalią galimybę išgirsti retai atliekamus nepaprasto grožio ir turinio kūrinius.

Savita interpretacija

R.Karpis – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventas, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas, jau sukūręs nemažai įsimintinų ir charakteringų vaidmenų. Solistas neapsiriboja teatrine veikla, bet aktyviai koncertuoja, atlieka įvairią kamerinę muziką, ypatingą dėmesį skirdamas žydų kilmės kompozitorių muzikai populiarinti.

Garbusis dirigentas profesorius Saulius Sondeckis apie pianistą D.Mažintą yra pasakęs: „Tai – jaunas, aktyviai koncertuojantis pianistas. Savo muzikalumu ir savita, įdomia interpretacija jis jau atkreipė mūsų klausytojų auditorijos dėmesį ir pripažinimą. Šis pianistas yra vertas tarptautinės publikos dėmesio.“ Pianistas yra daugelio konkursų laureatas, aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir už jos ribų, yra daugelio akademinės muzikos populiarinimo projektų dalyvis ir iniciatorius.


Kas? Sakralinės muzikos koncertas, kurį klausytojams dovanos atlikėjai Vytautas Sriubikis (fleita), Povilas Bingelis (fagotas), Roma Jaraminaitė (violončelė) ir Vaiva Eidukaitytė-Storastienė (klavesinas).

Kur? Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčioje.

Kada? Liepos 21 d., šeštadienį, 19 val.

Kas? Programą „Laiškai iš praeities“ pristatys dainininkas Rafailas Karpis (tenoras) ir pianistas Darius Mažintas.

Kur? Kauno choralinėje sinagogoje.

Kada? Liepos 22 d., sekmadienį, 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų