Pereiti į pagrindinį turinį

Giesmių šventė – sielai

2009-06-05 23:59

Rytoj 15 val. Juodkrantėje, Liudviko Rėzos kultūros centro vasaros estradoje, prasidės "Giesmių šventė – 2009".

Primins svarbias datas

Į Juodkrantę suvažiuos Lietuvos evangelikų liuteronų ir reformatų, Latvijos Ikškilės miesto evangelikų liuteronų chorai, Klaipėdos vokiečių bendrijos bei trys miesto Romos katalikų bažnyčios parapijų chorai, ansambliai ir pučiamųjų instrumentų orkestrai. Šventės vyriausiasis dirigentas – svečias iš Vokietijos Dieteris Frahmas (Hamburgas).

Šiemet Giesmių šventė įsilies į pajūryje vykstančias 11-ąsias Vokiečių kultūros dienas. Ji dedikuota Lietuvos vardo tūkstantmečiui, skambiai primins 580 metų sukaktį nuo pirmojo rašytinio Juodkrantės vardo (vok. Schwarzort, Schattenort) paminėjimo ir kad praėjo 20 metų, kai po Lietuvos atgimimo Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčia atgavo ankstesnį savo statusą. Taip pat renginys ženklins giesmių švenčių, organizuotų prof. kunigo Viliaus Gaigalaičio iki Antrojo pasaulinio karo Juodkrantėje, atgaivinimą ir kompozitoriaus Felixo Mendelssohno-Bartholdy 200-ąsias gimimo metines.

Sena graži tradicija

Lietuviško bažnytinio giedojimo tradicija yra labai sena ir stipri tautinio indentiteto savimonės išraiška, visuomet teikusi jėgų ir drąsinusi bei skatinusi bendruomenių išlikimą.

Giesmių šventes Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandrauga (LEBMS) organizuoja nuo 1996-ųjų. Dažniausiai jos vyksta per Sekmines.

Kaip pasakojo šio renginio vadovė Laura Matuzaitė-Kairienė, giesmių švenčių Lietuvoje tradicija siekia 1935-uosius, kuomet pati pirmoji buvo surengta Biržų evangelikų reformatų bažnyčioje. Ten giedojo Biržų, Papilio, Nemunėlio Radviliškio evangeliškų parapijų chorai. 1938-aisiais šventinant Tauragės evangelikų liuteronų bažnyčios bokštą įvyko antroji Giesmių šventė. Joje dalyvavo jau dvi dešimtys evangeliškų bažnytinių chorų. 1988-aisiais buvo surengta pirmoji Giesmių šventė po karo, lygiai po 50 metų, – taip pat Tauragėje. Ją organizavo kunigas Jonas Kalvanas jaunesnysis ir bažnyčios muzikas Valdas Žielys. Į šventę suvažiavo chorai iš Biržų, Klaipėdos, Tauragės ir Šilutės evangeliškų parapijų. 1994-aisiais, siekiant atgaivinti tradiciją, giesmės skambėjo Plikiuose – ten vyko giedojimo seminaro Nidoje baigiamasis koncertas, kurį organizavo kantorius iš Vokietijos F.Gutowski’s.

Nuo 1996-ųjų LEBMS Giesmių šventę rengia kasmet įvairiose evangeliškose bažnyčiose: Marijampolėje (1996), Tauragėje (1997, 2003), Kėdainiuose (1998, 2004), Rusnėje (1999, 2008), Biržuose (2000, 2007), Šilutėje (2001, 2006), Klaipėdoje (2002), Vilniuje (2005).

Atvers erdves festivaliui

"Šiemet renkamės Juodkrantėje, kur siekiame atverti naują sakralinio tęstinio festivalio tradiciją, kasmet subursiančią bažnytinės muzikos gerbėjus į Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčią", – vylėsi L.Matuzaitė-Kairienė.

Į Juodkrantės bažnytėlę pernai LEBMS dėka buvo atvežti ir sumontuoti 1951-ųjų gamybos dviejų manualų, 12-os registrų su pedalais mechaniniai vargonai – Šveicarijos Dallikon-Danikon evangelikų reformatų parapijos dovana. Vargonus sumontavo meistras iš Vokietijos Jorgas Nassas.

"Todėl manome, kad būtina plačiau atverti naujas sakralinei muzikai skiriamas erdves", – sakė Giesmių šventės vadovė.

Šiemet šios šventės partneriai – Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia, Juodkrantės evangelikų liuteronų parapija ir Liudviko Rėzos kultūros centras, Klaipėdos vokiečių bandrija ir Simono Dacho namai bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos pakrančių apsaugos rinktinė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų