Pereiti į pagrindinį turinį

Infotekos žinių lobynas su „Vilniaus diena“ – nemokamai

2012-02-18 11:50
Infotekos žinių lobynas su „Vilniaus diena“ – nemokamai
Infotekos žinių lobynas su „Vilniaus diena“ – nemokamai / Gedimino Bartuškos nuotr.

Knygos, periodika, filmų ir garsinių knygų kolekcijos, spektaklių vaizdo įrašai. Visu tuo Menų spaustuvės infoteka ir „Vilniaus diena“ kiekvienam miestiečiui metus siūlo naudotis nemokamai.

Britų tarybos kolekcija

Pasibaigus nemokamam muziejų su „Vilniaus diena“ lankymui turime jums naują pasiūlymą. Su šio šeštadienio dienraščio numeriu turite galimybę nemokamai įsigyti Menų spaustuvės infotekos metų abonementą. Tereikia vasario 21–24 d. laikraštį atsinešti į infoteką ir užsiregistruoti.

O dabar apie tai, ką įdomaus galite ten rasti. 2009 m. gegužę atidarytoje infotekoje esančios medžiagos pagrindą sudaro Britų tarybos perduota kolekcija – pirmiausia, įvairūs šiuolaikiniai Jungtinės Karalystės leidiniai: periodika, žinynai, šiuolaikinė grožinė, menų ir kūrybos industrijų bei vadybos literatūra, filmai, muzika.Taigi literatūra daugiausia anglų kalba.

„Kadangi tai yra platesnės nei bibliotekos paslaugos, pavadinome ją infoteka“, – kodėl būtent taip vadinama Menų spaustuvėje įsikūrusi žinių tvirtovė, aiškino infotekos vadybininkė Eglė Jovaišaitė.

Čia turėtų būti įdomu užsukti režisieriams, aktoriams, pjesių rašytojams, teatrologams, šokėjams ir kitiems panašaus profilio meno žmonėms, taip pat studentams. Nes infotekoje esanti literatūra labiau specializuota scenos menams.

„Turime literatūros dizaino, mados, teatro, kino klausimais. Mūsų Šiuolaikinio šokio skyrius veikiausiai yra didžiausias mieste, nes niekas neturi tiek knygų“, – sakė E.Jovaišaitė. Šį skyrių sudaro ne tik knygos, bet ir vaizdo medžiaga. O literatūros yra įvairiomis kalbomis: prancūzų, ispanų, rusų, lietuvių, priešingai nei kituose, kuriuose literatūra daugiausia anglų kalba.

Spektaklių įrašai

Infotekos literatūros fondą sudaro 6 tūkst. dokumentų. „Kiekvienas nusimanantis supras, kad tai nėra labai didelė biblioteka, bet literatūra yra nauja, komplektuota iš viso pasaulio. Stengiamės nedubliuoti kitų bibliotekų fondų. Tam tikrą literatūrą galima rasti tik pas mus“, – pasakojo infotekos vadybininkė.

Unikalia pašnekovė pavadino Teatro skyriaus literatūrą. Pasak jos, infoteka turi gausų pačių naujausių teorinių teatrologijos knygų fondą, taip pat pjesių ir kitiems scenos menams skirtų knygų.

„Kad ir kaip būtų, Menų spaustuvė yra menų inkubatorius, infoteka atsiliepia į tuos klausimus. Čia susijungia žinios, menas, kultūra, kūryba, ir šiais klausimais literatūros galima ieškoti pas mus“, – teigė E.Jovaišaitė.

Čia rasite ir spektaklių įrašų: Oskaro Koršunovo, Eimunto Nekrošiaus, Rimo Tumino, keletą Jaunimo teatro, užsienio teatro įrašų. Tiesa, archyvinių įrašų infotekoje nėra, tik naujausi spektakliai.

Reikia nepamiršti ir literatūros. Britai infotekai yra padovanoję ir grožinės literatūros fondą, jį daugiausia sudaro šiuolaikinė literatūra. „Turime literatūros kultūros vadybos ir reklamos klausimais. Tai gali būti įdomu, nes tokios literatūros kitose bibliotekose yra mažai“, – išskirtinumus vardijo vadybininkė.

Periodika ir dokumentika

Užsakinėjama infotekoje ir periodika: šokio žurnalai „DanceEurope“ ir „DanceWorld“, populiarus tarp studentų architektūros ir dizaino žurnalas „E-volo“, taip pat „Icon“, „WorldPaper“, politikos žurnalas „Prospect“. Kam įdomu, gali rasti žurnalo „Granta“ numerių. Jame spausdinami naujausi britų ir kitų užsienio šalių autorių kūriniai. „Kol kas esame nutraukę jo prenumeratą, bet galite rasti senesnių numerių. Tikrai įdomus žurnalas. Jis specializuojamas pagal tam tikras temas ir kas mėnesį išeina su pačiais įdomiausiais darbais“, – sakė pašnekovė.

Infotekoje naudos būtų anglų kalbos specialistams. Čia yra žodynų, medžiagos literatūros teorijos, istorijos klausimais, taip pat kultūrinių planų, projektų, CV, verslo ir kitokių laiškų rašymo dokumentų. Tačiau mokomosios literatūros – kaip pratybų knygos ir pan. – tektų ieškoti kitur. Norintiems mokytis anglų kalbos – garsinių knygų įrašai.

Infotekoje taip pat yra kino filmų. Daugiausia anglų ir amerikiečių, bet rasite ir Ernsto Ingmaro Bergmano, Nikitos Michalkovo, Andrejaus A.Tarkovskio, kitų šalių režisierių filmų, keletą lietuviškų. Yra ir dokumentinių – apie gamtą, kultūrą, taip pat politikų, kitų žymių žmonių kalbų. Kaip aiškino pašnekovė, dokumentiniai filmai yra daugiausia apie Didžiąją Britaniją.

Besidomintys šia šalimi ir kelionėmis galės paskaityti Andriaus Užkalnio knygų. O mėgstantys gaminti maistą neliks abejingi receptų knygoms.

Susitikimai prie arbatos

Vilniaus širdyje, kaip teigė E.Jovaišaitė, įsikūrusioje infotekoje taip pat vyksta įvairių renginių. Šiuo metu kiekvieną ketvirtadienį 18 val. infotekoje rengiami susitikimai prie arbatos. Kviečiami svečiai – aktoriai, režisieriai, scenografai, šokėjai, kiti meno žmonės. Koks žmogus svečiuosis, galima sužinoti Menų spaustuvės interneto puslapyje, o infotekos skaitytojai asmeniškai gauna pranešimus.

„Į šiuos susitikimus žmonės renkasi labai noriai, ir tai labai džiugu“, – sakė infotekos vadybininkė E.Jovaišaitė. Ketvirtadienio susitikimuose jau viešėjo Eglė Špokaitė, Eglė Gabrėnaitė, Vladas Bagdonas, Marius Ivaškevičius, Vidas Bareikis ir kiti.

Infoteka dirba antradieniais–penktadieniais nuo 13 iki 19 val. Ji turi elektroninį katalogą, prie kurio gali prisijungti visi norintys.

Užsiregistravę infotekoje čia esančią medžiagą gali neštis namo: ji išduodama dviem savaitėms su galimybe pratęsti terminą. Bet dirbti, skaityti, naudotis internetu ar net žiūrėti vaizdo įrašus galima ir pačioje infotekoje, kuri, pasak vadybininkės, puikiai įrengta.

„Stengiamės būti visapusiškai naudingi, – kalbėdama apie darbo laiką, turimą literatūrą, sakė E.Jovaišaitė ir kviesdama užsukti pridūrė, – paprastai, ypač moksleiviams, sakau, kad nors žinios sunkiai įkandamos, kartais jų nesinori kalti, bet jos suteikia laisvę. Ir aš labai linkiu visiems tomis žiniomis naudotis.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų