Pereiti į pagrindinį turinį

Intymus gyvenimas – viešai

2008-10-31 09:00
Intymus gyvenimas – viešai
Intymus gyvenimas – viešai / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Provokuoja: viešai pateikdama savo asmeninių daiktų atspaudus, menininkė siekia viešai iš naujo peržiūrėti žodžio "intymu" reikšmę.

"Menui galiu paaukoti viską", – pasakė žinoma grafikė Jūratė Rekevičiūtė. Šįkart į meno aukurą žinoma Kauno kūrėja sudėjo savo apatinį ir viršutinį trikotažą. Jos garderobo dalių atspaudus nuo šiandien galima išvysti parodoje skandalingu pavadinimu "Intymus J.Rekevičiūtės gyvenimas".

Kvietime į parodos atidarymą Gerbėjas rašo: "Intymus Jūratės Rekevičiūtės gyvenimas – tarp aukštuomenės vakarėlių, virtuvės ir žurnalų viršelių. Tarp pliušinių meškučių, lėlyčių, ir meilės menui kančių. Tarp unikalių aksesuarų, tarp verslo, politikos, meno strategijos ir žiaurios kasdienybės pasakų. Jeigu taip pagalvojote, neikite į galeriją "Balta".

"Grafika autorei – kitų žmonių ir jų pasaulių įspaudai jos kūne ir širdyje. Istorija, su doze ironijos ir porcija poparto... ", – tame pačiame kvietime byloja Kritikas.
Menininkė prisipažino parodos pavadinimu šiek tiek provokavusi. O jį galvodama žodžio "intymu" reikšmę tikrinosi žodyne.

"Intymu yra tai, kas asmeniška, vien tavo. Deja, pas mus intymumas siejamas vien tik su seksualine sritimi. Nosinaitė, užrašų knygutės ar rankinuko turinys taip pat yra intymūs dalykai", – aiškino J.Rekevičiūtė. – "Pavarčius spaudą, pasižiūrėjus televiziją susidaro įspūdis, kad nieko intymaus nebeliko – mes miegam žvaigždžių lovose, beveik jaučiam jų kvepalų aromatą, žinom, kokios spalvos jų apatinis trikotažas ir su kuo jie mylisi."

Paroda kaunietė siekia viešai iš naujo peržiūrėti žodžio "intymu" reikšmę. Naujausiuose, tik tik išdžiuvusiuose lakštuose – mėgstamiausios grafikės suknelės, pliušinio meškiuko, pagalvėlės, lėlės atspaudai.

Pati J.Rekevičiūtė pristatydama parodą rašo: "Kai baigiasi logika, gimsta meilė, intrigos ir nuodėmės". Nejaugi nėra meilės be šių dalykų? "Meilės be intrigų tikrai nėra. Jei kažkas tarp dviejų žmonių prasideda, tuoj aplinkiniai apie juos ima šnabždėtis tarpusavyje", – tikina menininkė, rodydama kūrinį "Paskalos", kuriame – lapės kailiukų atspaudai.

Psichologija susidomėjusi grafikė, ruošdamasi parodai, sako atlikusi tikrą socialinį eksperimentą – išdalinusi apgaulingus kvietimus į parodą – užrašų knygeles, kuriuos gavę kviečiamieji asmenys reagavo labai skirtingai.

"Tai, ką žmonės surašys į šias knygutes, taps jų intymaus gyvenimo dalimi. Būtų galima kurti kitą meninį projektą, paprašius visų sunešti tas knygeles ir paviešinus jų turinį", – juokiasi J.Rekevičiūtė.

Eksponuojamuose darbuose – tik trys spalvos: balta, juoda ir raudona. "Kai visi menininkai dabar tokie margaspalviai, norėjau būti kitokia, išsaugoti minimalizmą", – paaiškino autorė.

Su drabužių atspaudais grafikos lakštuose menininkė žaidžia jau ne pirmą kartą. Šiemet grafikos bienalėje ji pristatė projektą "Paruošta istorijai I", kuriame – garsenybių rūbų atspaudai.

Paroda – simbolinis J.Rekevičiūtės atsisveikinimas su Kaunu. "Vyrui (TV prodiuseriui Ričardui Rickevičiui – aut. past.) pažadėjau, kad pagaliau galutinai persikraustysiu į Vilnių", – atsiduso kelerius metus tarp Vilniaus ir Kauno gyvenusi menininkė.
Beje, atidarant parodą menininkė žada akciją–atrakciją, kurią kol kas laiko paslaptyje.

Galerijoje "Balta" šiandien 18 val. atidaroma paroda "Intymus J.Rekevičiūtės gyvenimas".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų