Pereiti į pagrindinį turinį

Joninės Klaipėdoje 2010: linksmybės su muzika ir stebuklais

2010-06-23 14:30
Linksmybės: klaipėdiečiai galės rinktis, kur šiemet švęsti Jonines.
Linksmybės: klaipėdiečiai galės rinktis, kur šiemet švęsti Jonines. / Redakcijos archyvo nuotr.

Per Jonines klaipėdiečių laukia piktųjų jėgų vaikymas, "raganų deginimo" apeigos, jonvabalių paradas, pasimatymų aukcionas ir varpų bei trimitų skambesys.

Baidys piktąsias jėgas

Birželio 23 d. klaipėdiečius ir miesto svečius į Joninių šventę ant Jono kalnelio pakvies Klaipėdos etnokultūros centras. Tradicinės ir šiuolaikiškos linksmybės vandens, ugnies ir augalijos apsuptyje truks iki pat vidurnakčio.

Čia aidės piktąsias jėgas atbaidančios patrankų salvės, degs "raganos", sklandys magija ir burtai, o į trankią gegužinę įsuks ansamblis "Jonis" bei geriausi miesto folkloro kolektyvai.

Pasak Klaipėdos etnokultūros centro vyr.specialistės Irenos Armonienės, Joninių šventėje nuo seno vieno konkretaus organizatoriaus nebūdavo. Svarbiausia buvo kiekvieno dalyvio iniciatyva.

Tad Klaipėdos etnokultūros centras kviečia visus būti Joninių apeigų ir linksmybių dalyviais: kupoliauti, pinti vainikus, pabendrauti su žiniuonėmis ir sužinoti ateitį, plukdyti vainikėlius Jono salą juosiančiame vandenyje, gėrėtis Joninių ugnimis ir patirti jų apvalančią bei saugančią galią, pasveikinti varduvininkus.

Mokantys tradicinio muzikavimo kviečiami atsinešti savo instrumentus ir griežti bendroje kapeloje. O mėgstantys šokti galės įsijungti į masinę polką "su ragučiais" ar trypti kitus šokius.

Jono kalnelis šventės dalyvius pasitiks žolynais išpuoštais vartais, klaipėdietiškomis kartimis, tradicinėmis Klaipėdos krašto pamėklėmis.

Visos blogybės ir piktos jėgos sudegs "raganų deginimo" apeigoje. Šis paprotys nuo seno gyvavo Mažojoje Lietuvoje: jaunuoliai ant aukštos karties užtaisydavo smaluotą statinę, prikimštą pjuvenų, užbarstydavo druskos, kad ugnis stipriau spragsėtų, ir degindavo "raganas".

Šventę ves papročių žinovė, Lietuvos radijo laidų vedėja Gražina Kadžytė.

Padės susirasti porą

Į linksmybes arčiau jūros birželio 23 d. pakvies įstaiga "Pramogų malūnas", tęsianti pernai pradėtą tradiciją.

"Pramogų malūno" vadovė, estiško vardo savininkė Jane Jaugelytė per Jonines nuolat sulaukdavo sveikinimų ir dovanų iš draugų. Tad kartu su kolege Janina Mačiulaitiene bendravardžius ir kitus klaipėdiečius nusprendė pakviesti į "Jonines prie jūros" bei taip atgaivinti pajūrį.

Pramogos Antrosios Melnragės paplūdimyje prasidės nuo ryto – į Jonvabalių dirbtuves rinksis vaikai su tėvais. Mažųjų sukurti jonvabaliai bus pristatomi vakare, grojant "Jonio" ansambliui.

Vakare į Jonines prie jūros kvies moterų ansamblis "Vakaro žaros", linijinių šokių klubo "Linedance" ir kiti šokėjai, o danguje sklandys klaipėdiečio Giedriaus Bumblio "dresiruojami" aitvarai. Saulėlydis bus palydėtas būgnų garsais.

Norintieji sužinoti ateitį galės išsiburti ar įsitraukti į Joninių žaidimus. Atmosferą kaitins Joninių laužai, kantri muzikos ansamblis "Vixva".

Pagalvota ir apie neturinčiuosius poros. Vienišiams bus surengtas pasimatymų aukcionas, kur porą bus galima išsirinkti pagal iš anksto paruoštą krepšelį iškylai gamtoje. Aukciono dalyviai už simbolinę kainą galės įsigyti labiausiai patikusįjį ir taip susipažinti su krepšelio autoriumi.

Pasveikins varpai ir trimitai

Birželio 24 d. vidurdienį Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje Joninių šventę tradiciškai skelbs varpai ir trimitai.

Kiemelyje susirinkę klausytojai išgirs Brass kvinteto pasirodymą, kuriame skambės A.Vivaldi, J.Brahmso, J. Strausso ir kitų autorių kūriniai.

S. Žilevičius pagros garsiąsias ištraukas iš A.L. Webberio miuziklų bei C.Orffo "O Fortuna" iš kantatos "Carmina Burana". O.K.Kačinsko atliekamuose L.Richie, O.Merikanto, U.Neumanno kūriniuose išsilies tyras, dangiškas varpų skambesys.

Kur švęsti Jonines Klaipėdoje?

Birželio 23 d. 20 val. Jono kalnelis

Birželio 23 d. 11 ir 19 val. Antrosios Melnragės paplūdimys, gelbėjimo stoties kavinės terasa

Birželio 23 d. 19 val. "Draugystės" parkas

Birželio 24 d. 12 val. Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelis

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų