Pereiti į pagrindinį turinį

Juodkalnija – Balkanų perlas

2024-08-25 08:00 diena.lt inf.

Stulbinantys vaizdai kiekviename žingsnyje: kalnai, žaliuojantys miškai, nuostabios pakrantės ir paplūdimiai, puikiai išsilaikę viduramžių miesteliai. Šis kraštas vadinamas geriausiai saugoma Europos paslaptimi, kuri lankytojus užlieja ramybės, žavesio ir ypatingos atmosferos pojūčiais. Tai – Juodkalnija.

Kurį laiką šią Balkanų šalį užgožė garsesnės kaimynės Kroatija, Graikija ir Italija. Pastaraisiais metais Juodkalnijai atėjo metas sužibėti – keliautojai aktyviai atranda šį paslėptą perlą. Ką joje būtina aplankyti?

Adrijos pakrantėse

Budva – nedidelis ir gyvybingas pakrantės miestas, garsėjantis naktiniu gyvenimu, gražiais paplūdimiais ir turtingu istoriniu paveldu. Tai vienas seniausių Adrijos jūros miestų, kurio istorija siekia daugiau nei 2 500 metų.

Mieste rasite akmenimis grįstų gatvių, pilių, bažnyčių. Iš čia atsiveria nuostabūs vaizdai į Adrijos jūrą ir kalnus. Nuo kranto matyti Sveti Nikola – didžiausia Juodkalnijos jūros sala, dažnai vadinama Budvos Havajais, su trimis nuostabiais paplūdimiais ir kraštovaizdžiais.

Be Budvos, verta aplankyti ir aplinkinius kurortus. Vos 20–30 minučių kelio pėsčiomis pajūrio promenada nuo Budvos yra Bečičis, garsėjantis 2 km ilgio paplūdimiu. Šis ramus kaimelis – puiki vieta šeimoms ar ieškantiems poilsio ir komforto.

Už 5 km nuo Budvos įsikūręs Rafailoviči – žavus žvejų kaimelis, pasižymintis jaukia atmosfera, gražiais paplūdimiais, puikiais jūros gėrybių restoranais ir ramia pajūrio atmosfera.

Už 18 km į rytus nuo Budvos įsikūręs kurortinis Petrovacas, kurį supa alyvmedžių ir pušų giraitės. Šioje įlankoje yra graži nedidelė sala su bažnyčia, kurioje lankytojai gali mėgautis svajingais saulėtekiais ir saulėlydžiais.

Gamtos mylėtojų rojus

Kotoras – viena nuostabiausių Juodkalnijos vietų, vaizdingas viduramžių miestas su įspūdingomis uolomis. Šį UNESCO pasaulio paveldo objektą, primenantį muziejų po atviru dangumi, būtina aplankyti. Apžiūrėkite žavų Kotoro miestą ir žygiuokite į Kotoro tvirtovę, iš kurios atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai.

Be to, į Kotorą galima nuvažiuoti keltuvu, kuris pradeda važiuoti maždaug už 5 km nuo Tivato oro uosto. Kotoro keltuvo maršrutas 3,9 km ilgio, jis kyla į Lovčeno kalną ir siūlo panoraminius vaizdus į Kotoro įlanką ir aplinkinius kraštovaizdžius.

Ypatingas: naktiniu gyvenimu, gražiais paplūdimiais ir turtingu istoriniu paveldu garsėjanti Budva – vienas seniausių Adrijos jūros miestų, kurio istorija siekia daugiau nei 2 500 metų. / „Shutterstock“, „Wikipedia“, myguidemontenegro.com nuotr.

Durmitoro nacionalinis parkas – gamtos mylėtojų rojus, kuriame įsikūręs Taros upės kanjonas – giliausias kanjonas Europoje ir antras pagal gylį pasaulyje po JAV Didžiojo kanjono. Tai žymiausias Juodkalnijos rezervatas, įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Ledyniniai ežerai, kriokliai, urvai ir kalnų viršūnės, daugybė įdomių pėsčiųjų takų.

Viena populiariausių pramogų lauke Durmitore – plaukiojimas plaustais Taros upe. Kadangi parkas yra šiauriau esančių Dinarų Alpių dalis, net ir vidurvasarį čia gaiviai vėsu, kai tuo metu kitur Juodkalnijoje – vasariškai karšta. Žiemą parkas tampa populiaria slidinėjimo vieta.

Ypatingos salelės

Perastas – žavus, nedidelis pakrantės miestelis, įsikūręs palei Kotoro įlanką, garsėjantis vaizdinga aplinka ir istorine architektūra. Miestelis įsikūręs už penkiolikos minučių kelio automobiliu nuo Kotoro (12 km).

Per kelias minutes laivu pasiekiama uolų Dievo Motinos salelė, kurioje stovi ypatinga mažytė katalikų bažnyčia ir muziejus.

Aktyviai: viena populiariausių pramogų Durmitoro nacionaliniame parke – plaukiojimas plaustais Taros upe. / „Shutterstock“, „Wikipedia“, myguidemontenegro.com nuotr.

Uolų Dievo Motinos salelėje susipina istorijos ir stulbinantis gamtos grožis. Vietiniai jūrininkai šimtmečius kruopščiai statė šį simbolinį statinį, naudodami akmenis ir net nuskandindami senų laivų nuolaužas, kad sukurtų unikalią salą. Šiandien akmenų mėtymo į jūrą tradicija tęsiama.

Sveti Stefanas – vaizdinga salelė, kurią su žemynu jungia siauras pylimas. Tai išskirtiniausias Juodkalnijos kurortas, kuriame per metus apsilankė daugybė pasaulinio garso įžymybių. Nors šiuo metu kurortas neveikia, aplink jį įsikūrusios kelios apgyvendinimo įstaigos, iš kurių atsiveria nuostabūs salelės vaizdai, taip pat kelios salą vaizduojančios apžvalgos aikštelės. 1972 m. Sveti Stefanas gavo „Auksinio obuolio“ apdovanojimą kaip išskirtiniausias vasaros kurortas pasaulyje.

Didžiausias regiono ežeras

Skadaro ežeras – didžiausias ežeras Balkanuose, esantis Juodkalnijos ir Albanijos pasienyje, garsėjantis augalijos ir gyvūnijos įvairove. Tai paukščių stebėtojų rojus, kuriame gyvena daugiau kaip 260 paukščių rūšių, tarp jų – retasis dalmatijos pelikanas.

Turtai: Skadaro ežeras, esantis Juodkalnijos ir Albanijos pasienyje, garsėja augalijos ir gyvūnijos įvairove. / „Shutterstock“, „Wikipedia“, myguidemontenegro.com nuotr.

Ežere taip pat gyvena daugiau kaip 45 žuvų rūšys, įskaitant karpius, ungurius, upėtakius. Pietinėse pakrantėse įsikūrę viduramžių vienuolynai, vynuogynai ir nedideli žvejų kaimeliai.

840 m virš jūros lygio esantis Ostrogo vienuolynas, pastatytas uoloje. XVII a. įkurtas vienuolynas – architektūros ir dvasinių stebuklų liudijimas. Kelionė į vienuolyną tęsiasi palei Skadaro ežerą.

Stulbinanti panorama

Apsilankyti Juodkalnijoje ir neužkopti 461 laiptelio į Lovčeno kalną – tas pats, kas apskritai nepamatyti šalies. Juk tai Juodasis kalnas, nuo kurio kilo šalies pavadinimas. Vienoje iš jo viršūnių įrengta aukščiausia apžvalgos aikštelė, nuo kurios giedrą dieną atsiveria 70 proc. šalies, Kroatijos ir Adrijos jūros vaizdai.

Būtina: apsilankyti Juodkalnijoje ir neužkopti 461 laiptelio į Lovčeno kalną – tas pats, kas apskritai nepamatyti šalies.

Porto Montenegro – prabangus prieplaukos kaimelis Tivate. Tai aukščiausios klasės turizmo centras, kuriame rasite prabangių parduotuvių, puikių viešbučių ir restoranų. Pasivaikščiokite po prieplauką, pasigrožėkite jachtomis ir pasimėgaukite rafinuota atmosfera, jaukiomis kavinėmis su vaizdu į jūrą. Čia taip pat vyksta įvairūs renginiai ir festivaliai.

Skonių atradimai

Turtingas Juodkalnijos kultūros paveldas atsispindi jos virtuvėje. Būtina paragauti tokių patiekalų kaip Njeguški pršut (rūkytas kumpis), kačamak (bulvių patiekalas) ir šviežios Adrijos jūros gėrybės.

Nepraleiskite progos paragauti vietos vynų ir rakijos – tradicinio vaisių brendžio. Lankydamiesi nedidelėse kavinukėse ir restoranėliuose, esančiuose lankytinose kaimelių vietose, galėsite pasimėgauti autentiškais patiekalais ir vietos kultūra.

Žavu: Sveti Stefanas – vizitinė Juodkalnijos kortelė. 1972 m. ši vietovė gavo „Auksinio obuolio“ apdovanojimą kaip išskirtiniausias vasaros kurortas pasaulyje. / „Shutterstock“, „Wikipedia“, myguidemontenegro.com nuotr.

Be to, Juodkalnija, garsėja šviežiomis jūros gėrybėmis, įskaitant gardžias austres. Kotoro įlankos austrės ypač vertinamos dėl savo skonio ir šviežumo, dažnai patiekiamos žalios arba keptos ant grotelių su citrina. Kiti populiarūs jūros gėrybių patiekalai – ant grotelių kepta žuvis, aštuonkojų salotos, jūros gėrybių rizotas ir krevetės.

Patogu keliauti

Kadangi šalyje daug kalnų, o vasarą dėl siaurų kelių eismas būna perpildytas, kelionė automobiliu gali užtrukti ilgiau, nei atrodo žvelgiant į žemėlapį.

Po Juodkalniją galite keliauti išsinuomoję automobilį, kuris suteikia lankstumo, tačiau dėl vingiuotų kalnų kelių ir intensyvaus eismo, ypač vasarą, reikalauja atsargumo. Didžiuosius miestus jungia platus autobusų tinklas, o miestuose gausu taksi. Tarp miestų, esančių prie vandens telkinių, galima keliauti vandens taksi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Mindaugas

pries metus buvau. Man nepatiko labai nusivyliau, daugiau nekeliausiu ten. Jie net neturi savartynu, visas šiuksles veža y kalnus.... NEREKOMENDUOJU TEN VYKTI.
0
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų