Pereiti į pagrindinį turinį

Kai daiktas virsta draugu ir angelu sargu

2009-03-20 09:00

Kas yra amuletai, ką jais galima laikyti ir kuo jie ypatingi lietuviams? Kaune parodą rengiantys menininkai siūlo rasti savą atsakymą.

Vakar atidarytoje parodoje eksponuojami archeologo ir juvelyro Evaldo Babensko ir Tomo Vosyliaus darbai. Abu autoriai yra eksperimentinės archeologijos klubo "Pajauta" nariai, dalyvavę ne vienoje parodoje, Kernavės festivaliuose, gerai išmanantys ir besidomintys tiek baltų papuošalų gamybos technologijomis, tiek senovės tautų mitologija ir pasaulėjauta.

Autorių darbai liudija apie jų sugebėjimą ne tik apdirbti žalvarį, titnagą, sidabrą, kaulą – labiausiai archajines visų pasaulio tautų naudotas medžiagas, bet ir perteikti daiktams magišką galią.

Prieš tūkstančius metų žmonės gynėsi nuo savo baimių ir nevilties tikėjimu, kad yra daiktų, kurie padeda apsisaugoti nuo gamtos stichijos, piktųjų jėgų ir nelaimių. Šiandien dvasine prasme brangių papuošalų ryšys su savininku dar individualesnis, kosmologiškesnis, labiau intuityvus. Kai kam amuleto galia susijusi su konkrečiu žmogumi, kuris jam jį padovanojo, ir tie prisiminimai pripildo širdį gerumo ir vilties; kai kam su vieta, kur jį įsigijo; kai kam su metalu ar akmeniu, kurio fatališka jėga jis tiki – sąmoningai ar ne.

E.Babenskas įsitikinęs, kad amuletu gali būti ir paprastas žiedas ar pakabutis. "Virsmas įvyksta papuošalui tapus "brangiam" – svarbaus įvykio ar proceso liudytoju ar tarpininku tarp dviejų žmonių, tarp žmogaus ir stichijos, tarp žmogaus ir laiko. Tūkstančius metų žmogus jam brangiausius daiktus naudojo kaip amuletus-apsaugininkus, tik kiek vėliau jie tapo papuošalais. Amuleto paskirtis yra susitapatinti su savo šeimininku ir saugoti jį", – aiškina menininkas.

Senovės baltų ir kitų senovės tautų pasaulėjautos motyvų rasime skulptoriaus ir juvelyro T.Vosyliaus darbuose. Autoriaus darbai, daugiausia iš titnago, rasto Nemuno upės vagoje, tarsi kalbina titnagą prabilti į mus šiandien, kartu grąžina mus į Akmens amžiaus žmogaus pasaulėjautos pasaulį. "Darbai, sukurti iš sunkiai apdoroti pasiduodančio titnago, buvo užkoduoti nuo vaikystės", – sako T.Vosylius.

Abu autoriai parodoje "Amuletai" ne tik demonstruoja savo sugebėjimą apdirbti žalvarį, titnagą, sidabrą, kaulą – archajiškiausias visų pasaulio tautų naudotas medžiagas, bet ir suteikia daiktams magišką galią, įkraudami juos savo emocijomis, apmąstymais ir užkoduotais troškimais. Darbuose išraižyti ženklai – senovės tautų magiški simboliai, kuriuose užkoduotas jų pasaulio suvokimas, baimės ir viltys.


Juvelyrikos darbų paroda "Amuletai" galerijoje "Kauno vartai" (Rotušės a. 29) veiks iki balandžio 30 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų