Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip prisijaukinti Maroką, Kasablanką ir Kalifo rūmus

Kaip prisijaukinti Maroką, Kasablanką ir Kalifo rūmus
Kaip prisijaukinti Maroką, Kasablanką ir Kalifo rūmus / Ingrid Pullar nuotr. Fotosesija: švedų kilmės fotografė I.Pullar įamžino ir rašytoją, ir jo šeimą Kalifo rūmuose. Jos daryta nuotrauka – ir "Tyto albos" išleistos knygos viršelyje.

– Ar jūs tikite džinais?
– Mais oui, be abejo, – atsakė ji.
Kol svarsčiau, ką čia atsakius, grafienė prakalbo:
– Pagyvenkite Maroke ilgiau, ir jie įsiskverbs jums į kraują. Gal jums tai nuskambės keistai, bet jie patys nusprendžia.
– Ką nusprendžia?
– Nusprendžia, ar leisti jums jais patikėti, – atsakė ji.

Tahiras Shahas (g. 1966 m.) – Londone kilmingoje afganų šeimoje gimęs rašytojas, keliautojas ir dokumentinių filmų kūrėjas, 2003 m. jis paliko Jungtinę Karalystę ir persikėlė į Maroką, didžiausią šalies miestą Kasablanką, kur iki šiol su šeima ir gyvena.

T.Shahas yra parašęs devynias knygas, paremtas keliaujant įgyta patirtimi, jo sukurti dokumentiniai filmai rodomi "National Geographic" ir "The History" televizijų.

Vaikystėje autorių žavėjo tėvo pasakojimai apie Maroką, apie senelį, kuris paskutinius gyvenimo metus praleido šios šalies šiaurėje esančiame mieste Tanžere. Ieškodamas vietos, kur svarbiausia – šeima ir laisvė, kur nėra europietiško smulkmeniškumo ir saugumo, kur galima būti savimi ir kur viskas nutvieksta išsiilgtos saulės, o ne persmelkta angliškos drėgmės, T.Shahas leidžiasi į avantiūrą. Įsigijęs žavų, bet apgriuvusį namą Dar Khalifa – kalifo rūmus – Kasablankoje, atsikraustęs ten su žmona, maža dukryte ir trijų savaičių sūneliu, jis pradėjo naują gyvenimą.

Tačiau T.Shahas nė nenumanė, kad nuostabiuose kalifo rūmuose jo lauks tarnai, kurie tvarkys šeimininko gyvenimą savaip, gausybė džinų, kuriems išvaikyti reikės daugybės egzorcistų... Kad Maroke viskas kitaip – kitos tradicijos, kiti papročiai, kitoks laiko suvokimas ir žmonių elgesys. Kad čia niekuo negalima tikėti, niekas nėra toks, koks atrodo. Rausvas glitėsis ant kambario sienos, pasirodo, yra paslaptingas sėkmę lemiantis ženklas, o geriausi staliai... bepirščiai.

T.Shahas atkakliai stengiasi prisijaukinti Maroką, Kasablanką ir kalifo rūmus, o skaitytojui telieka pripažinti, kad nieko juokingesnio ir labiau jaudinamo už tas pastangas jam nėra tekę girdėti.

Daugybė nuostabiausių istorijų – apie knygų siuntimą iš Anglijos, apie vėžlio pirkimą, džinų išvarymą, plytelių klojimą, jos rytietiškai puošnios kaip tūkstantis ir viena naktis, išmintingos ir juokingos. Tai knyga, kurią skaitant Maroko saulė nejučia nušvis kiekvieno gyvenime.


Knygynų tinklo "Baltos lankos" perkamiausios knygos

 

1 Stephenie Meyer. "Jaunatis" (Alma littera)

2 Stephenie Meyer. "Saulėlydis" (Alma littera)

3 Paulo Coelho. "Alchemikas" (Vaga)

4 Paulo Coelho. "Brida" (Vaga)

5 Gary Gibson. "Angelų stotys" (Eridanas)

6 Vikas Swarup. "Gyvenimo lošimas" (Alma littera)

7 Dennis Lehane. "Kuždesių sala" (Obuolys)

8 Kristina Sabaliauskaitė. "Silva rerum" (Baltos lankos)

9 Kurt Vonnegut. "Sveiki atvykę į beždžionyną" (Kitos knygos)

10 Sandra Brown. "Svetimas veidas" (Alma littera)

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų