Jei Kalėdų Senelis gyvena Skandinavijoje, kaip jis ten švenčia Kalėdas? Ką per šventes valgo jis ir jo kraštiečiai? Tai žino ir skandinaviškais Kalėdų patiekalų receptais dalijasi Švedijos ir jos ambasados Lietuvoje atstovės. Galbūt jie būtų skanūs ir mums?
"Švedijoje kalėdinis metas ir karališkajai porai, ir eiliniams žmonėms prasideda gruodžio 13-ąją, Šv. Liucijos dieną. Anksti rytą balta suknele apsirengusi, su degančiu žvakių vainiku ant galvos vyriausioji tėvų dukra atneša jiems pusryčius į lovą", – šiaurės šalies tradicijas puikiai išmano Švedijos garbės konsulė Kaune Jurgita Grigienė.
Beje, tą dieną, žyminčią Kalėdų laikotarpio pradžią, Stokholme rengiamas Šventųjų Liucijų paradas, valgomos bandelės su šafranu, imbieriniai sausainiai, geriamas karštas vynas. Šventė, galima sakyti, prasideda anksčiau nei pas mus.
Gruodžio 24-ąją, kai lietuviai sėda prie Kūčių stalo, švedai liuteronai pradeda švęsti Kalėdas. Namai būna išpuošti šiaudinėmis dekoracijomis, stalas gausiai nukrautas vaišėmis.
Privalomi valgiai švedų Kalėdų stalui – bulvių ir ančiuvių apkepas "Jansono pagunda", marinuota silkė, mėsos kukuliai, sūdyta lašiša, troškinti raudonieji kopūstai ir dar kai kurie kiti patiekalai.
Svarbiausias šventinio stalo akcentas – virtas ir orkaitėje skrudintas kiaulienos kumpis, apteptas garstyčių, džiūvėsėlių ir kiaušinio plakiniu. Per šias gausias vaišes geriamas alus, degtinė su prieskoniais ir karštas vynas – glögg. Manoma, kad jo pavadinimas kilęs iš garso, kuris sklinda šį vyną geriant.
Desertui ruošiamas įspūdingo skonio ryžių pudingas su vanile, imbieriniai sausainiai. Beje, tikima, kad žmogus, kuris valgydamas ryžių pudingą aptiks jame specialiai įmaišytą nesmulkintą migdolą, ateinančiais metais sukurs šeimą.
Švedų papročius ir receptus mūsų šalyje pritaiko Švedijos ambasados Lietuvoje virtuvės vadovė Daiva Leonavičienė. Ji Skandinavijoje beveik kasmet papildo savo kulinarijos žinių bagažą, kuriuo mielai dalijasi su tautiečiais.
Bulvių ir ančiuvių apkepas "Jansono pagunda"
Aštuonioms porcijoms reikės
1 kilogramo šiaudeliais supjaustytų bulvių;
2 didelių kubeliais supjaustytų ir svieste pakepintų svogūnų;
200 g ančiuvių filė (galima nusipirkti skardinėje pakuotėje);
300 ml grietinėlės (35 proc. riebumo);
1 v. š. džiūvėsėlių;
druskos, pipirų pagal skonį.
Aukštoje keraminėje kepimo formoje sluoksniuojamos bulvės, svogūnai, ančiuvių filė. Paskutinis sluoksnis turi būti bulvių. Likęs nuo ančiuvių skystis sumaišomas su grietinėle, įberiama truputis druskos, pipirų ir užpilama ant apkepo, viršus apibarstomas džiūvėsėliais. Kepama 175 °C orkaitėje ne mažiau kaip 1 valandą.
Kalėdinis ryžių pudingas su migdolais ir apelsinų salotomis
Dešimčiai porcijų reikės
240 g desertinių ryžių;
250 ml vandens;
1,5 l pieno (2,5 proc. riebumo);
100 g nuvalytų susmulkintų migdolų;
2 v. š. cukraus;
6 a. š. vanilinio cukraus;
600 ml grietinėlės (35 proc. riebumo).
Ryžius reikia virti nuolat maišant. Į išvirtą šiltą košę dedamas cukrus, migdolai, vanilinis cukrus. Atvėsus sumaišoma su plakta grietinėle, tada masė laikoma dvi valandas šaldytuve. Prieš patiekiant į stalą, pudingo viršus papuošiamas pjaustytomis apelsinų skiltelėmis. Prie šio pudingo tinka vyšnių arba aviečių uogienė.
Naujausi komentarai