Pereiti į pagrindinį turinį

"Kaligrafijos sąsiuviniai" – pratęsimas atminimui

2009-06-04 23:59

Vakare, skirtame šviesiam dailininko Algio Kliševičiaus atminimui, bus pristatyti naujausi – ketvirtasis ir penktasis "Kaligrafijos sąsiuvinių" numeriai, išleisti jau be jų sumanytojo ir pirmojo leidėjo.

Metai po A.Kliševičiaus netekties prabėgo labai greitai. Guodžia tai, kad jo darbai tęsiami kolegų ir mokinių, į kaligrafiją įsijungia ir jauni žmonės, baigę dailės ar dizaino studijas.

Atminimo vakare lietuvių kompozitorių fortepijoninius kūrinius atliks pianistė Jūratė Karosaitė. Renginyje dalyvaus leidinio kūrybinė grupė, leidėjai, leidybos grupės "Druka" atstovai, naujausių "Kaligrafijos sąsiuvinių" rubrikoje "Asmenybės" išsamiai pristatyti kaligrafai Mindaugas Petrulis (Klaipėda) ir Aušra Lisauskienė (Vilnius). Ir, žinoma, laukiami visi, kuriems brangus A.Kliševičiaus atminimas.

Prieš kelerius metus bet kas, išgirdęs apie idėją leisti tęstinius "Kaligrafijos sąsiuvinius", būdavo lengvai nustebęs. Ypač asmenys, susidūrę su leidyba ir žinantys, ką reiškia užsimoti tęstiniam meniniam leidiniui. Tik Klaipėdoje tuomet atrodė savaime suprantama, kad toks leidinys pradėtas leisti, ir net abejonių nekilo nei dėl jo reikalingumo, nei dėl kokybės bei lygio – juk tai buvo kaligrafijos meistro, entuziasto ir darbininko A.Kliševičiaus idėja, įkvėpusi ir jo kolegas, ir mokinius.

A.Kliševičius suspėjo išleisti tris "Kaligrafijos sąsiuvinių" numerius, ketvirtasis lemtingąją 2008-ųjų birželio 6-ąją jau beveik užbaigtas glūdėjo kompiuterinėse rinkmenose: visų rubrikų tekstinė ir vaizdinė medžiaga, taip pat ir kitų numerių apmatai. Papildytai leidinio kūrybinei grupei beliko pasirūpinti ketvirtojo (2008/1) numerio išleidimu. Rengdami penktąjį "Kaligrafijos sąsiuvinių" numerį (2008/2) ir aptardami, kas, kaip turi būti atspindėta leidinyje, kūrybinės grupės nariai tarsi juto nuolatinį A.Kliševičiaus buvimą.

Kaligrafijos mene slypi galia veikti slėpininga jausmų ir pojūčių magija, o pats žodis "kaligrafija" yra tapęs beveik burtažodžiu. Gal kam atrodo labai archaiška paimti į rankas plunksną ir ant popieriaus vedžioti savus ženklus, tačiau daugumai gyvas ir autentiškas "čia ir dabar" kūrybos procesas, net nežadantis tobulo rezultato, yra labai įdomus, jis įtraukia, užvaldo, užkrečia kaligrafijos "virusu".

Naujausių "Kaligrafijos sąsiuvinių" pristatymas ir A.Kliševičiaus atminimo vakaras – šiandien 17 val. Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų