Pereiti į pagrindinį turinį

"Karmen" – aistros ne tik scenoje

2009-11-25 23:59
Nesklandumai: naujos Karmen vaidmens atlikėjos teko ieškoti susirgus Ievai Prudnikovaitei.
Nesklandumai: naujos Karmen vaidmens atlikėjos teko ieškoti susirgus Ievai Prudnikovaitei. / Gedimino Bartuškos nuotr.

"Karmen" premjera kelia audras ne tik teatro scenoje, bet ir užkulisiuose. Susirgusią "Carmen" sielą – Ievą Prudnikovaitę pakeitusi viena žinomiausių solisčių Inesa Linaburgytė teatro valdžios nesužavėjo. Sekmadienį ją scenoje skubiai pakeitė žvaigždė iš Latvijos.

Buvo pasiruošusi dainuoti

Šeštadienį per operos "Karmen" premjerą pagrindinę partiją atliko viena žinomiausių Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) solisčių I.Linaburgytė. Nors pati dainininkė tikino dariusi viską taip, kaip buvo prašęs režisierius, atrodo, teatro valdžios tai nesužavėjo. Susirgus šį vaidmenį prieš tai atlikusiai I.Prudnikovaitei sekmadienio premjeroje dainavo ne lietuvių solistė, o kviestinė žvaigždė iš Latvijos.

I.Linaburgytė pripažino, kad likus kelioms dienoms, iki turėjo vykti pasirodymas, jai buvo pakilusi temperatūra, tačiau šeštadienį ji jau buvo beveik pasveikusi ir pasiruošusi premjerai.

"Nežinau, kas neįtiko valdžiai, tačiau susirgus I.Prudnikovaitei manęs niekas neprašė sudainuoti sekmadienį, nors tikrai būčiau gelbėjusi padėtį. Tai nebūtų pirmas kartas, kai serganti lipčiau į sceną", – nuostabos neslėpė I.Linaburgytė.

Kam reikalingas režisierius?

LNOBT solistei pasirodė gana juokingas teatro vadovybės sprendimas pasikviesti nieko apie pastatymą nežinančią Latvijos dainininkę Kristine Zadovską, kai visą mėnesį operos kolektyvas taip sunkiai plušo prie vaidybos ir choreografijos.

"Nesuprantu, kam tada reikėjo kviesti režisierių, kai vos atėjus trečiajai premjerai buvo nusispjauta į visus jo prašymus ir reikalavimus? Įdomu, ar pats režisierius žino, kad buvo šitaip pasišaipyta iš originalaus pastatymo, visiškai sudirbtas jo sunkus darbas?" – pasipiktinimą išreiškė I.Linaburgytė.

Dainininkė tikino, kad režisūros niuansai jai yra labai svarbūs, todėl vargu ar trečioji premjera buvo tai, ko tikėjosi režisierius. I.Linaburgytė įsitikinusi, kad jau nuo pat pradžių buvo planuotos išleisti tik dvi Karmen: I.Prudnikovaitė ir Laima Jonutytė, o ji pati buvo palikta tik kaip atsarginis variantas.

"Kadangi viena iš atrinktųjų solisčių tuomet, kai vyko repeticijos, važinėjo į koncertus Vokietijoje, o kita susirgo, režisierius dirbo su manimi, taigi ir nusprendė, kad aš puikiai tinku šiam vaidmeniui. Galbūt šito nenorėjęs pripažinti LNOBT generalinis direktorius ir parodė savo sprendimą, neleisdamas man dainuoti sekmadienio premjeroje", – susidariusią padėtį komentavo solistė.

Taip daro visas pasaulis

LNOBT generalinis direktorius G.Kėvišas tikino, jog K.Zadovskos pasirodymas ir be jokių repeticijų buvo daug geresnis ir šilčiau sutiktas nei I.Linaburgytės.

"Man svarbiausia – pasirodymo sėkmė. Tiek man pačiam, tiek kritikams buvo aišku, kad šeštadienį vykusi premjera ne itin pasisekė, todėl kviestis viešnią iš Latvijos buvo pats geriausias sprendimas ir, matyti, kad jis pasiteisino. Nenoriu peikti savo dainininkų, bet tenka pripažinti, kad I.Linaburgytės pasirodymas buvo nekokybiškas", – paaiškino direktorius.

K.Zadovskos vaidyba ir dainavimu, anot G.Kėvišo, buvo patenkinta ir publika, ir režisieriaus asistentas, ir teatro kolektyvų vadovai.

"Gal operos režisierius ir nebūtų labai sužavėtas tokiu sprendimu, bet, manau, pamatęs šeštadienio pasirodymą būtų pasirinkęs tokį patį variantą, koks buvo sekmadienį", – sakė direktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų