Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune – šokio premjerų savaitgalis

2009-02-26 09:00
Kaune – šokio premjerų savaitgalis
Kaune – šokio premjerų savaitgalis / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Bandravimas: jaunos choreografės R.Gudavičiūtės šokio spektaklyje "Atgal" pabrėžiami dviejų žmonių tarpusavio santykiai.

Savaitgalį šokio teatras „Aura“ pamalonins šiuolaikinio šokio gerbėjus. Publikai bus pristatyti trys premjeriniai šokio spektakliai, įkūnijantys „Auros“ ir užsienio choreografų kūrybinę patirtį.

Šiandien Kauno valstybiniame dramos teatro (KVDT) scenoje – naujausias „Auros“ šokio spektaklis „Drugelio efektas“, pastatytas su australų choreografe Karen Kerkhoven. Specialiai į premjerą atvyksta ir pati choreografė.

Į žaliąjį žemyną veda ne viena šio šokio spektaklio gija. Šokį pastačiusios K.Kerkhoven plastikoje juntamas Lietuvos modernaus šokio pradininkės Danutės Nasvytytės, emigravusios į Australiją, braižas. „Danutės Nasvytytės mokytoja buvo Juta Klemt iš Vokietijos, o Karen pirmoji mokytoja taip pat buvo emigrantė iš Vokietijos, mokiusis pas J.Klemt. Iš čia tie judesio, plastikos panašumai“, – apie netikėtas sąsajas pasakojo Kauno šokio teatro „Aura" meno vadovė choreografė Birutė Letukaitė. Pati „Auros“ vadovė yra D.Nasvytytės tradicijų tęsėjos Kiros Daujotaitės mokinė.

„Drugelio efekte“ susipina šiuolaikinio šokio klasikai būdinga plaukianti plastika ir konceptualios idėjos, naudojama video medžiaga. Gruodį keli šio šokio spektaklio fragmentai buvo parodyti Sidnėjuje, XXV Australijos lietuvių dienose. Tuomet Žaliajame žemyne svečiavosi B.Letukaitė ir spektaklio fragmentuose šokusi „Auros“ šokėja Lina Puodžiukaitė.

Viešnagės metu B.Letukaitė susitiko su D.Nasvytytės sūnumi, žinomu Australijos dailininku Sigitu Gabrijolavičiumi (Sigi Gabrie), kitais garsios choreografės artimaisiais, kurie perdavė „Aurai“ vertingos archyvinės medžiagos apie garsios šokėjos ir choreografės gyvenimą ir kūrybinę veiklą.

„D.Nasvytytė atvežė į Lietuvą šiuolaikinį šokį. Jos gyvenimas – lietuviško šiuolaikinio šokio istorijos dalis. Su jos gyvenimu susijusius archyvus turime parvežti į Lietuvą – prisiminimų, vaizdo informacijos forma, ir užpildyti baltas šiuolaikinio šokio istorijos dėmes“, – sakė B.Letukaitė.

Sekmadienį – kiti du premjeriniai „Auros“ šokio spektakliai: „Interjerai“ ir „Atgal“.

„Interjerai“ lapkritį pastatytas Bonoje su čia kuriančiu čekų choreografu Karelu Vaneku. Kuriant spektaklį daug dėmesio skirta laisvai improvizacijai, atskleidžiančiai šokėjų individualumą, judėjimo savitumą. Šokio projektas rengtas specialiai Baltijos šalių kultūros metams Vokietijoje.

Šokio spektaklis „Atgal“ – buvusios „Auros“ auklėtinės Raimondos Gudavičiūtės, šiuo metu tęsiančios šokio studijas bei šokėjos karjerą Suomijoje, kūryba. Tai pirmasis merginos sukurtas šokio spektaklis, skirtas visai trupei – iki šiol ji kūrė solines šokio kompozicijas.

Šokis persmelktas asmeninės choreografės patirties – jausmų, kuriuos kūrėja išgyveno studijuodama Helsinkio teatro akademijoje. „Suomijoje esu viena“, – prisipažino Raimonda. – „Būnant ten ypač sustiprėjo svetimumo, vienišumo pojūtis, noras būti su kažkuo. Šis spektaklis – apie žmogaus santykį su kitu žmogumi, apie norą būti kartu.“

Choreografė siekė, kad šokėjai savo kūnais perteiktų unikalų grožio, baimės, vienišumo supratimą, atskleistų, kas suteikia stiprybės, pilnatvės pojūtį. Spektaklyje kuriami duetai pasakoja apie du žmones, kurie būdami kartu yra tarsi vienas.

R.Gudavičiūtė prisipažįsta šokyje daug dėmesio skyrusi nugarai. „Nugara – tai karkasas, laikantis kūną. Nuo jos viskas prasideda“, – tvirtino Raimonda. – „Norėjosi, kad šokėjai pajustų, kaip nugaroje gimsta minkštas, tąsus, ištisai besitęsiantis judesys.“ Ši kūno dalis pabrėžiama ir spektaklio kostiumuose – šokėjų nugaros atviros.

Pirmoji spektaklio premjera įvyko spalį Tarptautiniame modernaus šokio festivalyje Kaune. Tuomet jis buvo Jaunosios choreografės debiutas sulaukė aibės aplodismentų ir palankių atsiliepimų spaudoje.


„Auros“ šokio spektaklio „Drugelio efektas“ KVDT Parketinėje salėje (Laisvės al. 71) – vasario 27 d. 19 val.


Šokio spektaklių „Interjerai“ ir „Atgal“ premjeros KVDT Parketinėje salėje – kovo 1 d. 17 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų