Pereiti į pagrindinį turinį

Keliaujantis trubadūras gros bliuzą

2009-05-14 09:00
Grįžta: R.Raskolnikovas ir jo grupė vėl į Lietuvą atvyks su nauja programa.
Grįžta: R.Raskolnikovas ir jo grupė vėl į Lietuvą atvyks su nauja programa. / GM klubo archyvo nuotr.

Geros muzikos (GM) klubo kvietimu jau trečiąsyk bliuzo muzikantas Ripoffas Raskolnikovas su grupe iš Austrijos atvyks į Kauną ir antrąsyk koncertuos Lietuvos pajūryje.

Pavergė publiką

Per dvejus su puse GM klubo gyvavimo metų jį aplankė 31 bliuzo grupė. Bet tik R.Raskolnikovas su savo ištikimąja profesionalių muzikantų komanda – bosistu, būgnininku ir klavišininku – jame viešės trečiąkart. Kodėl toks išskirtinumas vienam muzikantui? – paklausėme viešosios įstaigos "GM klubas" direktorių Česlovą Švarplį.

"Gal todėl, kad jis panašus į Bobą Dylaną. O gal todėl, kad jis pasipuošęs popierine raudona rože lakstė su gitara po "SIN" klubą, ko, pasak jo vadybininko, niekuomet nedaro. Arba todėl, kad viena iš GM klubo klausytojų mums parašė: "Na, kad bus nebloga muzika, tikėjausi, bet kad tokia gera!.. Dar ir dabar jaučiuosi kaip devintame danguje". Tai charizmatiškas, publiką be išlygų pavergiantis muzikantas", – atsakė kaunietis bliuzo gerbėjas ir koncertų organizatorius.

Išties R.Raskolnikovas tapo vienu iš GM klubo favoritų ir itin laukiamas Lietuvoje – čia jis jau turi savo klausytojų, savo muzikos gerbėjų.

Nuo penkiolikos metų jis niekada nesustojo groti. Labai daug grojo Olandijoje, Prancūzijoje, Anglijoje. Buvo gatvės muzikantas. "Tu sustoji kokioje nors vietoje ir pradedi groti. Groji tol, kol vienus klausytojus pakeičia kiti. Tai geras išbandymas muzikantui", – tvirtino R.Raskolnikovas.

Iš gatvės jis buvo pakviestas į vidų. Vis daugiau ir daugiau grojo klubuose, koncertų salėse. Dabar R.Raskolnikovas – plačiai žinomas bliuzo atlikėjas. Pernai vasarą jis buvo užsukęs ir į Lietuvos pajūrį – su grupe koncertavo Juodkrantėje, GM klubo festivalyje "Neringa gyvai".

Su rože atlape

Buvę jo koncertuose nepamirš, kaip Ripoffas ramiai su gitara rankose atsisėda scenoje ant kėdės ir pradeda savo gergždžiančiu balsu bliuzuoti – iš pradžių melancholiškai, tarytum pasakotų savo gyvenimo istoriją susirinkusiems nepažįstamiesiems, vėliau jo bliuzas perauga į šiltą bendravimą, o nepažįstamieji darosi vis artimesi, ir galiausiai atlikėjas tarsi atgyja, atrodo, kad net popierinė rožė jo atlape išsiskleidžia, o jis pašoka nuo kėdės ir susilieja su apsvaigusių nuo bliuzo jau tikrų draugų būriu. Tai vėl bus galima patirti R.Raskolnikovo koncertuose Kauno filharmonijoje ir Klaipėdos klube "Luxor".

Vieni R.Raskolnikovą vadina dainiumi iš praeities, kiti – gatvės muzikantu, keliaujančiu XX a. trubadūru. Jo talentas yra lyginamas su Joe Cockerio ir Tomo Waitso. Kaip asmenybė jis primena Woody’į Guthrie’į – pasakojančio bliuzo (talking blues) pradininką. B.Dylanas irgi panašiai prasimušė gyvenime.

Ripoffas primena baladžių personažą. Jis gali nugalėti bet kokius sunkumus, kad turėtų galimybę daryti tai, kas jam patinka. Šia prasme jis vienas iš nedaugelio žinomų muzikantų, kuris yra laisvas. Ripoffas turi dvejus namus dviejose šalyse – Austrijoje ir Vengrijoje. Jis primena senovinį dainių, kuris atvažiuoja, pagroja bliuzą ir balades ir vėl išvyksta. Bet lieka įspūdis, kad jo dainos niekada nemirs, kaip nenuvys popierinė rožė jo atlape.

Padeda išgyventi

Anot R.Raskolnikovo, bliuzas Europoje yra mažumos žanras. Didžiąją metų dalį muzikantas praleidžia Vengrijoje, nes ten rado draugų. "Dėl pasikeitimų, įvykusių prieš 15 metų, ten daug jaunų žmonių pradėjo kolekcionuoti ir groti bliuzą, kurio niekas anksčiau negrojo. Tai, ką jie vadino bliuzu, buvo ritmo ir bliuzo interpretacijos. Betgi bliuzas – muzikinė priemonė, padedanti ištverti kasdienes problemas", – mano R.Raskolnikovas, pats parašęs daug dainų. Jos primena seną tradicinį bliuzą, pasakoja apie tai, kas atsitinka kasdien; skausmą, alkoholį, meilę ir apie tai, kaip šiandien išgyvena stiprios asmenybės.

B.Dylano žodžiais, bliuzas – daug daugiau, negu paprastas prisėdimas ir dainos parašymas namie. Jis padeda išsiveržti iš kasdienos monotonijos. Johnas Lee Hookeris bliuzą pavadino gyvenimo aprašymu, Lightin’ Hopkinso nuomone, tai būdas asmenybei atsiskleisti.

"Bliuzas nenori būti patrauklus, bet jis gali būti provokuojantis, avantiūristiškas ir erotiškas. Tai gyvenimo būdas, kuris vertina laisvę ir nepriklausomybę, – kalbėjo R.Raskolnikovas. – Svarbu, ar galiu padaryti ką nors, kas padėtų įveikti žmonių susipriešinimą. Ar galime kaip nors pasipriešinti ribotumui? Jeigu taip, tai kaip? Tai opūs klausimai naujajame tūkstantmetyje. Mano muzika – apie tokius dalykus."


R.Raskolnikovo koncertai

Gegužės 15 d.

19 val. – Kauno valstybinėje filharmonijoje (L.Sapiegos g. 5).

Gegužės 16 d.

19 val. – Klaipėdos klube "Luxor" (Taikos pr. 12A).

Bilietai – po 50, 60, 70 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų