Pereiti į pagrindinį turinį

Kinų sieną lietuviai pasiekė raiti

2009-04-18 09:00
Kinų sieną lietuviai pasiekė raiti
Kinų sieną lietuviai pasiekė raiti / Marijaus Oleko asmeninio archyvo nuotr. Žvejas: prieš naktinę žvejybą aplankomas miestas.

Po Kiniją su kuprinėmis ant pečių keliavę keturi lietuviai įvertino nepaprastą šios šalies žmonių paslaugumą ir draugiškumą. Tačiau keliautojai nusprendė: polinkiu tvarkai ir švarai kinų neapkaltinsi.

Derybos nežinia dėl ko

"Dauguma kinų nekalba angliškai, todėl didžiausiu pagalbininku buvo "Lonely Planet" knyga apie Kiniją", – pasakojo renginių oraganizavimo kompanijos "Lietuvis" vadovas Marijus Olekas, su drauge Jolanta ir draugais Laura bei dariumi keliavę po Kiniją.

Angliškai nekalbantis Pekino gyventojas buvo paprašytas lietuvius nuvežti iki kaimo: keliautojai norėjo pajodinėti arkliais ir pamatyti Didžiąją kinų sieną.

"Vienas kaimietis atjojo raitas, kitas atvažiavo mopedu, o paskui jį risnojo arklys, trečias arklį vedėsi už pavadžio, – Marijus juokėsi prisiminęs, kaip jie pradėjo su angliškai nekalbančiais vietiniais derėtis dėl paslaugos kainos, nors nesuprato, ką už tai gaus. – Jie tik linksėjo galvomis."

Lydimi kinų keturi lietuviai ėmė risnoti kalnų keliais, šlaitais, grioviais, tarpekliais. Ir tik po keliasdešimt minučių pakilus į kalnus ir išvydus Didžiąją sieną išgaravo jaudulys: "Jie mus atvedė prie turistų mažai lankomos vietos. Tik išvydę šią galybę patikėjome, kad Didžiosios kinų sienos statybose dalyvavo bent vienas šeimos narys, o ji vadinama ilgiausiomis pasaulyje kapinėmis."

Naktinė kelionė traukiniu

"Liko tik stovimi bilietai", – išgirdo keliautojai geležinkelio stotyje. Su 12 kilogramų svorio kuprinėmis keliautojai pasiryžo dešimties valandų naktinei kelionei.

Tik traukinyje lietuviai suvokė, kur pateko: perpildyta žmonių, tvanku, visi krenkšti, riaugėja, spjaudosi, po kojomis mėta mandarino žieveles, kiaušinio lukštus ir labai daug rūko. Vagonų tualetuose – smarvė, nuleidimo bakelis neveikia, viskas apšnerkšta.
"Laimė, stotyje nusipirkome nedideles sulankstomas kėdutes", – pasidžiaugė po litą kainavusiu pirkiniu M.Olekas.

Tačiau kinai – labai draugiški ir paslaugūs. Nemokėdami kalbos ir negalėdami padėti turistams, jie skambindavo draugams, kurie galėdavo bent šiek šiek kažką paaiškinti.

Gatvinė šoko terapija

"Dirbu automobilių servise, uždirbu 3000 juanių (1 litas – 2,7 juanio, – red. past.), kartą per mėnesį iš Pekino važiuoju į gimtąjį miestą", – pasakojosi 21 metų kinas nuo darbo pajuodusiomis.

Lietuviai pastebėjo, kad net ir kelių metų vaikai moka pozuoti: kelia rankas ir pirštais rodo pergalės ženklą. Mažųjų – daug. Jie nelepinami, visur eina, keliauja ir kantriai kenčia su suaugusiaisiais.

Gatvėse laukė šokas: maistui parengtos gyvos gyvatės, šunys, paukščiai, apspisti musių kabantys žalios mėsos gabalai.

"Stotyse apsupdavo agentai, siūlydami viešbučius, įvairias paslaugas", – iš pradžių vengę, vėliau išdrįsę apžiūrėti siūlomus viešbučius, keliautojai nenusivylė: dvivietis kambarys beveik trijų žvaigždučių lygio viešbutyje kainavo 250, nors pradžioje už jį prašydavo 400 juanių.

Vizitas į mokyklą

Šaolinio vienuolyno teritorijos scenoje pamatę europiečius kinai prapliupo juoku: Laura turėjo atkartoti skorpiono, o Marijus – tigro kovos stilių imituojančius judesius.

Tačiau netrukus daugiau nei 500 šokiruotų žiūrovų akivaizdoje anksčiau sportavę lietuviai sulaukė audringų plojimų. Jie beveik idealiai atliko visas vienuolių užduotis.
Kinai daug sportuoja: ankstyvais rytais daugelis užsiima taiči, vakarais miesto aikštėse atlieka įvairius pratimus, požeminėse perėjose vyksta tango pamokos.

Susipažinę su anglų kalbos mokytoju, kuris labai sunkiai kalbėjo angliškai, lietuviai mielai priėmė kvietimą apsilankyti vienoje iš pusantro milijono gyventojų turinčio miesto mokykloje.

"Jis, matyt, netikėjo, kad ateisime, nes sutartu laiku į mokyklą neatvažiavo, – Marijus su kompanija stengėsi aplankyti daug neturistinių vietų. – Po mokyklą mus lydėjo fizikos, o vėliau atvyko ir anglų kalbos mokytojas."

Išbandė įvairų transportą

Kinų pasididžiavimas – kompiuterių klasė atrodė kukliai: pusė kompiuterių seni. Tragiškai atrodė ir mokyklos prausyklos, o valgykloje, kuri atstoja ir aktų salės funkciją, apsilupusios sienos, lubos, kampe – cemento maišai. Brangiausias patiekalas čia kainuoja 80 centų, o juos į mokyklą pakvietęs mokytojas per mėnesį uždirba apie 400 litų.

Kinai labai džiaugėsi atvykėliais ir dėkodami skyrė mikroautobusą su vairuotoju, kuris turėjo parodyti tris lankytinas vietas: "Tačiau jau po pirmojo objekto padėkojome ir keliavome vieni, nes labai išvargino bendravimas gestais ir nesuprantama anglų kalba."
Triračiai, autobusai, taksi, arkliai, autobusai, lėktuvai, motoroleriai, net bambukiniai plaustai: pasak Marijaus, iš matytų susisiekimo priemonių jie neišbandė tik neštuvų.

Daugybė pravirų durų

Oro uostas nustebino tvarka ir švara. Lėktuvai kilo ir leidosi labai profesionaliai, nors draugas buvo prigąsdinęs, kad pakils tik iš trečio karto.

"Elektriniais motoroleriais pakeliavome taip, kad, senkant energijai, vos grįžome į nuomos punktą – juokėsi Marijus. – Bambukiniu plaustu plukdęs neoficialus gidas, pamatęs vandens policininkus, nėrė į pakraštį."

Taksi automobiliuose nustebino tarp vairuotojo ir keleivių įrengtos grotos, nors lietuviai nepateko nė į vieną konfliktinę situaciją ir didžiausias triukšmas buvo jaukiame senamiestyje išgirstas tėvo lupamo vaiko verksmas.

Mažo miestelio gyventojai atviri: pro plačiai atvertas duris keliauninkai matė vakarieniaujančią šeimą, pamokas atliekančią mergaitę, mezgančią moterį, kortomis (tai ypač populiari pramoga) žaidžiančias moteris.

Saugumo tarnybų pėdsakai?

Tamsoje kormoranas griebė žuvį, bet jos praryti negalėjo. Už virvės parišto ir į vandenį paleisto paukščio gerklė buvo perveržta, todėl jis negalėdavo praryti pagautos žuvies. Iš snapo žvejys ją ištraukdavo gyvą. "Senovinė naktinė kinų žvejyba lietuvius šokiravo.
Keturi s turistai stebėjo daugybę kopijų – nuo motociklų "Kewesaki" iki alaus "Budwuiser".

Didžiausias nemalonumas laukė kelionės pabaigoje: apsižiūrėję fotoaparatą lietuviai apstulbo, kad buvo ištrinta apie 1000 kadrų.

"Gal padirbėjo kinų saugumas? – jau Lietuvoje juokėsi Marijus. Jis pastebėjo, kad ištrinti kadrai, kuriame įamžinti ne tviskantys Kinijos dangoraižiai ar istorinės grožybės, bet paprastų gyventojų kasdienybė.

Kainos nenokautavo

Skrydis lėktuvu Ryga–Amsterdamas–Pekinas (akcijinis bilietas pirmyn ir atgal) – 1350 Lt.

Kelionė traukiniu Beijing – Luoyang (870 km. per 10 val., stovimas bilietas) – 45 Lt.

Kelionė bambukiniu plaustu Guilin – Yangshuo (80 km., 6 val.) – 58 Lt.

Skrydis lėktuvu Guilin – Beijing (1800 km., 2,5 val.) – 500 Lt.

Pietūs vidutinės klasės restorane vienam žmogui (sriuba, antrasis patiekalas, ryžiai, daržovės, alus) – 19 Lt.

Užkandis gatvėje (mažas mėsos varinukas) – 1,2 Lt. Kava 6–8 Lt.

Trijų žvaigždučių viešbučio kambarys – apie 60 Lt..

Litras benzino – apie 2 Lt.

Miesto autobuso bilietas – 38 centai.

Įėjimai į muziejus ir lankytinus objektus – 15-70 Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų