Pereiti į pagrindinį turinį

Knyga – svarbus kultūros dėmuo

2009-05-12 09:00

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną leidybos grupė "Druka" surengė konferenciją "Leidybos kompetencija rytdienos sėkmei".

Bene pirmą kartą Klaipėdoje įvairiausiais aspektais pažvelgta į knygos kaip kultūros reiškinio situaciją, vertybinio ir estetinio palikimo svarbą, ateities perspektyvas, santykį su skaitytojais.

Konferencijos vedėja, leidybos grupės "Druka" vadovė Renata Būdvytienė pastebėjo, jog šalies kultūrinėje erdvėje vis dar akcentuojama sostinės ir provincijos priešprieša, kurią dažnokai skatina patys periferijos žmonės. Pasak jos, jaučiamas tam tikrų žinių, supratimo apie knygą bei jos estetiką stygius. Ketvirtadienį vykusi konferencija, sumanytojų teigimu, turėjo šiek tiek praplėsti ir autorių, ir leidėjų, ir skaitytojų supratimo požiūrius, savo darbo ir santykio su knyga kriterijus.

Konferencijos pranešimai savo įvairove turėjo patenkinti margaspalvę auditoriją.

Apie knygos meno pagrindus, leidinių tipus ir jų meninius ypatumus kalbėjo dailininkas Bronius Leonavičius bei menotyrininkė Danutė Zovienė, įvaizdžio formavimo leidyboje ypatumus aptarė Raimundas Vaitiekūnas ir Saulius Gudeliauskas. Autoriaus ir skaitytojo santykį su knyga mėgino atskleisti rašytojas eseistas Rolandas Rastauskas.

Knyga visų pirma skirta skaityti, todėl filosofijos profesoriaus Leonido Donskio pranešimas apie lėtą skaitymą tapo savotišku visos konferencijos leitmotyvu.

Pasak filosofo, įsivyraujantis beprasmis skubotas teksto "rijimas" suniveliuoja, sumenkina tikrosios literatūros paskirtį. "Šiandien pašėlusio tempo sąlygomis kuriama nauja pseudovertybė – nuomonės greitis, todėl bet kokio reiškinio ar įvykio vertinimas tampa paviršutinišku ir dažnai klaidingu", – pastebėjo profesorius. Panašiai ir su skaitymu. Anot L.Donskio, greitas skaitymas savo paviršutiniškumu sugadina kūrinio esmę ir prasmę. Daugelis šiandien renkasi adaptacijų skaitymą, nesuvokdami ir neieškodami kūrinio atsiradimo konteksto. Profesorius kvietė burti lėto skaitymo klubus, kuriuose žmonės galėtų išsamiau pažinti ir pajusti knygos tekstų vertę, knygos estetinį poveikį, autoriaus kūrybinių galių ir aspiracijų priežastis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų