Pereiti į pagrindinį turinį

"Lituaniconas" - tiems, kurie nebijo fantazuoti

2009-05-14 09:00
"Lituaniconas"  - tiems, kurie nebijo fantazuoti
"Lituaniconas" - tiems, kurie nebijo fantazuoti / "Shutterstock" nuotr.

Kartą per metus jie išnyra iš savo virtualių forumų, nusimeta orkų kailius, nutraukia begalinę diskusiją, ar Marse yra gyvybė, ir susirenka į konventą... Ir taip jau dvidešimt metų!

Jie – tai Lietuvos fantastai, kurių sąskrydis "Lituaniconas" ryt prasidės Vilniuje.

Šiųmečio visos šalies fantastų susirinkimo tema – miesto legendos. Turbūt visi jų yra girdėję – nuo pasakojimų apie baisiąją Pikų Damą iki internetu plintančios istorijos apie darbo vietoje numirusį buhalterį, kurio mirties kolegos net nepastebėjo... "Lituanicone" bus bandoma išsiaiškinti, kaip gimsta, pasklinda ir kodėl gyvuoja miesto legendos, nebus pamiršti ir su miestais susiję padavimai.

Kai kurios paskaitos turėtų būti ne tik informatyvios, bet ir linksmos. Pavyzdžiui, šeštadienį bus skaitoma paskaita apie tai, kokių nepaprastų vietovardžių galima rasti Lietuvoje. Juk neblogai skamba – Kraujaleidžių kaimas ar Skerdėjų miškas?! Ar tikrai lietuviai buvo tokie žiaurūs, fantastai turi savo versijų...

Tų, kurie nori išmokti ką nors nauja, "Lituanicone" lauks animacijos seminaras, lėlių gaminimo, kostiumo lauko žaidynėms siuvimo praktikumai. Taip pat bus piešiami fantastiniai žemėlapiai ir net mokomasi, kaip rašyti fantastinius kūrinius.

Tradiciškai sakoma, kad domėjimasis fantastika – jaunų žmonių pomėgis. Fantastai "veteranai" pripažįsta, kad moksleivį sudominti tikslinga veikla jiems išties svarbu. Pavyzdžiui, susidomėjęs magine fantastika (angl. – fantasy), ne vienas susidomi ir praeities rekonstrukcija, istorija, stoja į atitinkamas specialybes ar lavinasi savarankiškai.

Tačiau akivaizdu, kad ir brandaus amžiaus žmonės gali atrasti savo pomėgį – gal futurologiją, o gal – šiuolaikinę mitologiją. Jų atžalos irgi nenusivilia galėdami su tėvais padiskutuoti šia tema. Taigi nenuostabu, kad tarp fantastų yra ir informatikų, ir istorikų, ir teisininkų, gydytojų, mokytojų, laisvų menininkų, turinčių įspūdingus mokslo laipsniais. Beje, dauguma besidominčių fantastika neslepia esantys dideli skeptikai ir, nors pasižymi fantazija, kai reikia ką nors sukurti, diskusijose pirmi duotų atkirtį "ufonautų ambasadų statytojams" ar vaiduoklių matytojams.

"Lituanicono" organizatoriai kaip visada tikisi, kad į jiems įdomius renginius užsuks ir žmonės, fantastais save galintys pavadinti tik su išlygomis. Toks ir yra konvento tikslas – suteikti galimybę pabendrauti ir drauge susiplanuoti kitus renginius ne vien turintiems tokių pačių interesų žmonėms, bet ir įtraukti, suintriguoti tuos, kurie šiek tiek prisibijo būti išvadinti keistuoliais ar nesubrendėliais. Nors išties nepraleidžia nė vienos fantastinio filmo premjeros ir turi gražiai susistatę lentynose visą "Eridano" leidyklos Pasaulinio fantastikos aukso fondo kolekciją...


VIETA: "Žinijos" draugija, Vilniaus g. 22.

LAIKAS: gegužės 15–17 d.

KAINA: visi renginiai – 20 litų, viena diena ar vienas renginys – 10 litų. Studentams ir moksleiviams taikomos nuolaidos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų