Pereiti į pagrindinį turinį

„Liūdni slibinai“ Kauną valys nuo Ė

2012-10-24 19:50 diena.lt inf.
„Liūdni slibinai“ Kauną valys nuo Ė
„Liūdni slibinai“ Kauną valys nuo Ė / Lauryno Mataičio nuotr.

Lietuvių skausmą ir negandas nesigėdijantys viešai apdainuoti „Liūdni slibinai“ mėnesio pradžioje pristatė antrąjį savo albumą – „Albumą be jokių Ė“. Naujo albumo ir ketverių metų gimtadienio proga „Liūdni slibinai“ surengė koncertinį turą be jokių Ė, kurį vainikuos koncertas Kaune.

Nuo seno lietuvių kultūroje ir kalboje vyravusi raidė naujame albume ir koncertiniame ture simbolizuoja dvasios konservantus, trukdančius žmonėms judėti, augti ir jaustis prasmingai. „Liūdnų slibinų“ nariai Vaidas Kublinskas (V.K.) ir Dominykas Vaitiekūnas (D.V.) dalijasi mintimis apie naują albumą, artėjantį koncertą ir gyvenimą.

– Ko siekiate antruoju savo albumu?

V.K.: „Mūsų antrasis albumas ir artėjantis turas yra du svarbūs žingsniai mūsų pagrindinio tikslo link – kad Lietuvoje kiekvienas žmogus jaustų tvirtą žemę po kojom ir aukštą dangų virš galvos, iki kurio tik auk ir auk. Todėl, atsižvelgdami į nūdienos kupiną „Ė“ pasaulį, skatinsime kiek įmanoma atsisakyti žalingųjų „Ė“ – ne gėdytis, o išdrįsti, ne sėdėti, o eiti, ne bumbėti, o keisti.“

– Kuo „Albumas be jokių Ė“ skiriasi nuo pirmojo jūsų albumo?

V.K.: „Antrajame albume sudėta geriausi mūsų paskutiniųjų dvejų metų kūryba, pasižyminti žanrine įvairove visiems skoniams – nuo lengvo ir romantiško „Pieno fabrikėlio“ iki repo „Arbatoje“ bei sunkaus egzistencializmo „Kukučio mirtyje“ ar roko muzikos akordais skambančių „Pavasario linksmybių“ pagal Kristijoną Donelaitį. Antras albumas daug brandesnis už pirmąjį – čia ir dainų daugiau, ir jų filosofija brandesnė, harmonija įmantresnė. Jaučiame, kad judame į priekį, o kartu labiau pajudinsime ir šio albumo klausytojus.“

– Kaip valote žmones nuo to mistinio „Ė“?

D.V.: „Žinoma – muzika, kuri valo žmogų nuo vidinės taršos ir ragina atsisakyti pozicijos „ė!“, dažnai naudojamos aplinkinių atžvilgiu. Iš natūralių jausmų, minčių ir garsų ruošiama programa paskatins propaguoti kalbinių, dvasinių ir intelektualinių minčių rūšiavimą ir antrinį panaudojimą. Juk jeigu kažkas sudaužė širdį, nereikia jos iškart mesti į konteinerį – ją galima suklijuoti ir panaudoti dar ne kartą.“

– Kuo bus ypatinga koncerto be jokių „Ė“ programa?

D.V.: "Atėjusieji į koncertą be jokių „Ė“ galės pirmieji išgirsti naujausius mūsų kūrinius. Sielos ir aplinkos ekologiją skatins pagal Antano Baranausko „Anykščių šilelį“ parengta daina. Repertuarą taip pat papildys Maironio žodžiais atliekamos dainos „Išnyksiu kaip dūmas“ ir „Kas tas paslaptis suprastų“. Nuo dvasinės žmogaus būsenos neatsiejamos gamtos priežiūra paskatins susirūpinti kaimynai Kažkas, Betkas ir Niekas ekologijos himne „Netvarka“.

V.K.: „Mūsų grupė – kaip ta upė, į kurią dukart neįbrisi. Svarbiausia, kad brisdamas į tą upę arba eidamas pas grupę visada kojose pajustum malonų vėsumą, o mintyse džiuginantį skaidrumą. Būtent šį pojūtį stengsimės išlaikyti atgaivindami šviežiais jausmais ir garsais.“

– Šį mėnesį švenčiate ir ketvirtąjį savo gimtadienį. Kiek dar metų planuojate arba kiek palinkėtumėte sau gyvuoti?

V.K.: „Tiek, kiek norėsis mūsų žiūrovams, ir nė metų ilgiau.“

– Būtų sunku suskaičiuoti, kiek kartų jau esate koncertavę Kaune. Kas traukia čia sugrįžti?

D.V.: "Kaunas mums turi labai sentimentalią reikšmę – čia, Palemono vidurinėje mokykloje, įvyko pirmasis mūsų kaip grupės koncertas. Manau, kad į Kauną sugrįšime dar ir dar, kol kauniečiai mus pasitiks su atlapomis širdimis ir šiltais žvilgsniais. Be to, Kauno gatvėse buvo įamžintas ir mūsų rekordus „Youtube“ kanale mušantis „Pieno fabrikėlis“. Beje, naujame albume įrašytos dvi šios dainos versijos.


Vizitinė kortelė

„Liūdni slibinai“ per ketverius metus surengė beveik 200 autorinių koncertų didžiausiuose Lietuvos miestuose ir muzikos festivaliuose. Grupė yra įvertinta Sauliaus Mykolaičio vardine premija, nominuota M.A.M.A. Muzikos apdovanojimuose ir laimėjusi T.Ė.T.Ė. apdovanojimų Tautos Balso nominacijoje.

Dainų tekstus chuliganiški „Liūdnų Slibinų“ aktoriai-muzikantai-komikai griebia iš tokių poetų kaip Henrikas Radauskas, Sigitas Parulskis, Juozas Erlickas, Kazys Binkis, Justinas Marcinkevičius, Kristijonas Donelaitis ir netgi paties Maironio.

Kas? Grupės „Liūdni slibinai“ koncertas.

Kur? Restoranas-klubas „Combo“.

Kada? Spalio 26 d. 21 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų