Pereiti į pagrindinį turinį

Magas ir filosofas komiksų planetoje

2016-10-30 03:23

Jau įprastų kino komiksų personažų galeriją papildo naujas superherojus, kurį autoriai titulavo Vyriausiuoju Žemės Magu.

Filmo kūrėjų nuotr.

"Keistų istorijų" herojus

Iki šiol nuotykių filmuose pamatėme beveik visus komiksų kompanijos "Marvel" personažus – Kapitoną Ameriką, Geležinį Žmogų, žaliąjį milžiną Halką, lankininką Sakalo Akį, skandinavų griaustinio dievą Torą, Skruzdėliuką ir kitus ne mažiau egzotiškus personažus. Dabar jie vis dažniau veikia ne pavieniui, o surenkami į vieną komandą filmuose kodiniu pavadinimu "Keršytojai" (naujausią šios serijos filmą "Kapitonas Amerika: Pilietinis karas" matėme gegužę). Tiesą sakant, visi jie jau gerokai atsibodo. Todėl galime prognozuoti didesnį susidomėjimą filmu "Daktaras Streindžas" dėl dviejų priežasčių – susipažinsime su anksčiau nežinomu personažu, kurį suvaidino Benedictas Cumberbatchas.

Pirmą kartą paslaptingasis daktaras Streindžas "Marvelo" komiksų knygelėse pasirodė dar 1963 m. "Keistų istorijų" skyriuje. Atsitiktinai atsiradęs magas Stivenas Strendžas greitai išpopuliarėjo ir tapo pastoviu personažu, galinčiu veikti ir komandoje, ir be jos. Antra susidomėjimo šiuo herojumi banga pakilo 2000-aisiais, kai jis tapo nuolatiniu konsultantu ir magiškų paslapčių aiškintoju. O jau 2004-aisiais daktaras Streindžas nusipelnė personalinės komiksų serijos, kurios pagrindu ir sukurtas naujasis filmas.

Skiriasi nuo kitų

Daktaras Streindžas yra "Marvelo" visatos gyventojas, jis labai skiriasi nuo aplinkinių. Jis ne mutantas, kaip dauguma, ir nedemonstruoja kitiems superdidvyriams būdingos fizinės jėgos ar stebuklingų šarvų galios. Su nusikalstamumu jis kovoja kitokiais metodais. Ir yra greičiau okultinėmis grėsmėmis susirūpinęs inteligentas ir filosofas, o ne įprastas veiksmo kino herojus. Todėl istorijos apie daktarą Streindžą visada išsiskyrė iš bendros komiksų stilistikos ir buvo labiau panašios į mistinius detektyvus ar net siaubo trilerius. Be to siužetai apie daktarą Streindžą suteikia galimybę (ypač kine) naudotis moderniausiomis kompiuterinės technikos grafinėmis galimybėmis.

Kodėl toks originalus personažas kine atsirado tik dabar? Ir dėl autorinių teisių, kurios daug kartų keitė savininkus. Ir todėl, kad 1978 m. pasirodęs pirmas vaidybinis filmas apie daktarą Streindžą buvo labai naivus ir vaikiškas. Kur kas įdomesnis buvo pilnametražis animacinis filmas "Daktaras Streindžas ir magų ordino paslaptis" (2007 m.).

"Išlaisvink savo pirštus"

Viskas prasidėjo nuo to, kad genialus neurochirurgas Stivenas Strendžas naktį pateko į avariją ir susižalojo rankas. Ši nelaimė akimirksniu perbraukė nuostabią medicininę karjerą ir pasmerkė vyrą dvasinėms kančioms. Išbandęs tradicinei medicinai žinomus gydymo būdus ir įsitikinęs jų neveiksmingumu, vyras keliauja į Nepalą ieškoti Šambalos, kur gyvena stebuklais pagarsėjęs žiniuonis. Jis pasirodė esąs visai ne tradicinis Tibeto išminčius (toks jis buvo komiksų knygoje), o graži europietė (ją suvaidino Tilda Swinton), vadovaujanti slaptajam ordinui. Jos dėka Streindžas atgauna savo rankas ir atranda savyje neregėtų magiškų galių.

Žiūrovai tikrai atkreips dėmesį į neįtikimai gracingus B.Cumberbatcho rankų mostus ir jo pirštų judesius. Šio meno aktorių mokė garsus Kalifornijos "pirštų šokių" specialistas JayFunk, kuris išgarsėjo savo meistriškumu "Samsung" reklamoje su šūkiu "Išlaisvink savo pirštus".

Perrašyti visatos kodą

Išlaisvinęs savo pirštus daktaras Streindžas pakartoja kelią, kuriuo jau anksčiau ėjo jo pirmtakai, Tibete išmokę fantastiškų magijos paslapčių ir vėliau susikovę su buvusiu geriausiu mokiniu, kuris perėjo į Tamsos jėgų pusę.

Nesvarbu, kad kažką panašaus esame mate ir vienoje "Betmeno" serijoje, ir filme apie Harį Poterį, ir net "Kung fu Pandoje", žiūrėti "Daktarą Streindžą" tikrai malonu. Filmas nėra vien beprasmis specialiųjų efektų kratinys: čia laikomasi nuoseklios įvykių raidos, kiekviena kovinė scena pasižymi vidiniu dramatizmu, o ekrane siaučianti fantastinė stichija dvelkia siurrealistine dvasia.


"Daktaras Streindžas" ("Doctor Strange") ****

Fantastinis nuotykių filmas. JAV, 2016 m. Rež. Scottas Derricksonas. Vaidina B.Cumberbatchas, T.Swinton, Rachel McAdams, Madsas Mikkelsenas, Scottas Adkinsas.

veiksmas 3

humoras 1

įtampa 2

erotika 0

siaubas 2

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų