Pereiti į pagrindinį turinį

Menininkai, savo darbus apipavidalinantys žodžiais

2013-06-13 11:43
Menininkai, savo darbus apipavidalinantys žodžiais
Menininkai, savo darbus apipavidalinantys žodžiais / Artūro Morozovo nuotr.

Galerijoje „Meno parkas“ eksponuojama šiuolaikiška, konceptuali Vakarų Vokietijos menininkų sąjungos paroda „Žodinis apipavidalinimas“.

„Ar tiek daug savyje talpina kalba?“ – klausia ir savitai atsako 20 vokiečių menininkų, pateikiantys savo, pasak menotyrininkės Marlies Obier, aktualias pozicijas, nes kalbos ir meno santykis yra fenomenas, su kuriuo susiduriame jau pačioje rašto atsiradimo pradžioje.

Žinoma, pirmieji ryšiai tarp kalbos ir vaizdo kyla iš literatūros: kaligramų galima pamatyti ir perskaityti visose senosiose kultūrose. Ši meno forma yra įamžinta senovės Egipto hieroglifuose ir babiloniečių raštuose, Rytų raidžių mistikoje ir išlikusiame Senajame Testamente bei graikų ir romėnų literatūroje. Jie byloja apie kone šimto ar net tūkstančio metų tradiciją, kuri apima ir figūros pavidalo teksto atsiradimą ankstyvųjų viduramžių rankraščiuose. 

Renesanso ir Baroko epochose kaligramos egzistavo kaip atskira poetikos visuma. Jos buvo vadinamos sparnuotu eilėraščiu, paveikslų tomais, paveikslų seka ir paveikslų eilėraščiais.

Baroko epochos poetas Philippas von Zesenas savo poemos „Palmė“ žodžiams suteikia medžio formą, nes ji, ritmas ir išraiška yra simbiotiškai susiję: kamienas vaizduoja istoriją, joje atsispindi karai ir žiaurumai, kuriuos teko patirti Vokietijos žemėms XVII a., o kiekvieno lapo viduje žodis po žodžio žiebiama viltis, kad naujoji vokiečių kalba, nuo šiol pakeisianti lotynų, turi suvienyti išdraskytas Vokietijos žemes ir pagydyti nuo sužalojimų.

Šiuolaikiniame mene santykis su kalba yra ypač paveiktas neįsivaizduojamos įvairovės, kas ir atitinka visuomenės ir šio meto daugiapusiškumą. „Kalba yra pasiūta, iškirpta, sulenkta, – teigia M.Obier. – Ji yra išnykstanti ir vėl susijungianti. Ji tampa plastiška ir yra girdima. Ji ieško naujos medžiagos. Ji yra tyrinėjimų objektas ir vieta poezijai. Kalba mene tampa į laisvę paleisto žodžio išraiška ir jos meistriškumo atspindžiu.“

Kalba – tai sistema iš ženklų ir taisyklių – aiškina kalbos mokslas. „Kalba – tai būties namas“, – yra pasakęs filosofas Martinas Haideggeris. Gausus „Žodinio apipavidalinimo“ autorių būrys pateikia šiuolaikiškas, konceptualias, savitas interpretacijas, kuriose menas rašytinei kalbai atveria kelius į įvairias dimensijas.


Kas? Vakarų Vokietijos menininkų sąjungos paroda „Žodinis apipavidalinimas“.

Kur? Galerijoje „Meno parkas“, Kaune

Kada? Veikia iki birželio 29 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų