Pereiti į pagrindinį turinį

Mirė 57-erių popmuzikos žvaigždė Prince'as

2016-04-21 18:02 diena.lt inf.

JAV popmuzikos superžvaigždė Prince'as, vienas įtakingiausių ir paslaptingiausių muzikos pasaulio veikėjų, mirė savo namuose Minesotoje, ketvirtadienį pranešė jo atstovė.

Dainininkas buvo rastas susmukęs ir netekęs sąmonės lifte muzikos studijoje „Paisley Park“ Minesotoje. Gelbėtojai mėgino gelbėti jo gyvybę darydami dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą, bet nesugebėjo atgaivinti aukos. Muzikanto mirtis buvo konstatuota 10 val. 7 min. vietos (18 val. 7 min. Lietuvos) laiku, nurodė pareigūnas pridūręs, kad pradėtas tyrimas dėl šio incidento. 

Pasijuto prastai per gastroles

Atstovė Yvette Noel-Schure (Ivet Noel-Šurė) sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad muzikantas ketvirtadienį buvo rastas negyvas savo namuose Čanhaseno mieste. Žinia apie dainininko mirtį buvo paskelbta praėjus tik savaitei po to, kai šis „Grammy“ ir „Oskaro“ laureatas buvo paguldytas į ligoninę dėl ūmaus gripo priepuolio. Tuojau po to jis stengėsi parodyti, kad nieko baisaus neatsitiko.

Prince'as blogai pasijuto per savo gastroles „Piano and a Microphone“ ir atšaukė koncertą Atlantoje. Galiausiai šou surengtas vėliau, bet praėjusio penktadienio rytą, kai dainininkas skrido iš Džordžijos, jo privatus lėktuvas neplanuotai nutūpė Ilinojuje.

Norėdamas parodyti, kad sveikata pasitaisė, muzikantas šeštadienį pakvietė savo gerbėjus per „Twitter“ į „šokių vakarėlį“ savo rezidencijoje, prašydamas kiekvieno atėjusio sumokėti simbolinį 10 dolerių mokestį, rašo vietos dienraštis „Minnesota's Star Tribune“.

„Su dideliu liūdesiu patvirtinu, kad legendinis, ikona tapęs atlikėjas Prince'as Rogersas Nelsonas (Princas Rodžersas Nelsonas) mirė savo rezidencijoje „Paisley Park“ šį rytą“, – ketvirtadienį sakė Y. Noel-Schure nepateikdama daugiau detalių.

Vietos pareigūnai nurodė atliekantys tyrimą dėl žmogaus mirties Prince'o komplekse „Paisley Park“, bet neįvardijo to asmens. Ketvirtadienį nedidelis muzikanto gerbėjų būrelis greitai susirinko prie jo muzikos studijos „Paisley Park“ – balto, tvora apjuosto pastato už maždaug 32 km į pietvakarius nuo Mineapolio. Komplekso aikštelėje matėsi Karverio apygardos šerifo biuro automobilis.

Tarptautinė sensacija

Prince'as tapo tarptautine sensacija XX a. 9-ame dešimtmetyje, kai išpopuliarino Mineapoliui būdingą muzikos stilių – šokių ritmu atliekamą fanko muziką. Jo 1984 metų albumas „Purple Rain“ daugelio laikomas vienu geriausių visų laikų muzikos kūrinių.

 

 

 

Šis ekstravagantiškas dainininkas, dainų kūrėjas ir instrumentinės muzikos atlikėjas buvo giriamas kaip vienas kūrybingiausių savo laikmečio muzikantų, įkvėpimo sėmęsis iš įvairių šaltinių – pradedant fanko muzikos tėvu Jamesu Brownu (Džeimsu Braunu), baigiant britų garsenybėmis „The Beatles“ ir elektrinės gitaros virtuozu Jimi Hendrixu (Džimiu Hendriksu). Vieni didžiausių jo hitų – dainos „Little Red Corvette“, ''Let's Go Crazy“ ir „When Doves Cry“.

Mineapolyje gimęs atlikėjas karjeros proveržį pasiekė XX a. 8-o dešimtmečio pabaigoje, išleidęs hitu tapusią dainą „Wanna Be Your Lover“, o dar labiau išgarsėjo kitame dešimtmetyje, išleidęs albumus „1999“ ir „Purple Rain“.

Laimingos šeimos nesukūrė

Per savo karjerą Prince’as buvo poruojamas su daugybe žvaigždžių, su kuriomis dirbo: Kim Basinger, Madonna, Vanity, Sheila E., Carmen Electra ir kt.

1996 m. per jis vedė savo pritariančiąją vokalistę Mayte Garcia. Juodu išskyrė tragedija – 1996 metais gimęs sūnus Boy Gregory sirgo genetine kaulų liga ir po savaitės mirė. Pora 1999 m. oficialiai išsiskyrė.

2001 m. dainininkas vedė Manuelą Testolini, bet 2006 m. išsiskyrė. Vėliau muzikos žvaigždė susitikinėjo su Bria Valente.

Mažas, seksualus ir ekscentriškas

Muzikanto ūgis tebuvo apie 158 cm, bet jo balsas buvo itin originalus ir kerintis. Gitarą jis brazdino nevengdamas įspūdingų triukų, panašiai kaip J. Hendrixas, ir leido vieną po kito albumus.

Albumo „1999“ to paties pavadinimo dainos žodžiai „ Tonight I'm gonna party like it's 1999“ (Šį vakarą linksminsiuosi, tarsi būtų 1999-ieji) tapo viena iš sparnuotų popkultūros frazių.

Jis taip pat atkakliai kovojo su įrašų studija dėl savo kūrinių ir netgi savo vardo kontrolės. Kartą Prince'as ant savo veido užsirašė žodį slave (vergas), protestuodamas, kad nėra savo kūrinių savininkas. 1993-aisiais jis savo sceninį vardą pakeitė originaliu abstrakčiu simboliu ir dažnai būdavo įvardijamas "Artistu, kuris buvo žinomas kaip Prince'as". Prie ankstesnio sceninio vardo jis grįžo 2000-aisiais.

Po įnirtingo bylinėjimosi muzikantas galiausiai išsiskyrė su įrašų studija „Warner Bros.“, bet prieš kelerius metus vėl atnaujino bendradarbiavimą.

2004 metais Prince'as buvo įtrauktas į Rokenrolo šlovės galeriją kaip muzikos pionierius ir socialinis fenomenas.

„Jis perrašė taisykles, suliedamas juodąjį fanką ir baltąjį roką; šis lydinys tapo brėžiniu muzikai, kuri buvo ant bangos 9-ame dešimtmetyje“, – sakoma Rokenrolo šlovės galerijos dedikacijoje. – Prince'as kūrė šokių muziką, kuri vežė, ir roką, kuris turėjo šaižų, jausmingą stuburą. Nuo pat pradžių Prince'as ir jo muzika buvo ir vyriški, ir moteriški, šelmiški, seksualūs ir provokuojantys.“

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų