Pereiti į pagrindinį turinį

Muzikinio teatro premjeroje – begalė staigmenų

2012-11-26 12:58
Muzikinio teatro premjeroje – begalė staigmenų
Muzikinio teatro premjeroje – begalė staigmenų / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

„Aktoriai vaidina paskutinį spektaklį, kur vyksta jų dramos, iškyla praeities istorijos, tarsi kaleidoskope keičiasi gyvenimo akimirkos užkulisiuose, grimo kambariuose, teatro dirbtuvėse ir net už teatro durų...“ – lakoniškai dar repetuojamą naujausią Kauno valstybinio muzikinio teatro spektaklį apibūdina režisierius Kęstutis Jakštas.

Dainuoja tarsi apie save

Antrojoje Kauno valstybinio muzikinio teatro sezono premjeroje „Zygfrydo Vernerio kabarete“ veikėjai pasakoja apie save pasitelkę žinomas ir rečiau nūdienos estradoje skambančias amerikiečių miuziklų dainas, prancūzų šansonų ir kitą sceninę muziką.

„Spektaklio idėja ir netikėtas jo žanras gimė atsisveikinus su žiūrovų ir artistų mėgtu Johno Kanderio miuziklu “Kabaretas„, – sako “Zygfrydo Vernerio kabareto„ libreto autorė Viktorija Streiča, pelniusi Auksinį scenos kryžių už pagrindinį Sali Boulz vaidmenį J.Kanderio miuzikle “Kabaretas".

Susiformavus spektaklio idėjai, režisierius K.Jakštas kreipėsi toli gražu ne į vieną rašytoją, prašydamas parašyti scenarijų būsimam miuziklui, tačiau nė vienas jų nesutiko, daugelis teisinosi neturį laiko. Taigi teliko vienintelė išeitis – libreto autoriaus ieškoti tarp savų, juolab kad tarp jų yra studijavusių dramaturgiją.

V.Streiča jau senokai rašo tekstus, scenarijus įvairiems renginiams, koncertams, turi patirties iš savo tėvo, kuris režisuodavo daugiausiai pagal paties sukurtus scenarijus.

Paskutinis vaidmuo

„Pradėjau dėlioti istoriją, – pasakoja V.Strieča, – tačiau kai ėmė rutuliotis siužetinė linija, ryškėti įvairūs personažai, kuriems atskleisti prireikė vis daugiau naujų numerių, pamačiau: gimusi istorija reikalauja savo gyvenimo ir nuo manęs nebepriklauso...“

„Zygfrydo Vernerio kabaretas“ – tai istorija apie tai, kas vyksta, tiksliau, verda teatre. „Juk tai tarsi mažytė valstybė, – sako K.Jakštas, – ir jeigu toje valstybėje kažkas vyksta ne taip, kažkas lipa per galvas, rezga intrigas, o kažkas daug ir tyliai dirba, tai atsispindi ir kiekviename tos valstybės kolektyve, šiuo atveju – teatre, kurio valandos, deja, suskaičiuotos, todėl visi aktoriai, solistai savo vaidmenį atlieka tarsi paskutinį kartą...“

Naujajame muzikiniame reviu vaidina ne tik pripažinti teatro solistai, choro ir baleto artistai. Apstu ir kviestinių žvaigždžių – tai aktoriai Viktorija Streiča, Vaidotas Martinaitis ir Darius Meškauskas, dainininkai Jeronimas Milius, Evelina Sašenko, Monika Sakalauskaitė ir kt. „Zygfrydo Vernerio kabareto“ dirigentas – Jonas Janulevičius, dailininkė – Vilma Galeckaitė-Dabkienė, choreografai – Dainius Bervingis, Gintaras Visockis, chormeisteriai – Ramūnas Tilvikas, Rasa Vaitkevičiūtė.

„Noriu pabrėžti, kad šio reviu autoriai toli gražu nesame mes su V.Streiča, – tikina K.Jakštas, – jį atsidavę savo darbui kūrė absoliučiai visas kolektyvas, per šį spektaklį mes visi tarsi išsisakome kas ir kaip. Norėtųsi, kad žiūrovas įžvelgtų ir tai, ką mes norime pasakyti...“

Stebins nuo pirmų minučių

„Zygfrydo Vernerio kabaretas“ nustebins nuo pirmųjų minučių: muzikinis spektaklis prasidės ne įprastai pradžioje atliekama uvertiūra, o aktoriaus monologu, orkestras bus itin gerai matomas, nes sėdės ne orkestro duobėje, o itin aukštai ir netgi kai kada tiesiogiai įsilies į vaidinimą.

Beje, scenos ir žiūrovų salė kai kuriais momentais taip pat praras ribą, takoskyrą, baleto artistai dainuos, o choristai – šoks, dramos aktorius atliks muzikinius numerius, o solistas Žanas Voronovas taps dramos aktoriumi. Netrūks ne tik atraktyvių šokio sprendimų, bet ir akrobatinių numerių ir ,svarbiausia, širdį užvaldančios muzikos.

„Atrinkome geriausias dainas iš miuziklų. Vientisame miuzikle pasitaiko geresnių ar prastesnių numerių, o šiame spektaklyje – tik patys stipriausi“, – patikina V.Streiča.

Uždainuos dramos aktorius

Tarp laukiančių staigmenų – pagrindinio vaidmens atlikėjas, dramos aktorius Vaidotas Martinaitis (jį keis Darius Meškauskas ir Kauno muzikinio teatro solistas Ž.Voronovas), debiutuojantis Kauno muzikiniame teatre. Tai pirmasis jo vaidmuo tokio žanro spektaklyje.

„Mane sužavėjo sveika, kūrybiška ir draugiška atmosfera, – dalijasi įspūdžiais V.Martinaitis. – Čia, skirtingai nei kituose teatruose, administracija ir vadovai domisi, serga už naujai kuriamus spektaklius, lankosi repeticijose, dalyvauja spektaklio kūrimo procese.“ Paklaustas apie muzikinę spektaklio pusę, prisipažino: „Dramos aktoriui dainuoti šiame pastatyme labai sudėtinga, nes neprofesionaliam dainininkui visos partijos labai sunkios, tačiau tai ir yra įdomaus bendradarbiavimo pagrindas.“

Kalbėdamas apie vykusį kūrybinį procesą, V.Martinaitis sakė, kad čia įgyvendino savo svajonę, atskleidė visus talentus, apie kuriuos gal net ir neįtarė. O prisiminęs įžymiąją režisieriaus Juozo Miltinio frazę apie aktorių – žonglierių ir filosofą, teigė, kad būtent šis spektaklis yra tikriausias šios minties patvirtinimas. Beje, naujajame pastatyme išgirsime nemažai posakių, kurie ištarti žinomų režisierių, aktorių ir tapę nūdienos klasika, pamatysime nesuvaidintų epizodų iš teatralų gyvenimo.

Naujasis spektaklis neįprastai gyvas, su ryškiais, gyvenimiškais herojų charakteriais ir emocionalumu, stipria epizodų kaitos energetika, kurios priežastis – originalus libretas ir naujai sukurta istorija. „Statydami spektaklį galvojome apie žiūrovą, jo reakciją, apie teatrinės pramogos patrauklumą, – dalijasi pramoginio reviu bendraautoriai. – Todėl publikos dėmesį išlaikysime nuoširdžia vaidyba, dinamiškai besikeičiančiomis situacijomis ir nepamirštama muzika.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų